Κ. Χαλκιάς: «Σωτήρια» θα αποβεί για τον δήμο η αύξηση των ΚΑΠ

Κ. Χαλκιάς: «Σωτήρια» θα αποβεί  για τον δήμο η αύξηση των ΚΑΠ

Κ. Χαλκιάς: «Σωτήρια» θα αποβεί για τον δήμο η αύξηση των ΚΑΠ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 984 ΦΟΡΕΣ

«Σωτήρια» φαίνεται ότι θα αποβεί για τον δήμο Ρόδου η αύξηση των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) αλλά και η προκαταβολή από τον Φόρο Εισοδήματος για τους επόμενους μήνες και, όπως διαβεβαίωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Χαλκιάς, ως εκ τούτου μέχρι τις 31 Μαρτίου θα είναι σε θέση να γνωρίζουν επ’ ακριβώς τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου, οπότε και θα προβούν σε αναλυτική ενημέρωση.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο αντιδήμαρχος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τού μέλους της ελάσσονος, κ. Δημήτρη Ζανεττούλη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το πώς προχωρούν οι ενέργειες για τη λήψη δανείου καθώς και εάν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Απαντώντας ο κ. Χαλκιάς, είπε ότι θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα αυτό στις 31 Μαρτίου γιατί μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί έκτακτες καταβολές από το υπουργείο Εσωτερικών, οπότε θα είναι σε θέση να απαντήσουν ολοκληρωμένα για τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου και την οικονομική του δυνατότητα, όχι μόνο για τις μισθοδοσίες.


Διευκρινίζοντας, στη συνέχεια, αναφορικά με τις έκτακτες καταβολές που ανέφερε, ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι δεν πρόκειται για επιπλέον χρήματα αλλά αυτές είναι έκτακτες με την έννοια ότι στο πλαίσιο των καταβολών που γίνονται στον δήμο από τους ΚΑΠ και τον Φόρο Εισοδήματος, θα πληρωθούν προκαταβολές, οι οποίες θα καλύψουν για όλο το 2024 και τότε θα μπορέσει να πει ποια είναι τα διαθέσιμά του καθώς και ποιες δυνατότητες έχει, όχι μόνο για να καλύψει μισθοδοσίες των επόμενων μηνών αλλά και για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.


Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει, ότι η κατανομή θα γίνει με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και ανάλογα με τα κριτήρια της παλαιότητας κάθε μίας υποχρέωσης, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να μπορέσουν να πληρωθούν οι προμηθευτές του δήμου Ρόδου και γενικότερα οι αντισυμβαλλόμενοί του και να μπορέσει έτσι να αποκαταστήσει, έστω και μερικώς, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην αγορά ο δήμος. Και είπε, στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος:


«Θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο βήμα. Θεωρώ ότι αυτό το πρώτο βήμα θα μας δώσει και τη δυνατότητα να πορευτούμε μέχρι και τα τέλη Μαΐου, αν όχι και λίγο περισσότερο. Σκοπός είναι μέχρι τότε να έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες διαδικασίες για τη δανειοδότησή του δήμου Ρόδου. Βλέπουμε δηλαδή αυτές τις καταβολές, για τις οποίες έχουμε προσπαθήσει ως μία χρηματοδότηση-γέφυρα, η οποία θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε και όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που είναι πιο χρονοβόρες».


Είπε ακόμη, ότι ακριβώς επειδή οι διαδικασίες αυτές έχουν πολλά εγκριτικά στάδια και πολύ μεγαλύτερο χρόνο επεξεργασίας, για τον λόγο αυτό και μερίμνησαν ώστε να μπορέσει ο δήμος να πάρει εκτάκτως τη χρηματοδότηση αυτή, έστω με τη μορφή της προκαταβολής-κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και το έτος 2023 ενώ υπήρξε και μεγάλη αύξηση των ΚΑΠ-κάτι που θα συντελέσει στην εξομάλυνση της κατάστασης.


Πάντως, κατά τον κ. Χαλκιά, η μισθοδοσία είναι εξασφαλισμένη και περιμένουν απαντήσεις για τα αιτήματα που έχουν καταθέσει σε όλες τις συστημικές τράπεζες αλλά και το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δανειοδότηση του δήμου.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου