Αισθητή η παρουσία των πρώτων τουριστών στη Μεσαιωνική Πόλη

Αισθητή η παρουσία των πρώτων τουριστών στη Μεσαιωνική Πόλη

Αισθητή η παρουσία των πρώτων τουριστών στη Μεσαιωνική Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1357 ΦΟΡΕΣ

…«Μύρισε καλοκαίρι» στην Παλιά Πόλη αφού, εδώ και δέκα ημέρες, είναι αισθητή η παρουσία των πρώτων επισκεπτών ενώ τα περισσότερα καταστήματα έχουν ήδη ανοίξει και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανέβουν οι ρυθμοί!

Μία εικόνα για την κίνηση αυτή την περίοδο στη Μεσαιωνική Πόλη έδωσε χθες η αντιπρόεδρος Τύπου-Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου Επιχειρηματιών Επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εντός της (ΣΕΕΜΠ) κα Μαρία Αγγέλου:
«Η Παλιά Πόλη έχει αρχίσει να λειτουργεί τις τελευταίες δέκα μέρες. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις πλέον ανοίγουν καθημερινά, σε μία προσπάθεια να είναι έγκαιρα έτοιμες όταν έρθει ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών.

Ήδη όλο τον Μάρτιο βλέπουμε, ότι έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν το νησί μας κρουαζιερόπλοια αλλά και επισκέπτες που διαμένουν στα ξενοδοχεία που είχαν παραμείνει ανοιχτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έχουν κάνει τις πρώτες εμφανίσεις τους.

Δεν είναι ακόμα αρκετά έντονη η κίνηση για εμάς, η εμπορική εννοώ, αλλά είναι ένα ευχάριστο δείγμα ότι ανοίγει η σεζόν. Μέχρι τις 31 Μαρτίου θεωρώ πλέον ότι θα έχουμε ανοίξει κανονικά. Στις 31 Μαρτίου όπως έχει ανακοινωθεί περιμένουμε 25 τσάρτερ από διάφορες χώρες που θα γεμίσουν με τουρίστες την πόλη μας».


Διαχρονικά τα προβλήματα
Όσο για τα προβλήματα που τους απασχολούν ενόψει και της φετινής σεζόν, σύμφωνα με την ίδια είναι θέματα καθημερινότητας, όπως οι θέσεις στάθμευσης και η καθαριότητα, μέχρι και πιο σοβαρά ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Διοίκησης, όπως είναι η διαχείριση των Ρομά και της επαιτείας αλλά και το εργασιακό, που τους απασχολεί πολύ έντονα.


Μάλιστα, αυτά συζητήθηκαν σε μία μεγάλης διάρκειας συνάντηση που είχαν, τις προηγούμενες ημέρες, με τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Βάιο Καλοπήτα, κατά την οποία προτάθηκαν λύσεις και από τις δύο πλευρές και περιμένουν να δουν τι από αυτά θα καταφέρουν να εφαρμόσουν το συντομότερο.


Όσον αφορά στα θέματα της καθημερινότητας, τα δύο που τους απασχολούν εντονότερα είναι, καταρχάς, οι θέσεις στάθμευσης και θύμισε το πάγιο αίτημά τους για την οργάνωση του χώρου στάθμευσης της Ακαντιάς, τη χρήση περισσότερων λεωφορείων προκειμένου να διευκολύνεται η μετακίνηση των επισκεπτών από και προς το λιμάνι, την παραχώρηση του πάρκινγκ του Πανεπιστημίου αλλά και την εξεύρεση και νέων χώρων αφού εάν δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης, δεν υπάρχει και πρόσβαση στη Μεσαιωνική Πόλη.


Το κομμάτι της καθαριότητας επίσης τους απασχολεί πάρα πολύ, καθώς και η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων για τα οποία πήραν απαντήσεις από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ενώ κατέθεσαν και τις δικές τους προτάσεις. Σχετικά μάλιστα με το τι αλλάζει από φέτος αναφορικά με τους κοινόχρηστους χώρους, όπως σημείωσε η κα Αγγέλου, είναι το πρώτο καλοκαίρι μετά την πανδημία που επιστρέφουμε σ’ αυτά που ίσχυαν το 2019 ως προς τα μέτρα που παραχωρούνται στις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά τους, δήλωσαν τις προθέσεις τους, ότι δηλαδή όταν τηρείται η νόμιμη διαδικασία είναι πρόθυμοι να δεχθούν και επεκτάσεις, όπου αυτό είναι δυνατό. Και φυσικά ζητούν αυστηροποίηση, ώστε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση τα οχήματα κοινής ωφέλειας. Μάλιστα, απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον δήμο, ζητώντας τη δημιουργία πυροσβεστικού φυλακίου «εντός των τειχών».


Όπως είπε η κα Αγγέλου, κάτι τέτοιο θεωρούν ότι είναι απαραίτητο μιας και, για παράδειγμα, υπάρχουν καλωδιώσεις παλαιωμένες και είχαν περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια. Για τους ίδιους αναγκαία είναι και η δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος στη Μεσαιωνική Πόλη, κάτι που επίσης ζητούν εδώ και χρόνια.

Ωστόσο είναι πιο εύκολη διαδικαστικά η δημιουργία φυλακίου της ΠΥΡ. Τέλος, αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, παρατηρείται και φέτος και δεν οφείλεται μόνο στο ότι κάποιοι έχουν αλλάξει επάγγελμα ή δεν θέλουν να εργαστούν στην Παλιά Πόλη. Αυτό το φαινόμενο ενισχύεται και από τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις.

Όπως εξήγησε, η προσπάθεια που γίνεται, να χρησιμοποιείται η κάρτα εργασίας και να περιοριστούν οι ώρες του προσωπικού δημιουργεί πρόβλημα και στις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζομένους αφού, με αυτό τον τρόπο, περιορίζονται κατά πολύ τις απολαβές τους και δεν θα μπορούν να περάσουν το χειμώνα ενώ επανέλαβε ότι οι εποχικές επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά στο εργασιακό κομμάτι, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάποιες ώρες παραπάνω για να «περάσουν» το χειμώνα. Μάλιστα, προτίθενται να στείλουν και σχετική επιστολή προς το υπουργείο.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου