Στη Ρόδο είχε απλώσει πλοκάμια η σπείρα των απατεώνων που "πουλούσε" πολυτελή αυτοκίνητα μέσω το διαδικτύου

Στη Ρόδο είχε απλώσει πλοκάμια η σπείρα των απατεώνων που "πουλούσε" πολυτελή αυτοκίνητα μέσω το διαδικτύου

Στη Ρόδο είχε απλώσει πλοκάμια η σπείρα των απατεώνων που "πουλούσε" πολυτελή αυτοκίνητα μέσω το διαδικτύου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1185 ΦΟΡΕΣ

Σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στη Ρόδο, είχε απλώσει τα δίχτυα της η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και η οποία δραστηριοποιούνταν στην πώληση πολυτελών αυτοκινήτων αλλά και αγροτικών μηχανημάτων μέσω σελίδων στο facebook!

Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη της «σπείρας» κατάφερναν να εισπράττουν μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι φυσικά ουδέποτε παραλάμβαναν το αυτοκίνητο ή το μηχάνημα που είχαν πληρώσει!

Μέχρι τώρα στα χέρια των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, που διαλεύκαναν χθες την υπόθεση βρίσκονται συνολικά πέντε άτομα (δύο αλλοδαποί και τρεις Έλληνες), ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία 40 ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις εξαπάτησης αυτές ανέρχονται στις 42 σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών και στη Ρόδο, με τις έρευνες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θέμα αυτό αναφέρει τα εξής:

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που ενέχονταν πανελλαδικά στη κατ’ εξακολούθηση τέλεση απατών.

Ειδικότερα, χθες 1-4-2024 το πρωί, σε Ηλεία και Αργολίδα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, των Τμημάτων Ασφάλειας Άργους και Ναυπλίου και της ΟΠΚΕ Ναυπλίου.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν πέντε άνδρες (δυο αλλοδαποί τρεις ημεδαποί), μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα αρχηγικά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, που διάπραττε απάτες και πλαστογραφίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα κατ΄ εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία 40 ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του έτους 2023, με συνεχή δράση, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γιάννενα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη) όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εξιχνίασαν συνολικά 42 περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 180.000 ευρώ.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προφίλ, όπου αναρτούσαν σε πλατφόρμες αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων.

Στη συνέχεια ζητούσαν από τους υποψήφιους αγοραστές – παθόντες προκαταβολές ή προεξόφληση της αξίας των αγορών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα και απέστελλαν το αποδεικτικό στους παθόντες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο.

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου».

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών