Χρήστος Γιαννούτσος: Κάντε το όπως στο Αγαθονήσι

Χρήστος Γιαννούτσος: Κάντε το όπως στο Αγαθονήσι

Χρήστος Γιαννούτσος: Κάντε το όπως στο Αγαθονήσι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 640 ΦΟΡΕΣ

Να θεσπιστεί η συμμετοχή σχολείων από την ηπειρωτική Ελλάδα στις παρελάσεις στα ακριτικά νησιά

Γράφει o
Χρήστος Γιαννούτσος*

Όλοι και όλες συμφωνούμε ότι οι παρελάσεις δημιουργούν αίσθημα πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας στην ψυχή κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Πόσο μάλλον όταν παρουσιάζονται οι παρελάσεις των ακριτικών νησιών μέσω των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε κάθε νοικοκυριό της ελληνικής επικράτειας.


Οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου, της 7ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου αποτελούν αφορμή για να παρουσιάζονται τα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Όμως είναι διαφορετικό να παρακολουθούν οι πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας απλώς 6 παιδιά στο Αγαθονήσι να παρελαύνουν, και είναι διαφορετικό να βλέπουν στην παρέλαση στο Αγαθονήσι και σε κάθε ελληνικό ακριτικό νησί να συμμετέχουν και τα δικά τους παιδιά.


Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτελεί η επίσκεψη μαθητών και μαθητριών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας στο Αγαθονήσι για να παρελάσουν με τα 6 παιδιά του νησιού στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.


Ως Έλληνας πολίτης συγχαίρω την πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας και με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία είμαι της γνώμης ότι, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τον διάλογο για τη συμμετοχή σχολείων της ηπειρωτικής Ελλάδας στις παρελάσεις των ακριτικών νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.


Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο μέλλον της χώρας μας, να αποκτήσουν εικόνες και πολύτιμες εμπειρίες από την καθημερινότητα στα ακριτικά νησιά εκτός της καλοκαιρινής σεζόν. Το ταξίδι με αεροπλάνο μέχρι τη Ρόδο και η συνέχιση του ταξιδιού με πλοίο για το ακριτικό νησί του Αγαθονησίου, η διαμονή, καθώς και η παρέλαση στα εθνικά και συνάμα ευρωπαϊκά μας σύνορα, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλη στην ψυχή κάθε παιδιού, που θα μπει σε αυτή τη διαδικασία.


Συνεπώς, οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές της χώρας μας οφείλουν να αξιοποιήσουν το φωτεινό παράδειγμα των παιδιών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας και του Αγαθονησίου και να συνεργαστούν προκειμένου να βρουν πρόσφορο έδαφος για την επέκταση αυτής της ενέργειας σε όλα τα ακριτικά νησιά της χώρας μας. Διότι, τα ακριτικά νησιά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες!


* Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι επαγγελματίας Μεταφραστής στη Ρόδο και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου