Κώστας Καΐσερλης: Κριτική στον περιφερειάρχη και στον δήμαρχο Ρόδου

Κώστας Καΐσερλης: Κριτική στον περιφερειάρχη και στον δήμαρχο Ρόδου

Κώστας Καΐσερλης: Κριτική στον περιφερειάρχη και στον δήμαρχο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 203 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Κώστας Καΐσερλης
Πρώην δήμαρχος Κω

Δεν θα ξεχάσω τα πρώτα χρόνια της θητείας μου ως δήμαρχος Κω το 1979. Τότε που, σχεδόν μία φορά την εβδομάδα ερχόμουνα στη Ρόδο για να διεκπεραιώσω τις δημοτικές υποθέσεις, αφού τότε ο δήμος της Κω δεν είχε ούτε έναν επιστήμονα! Που τη θαύμαζα, όπως τη θαύμαζε και όλη η Μεσόγειος. Ποια Κύπρος και ποια Κρήτη! Ποια Μάλτα μπροστά της.


Και τη ζήλευα, και έβαζα τα δυνατά μου να τη φτάσω.
Και έρχεται σήμερα, μετά από μόλις σαράντα χρόνια, ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος και μας λέει περιχαρής για το “Rhodes Co-Lab” με τα τριακόσια τόσα εκατομμύριά του, την ώρα που ο δήμος της Ρόδου βγήκε στην πολιτική πιάτσα της πλατείας Συντάγματος και ζητά δανεικά!


Κοροϊδεύει ο κ. περιφερειάρχης όσους μιλούσαν για τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και ποτέ τα εννιά χρόνια δεν κάθισε να κάνει μια μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της Ρόδου και τι σημαίνει ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη τής κοινωνίας και του πλούτου της.


Συμπράττει με την TUI για να στήσει μια ψεύτικη εικόνα και στην ουσία μονοπωλιακά συμβάλλεται ο παραγωγός με τον μεταπράτη και αγοραστή! Ο παραγωγός που δεν έχει κανένα δικό του πρόγραμμα ανάδειξης του δικού του προϊόντος και των συμφερόντων του και ο αγοραστής που ήδη έχει σχεδιάσει τα προϊόντα που θα αγοράσει στα προσεχή είκοσι χρόνια για την δική του κερδοφορία...


Τα φούμαρα τού κ. Περιφερειάρχη πάνε σύννεφο! Λες και μιλάει σε ιθαγενείς για το πρόγραμμά του με άξονα μία ολιστική προσέγγιση στο περιβάλλον, ολιστική τη λένε τώρα, ενώ η καμένη Ρόδος ακόμα βγάζει μαύρους καπνούς.


Και προσθέτει και για μια ολιστική προσέγγιση στην κοινωνία και την οικονομία την ώρα που όταν μπεις στο σούπερ μάρκετ ψάχνεις την τσέπη σου και όταν βλέπεις μπροστά σου τη συντριβή των οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων από τα Φαντς, τα μεγαθήρια και τις αλυσίδες τύπου TUI.


Οι παραλίες, μας λέει, ότι θα ανασχεδιαστούν για να δέχονται άτομα με αναπηρία! Φοβερή επιστημονική και πρωτοπόρα ιδέα που την ανακάλυψε ο κ. Περιφερειάρχης την ώρα που μία, μία οι παραλίες ξεπουλιούνται και αποκλείονται από την ελεύθερη πρόσβαση.


Αφήστε και το καταπληκτικότερο στο άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα Rhodes Co-Lab για τα πλαστικά απορρίμματα και για την ηλεκτροκίνηση. Τέτοιες ιδέες είναι μοναδικές, όχι μόνο μεταξύ των 13 περιφερειών αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια. Πουλιέται η «ΡΟΔΑ» και εμείς θα της βάλουμε ηλεκτροκίνηση!


Το “Rhodes Co-Lab” λοιπόν, το ακούνε και χαίρονται οι Ροδίτες γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Ρόδου γιατί, στο πρόγραμμά του προβλέπεται η αύξηση της παραγωγής κατά 50% μέχρι το 2025! Το ακούνε και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και χαίρονται γιατί θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης!

Και κάποιοι επώνυμοι αναρωτιούνται δυστυχώς μέσα τους, ποιος είναι ο λόγος που δεν γίνεται ο χωροταξικός σχεδιασμός, και γιατί δεν υπάρχει δημοκρατικός προγραμματισμός της ανάπτυξης στη Ρόδο. Και ο νέος δήμαρχος της Ρόδου αντί να ξεσηκωθεί, κορδώνεται γιατί βγήκε πρόεδρος των υπόλοιπων ψοφοδεών δημάρχων, αφού έτσι τους κατάντησαν.


Ο κ. Περιφερειάρχης λοιπόν, βλέπει μπροστά του έναν δήμο να παραπαίει. Τον δήμο της Ρόδου! Τον δήμο που στο παρελθόν ήταν πρώτος σε όλη την Ελλάδα, που φιλοξένησε αρχηγούς κρατών και παγκόσμιας φήμης ανθρώπους. Το διαμάντι της Μεσογείου.


Τον ενιαίο δήμο της Ρόδου που, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, νομάρχες, δήμαρχοι και κοινοτάρχες, αγωνίστηκαν για τη δημιουργία του, ώστε να ισχυροποιηθεί και να έχει τον αποκλειστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην προστασία της υγείας και της περιουσίας των Ροδιτών.


Αυτόν τον πάλαι ποτέ ισχυρό δήμο τον έχει μετατρέψει με τις δικές του ευλογίες υποτελή της εξουσίας του, εξαιτίας της μονοπρόσωπης συγκεντρωτικής περιφερειακής εξουσίας, αντί να αναγνωρίσει και να εμπιστευτεί μέσα από τον σεβασμό της Κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης την τεράστια δύναμη που κρύβει ο λαός της Ρόδου και ο πλούτος του νησιού. Αντί να αποδεχτεί ότι ο συνταγματικός ρόλος της περιφέρειας δεν είναι να υποκαταστήσει τον δήμο.


Λυπάμαι για τη Ρόδο που ζήλευα, για τον αείμνηστο Καραγιάννη του ΕΒΕΔ με τη συλλογική του σκέψη, γιατί μπροστά στα μάτια των Ροδιτών χωρίς να μιλά και να αντιστέκεται κανένας, συντελείται ένα «έγκλημα». Υφαρπάζεται και παραχωρείται η τοπική εξουσία της κοινωνίας της Ρόδου και ο πλούτος της σε μακρινές εξουσίες. Και κατά την πολιτική μου άποψη, δυστυχώς, ένας Ροδίτης μετατρέπεται σε «μητροκτόνο» της γενέτειράς του.


Δυστυχώς, το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολίτες, οι τοπικές αρχές του και οι φορείς του από αφέντες ενός πανέμορφου και πλούσιου νησιού να μετατρέπονται σε ικέτες τού κ. π­εριφερειάρχη και των ανώνυμων επενδυτών για ένα κομμάτι Co-Lab.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου