Έλεγχο για τις παράνομες ξεναγήσεις ζητά το Σωματείο των Ξεναγών

Έλεγχο για τις παράνομες ξεναγήσεις ζητά το Σωματείο των Ξεναγών

Έλεγχο για τις παράνομες ξεναγήσεις ζητά το Σωματείο των Ξεναγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 942 ΦΟΡΕΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου (ΠΥΤ), το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ελέγχων των παράνομων ξεναγήσεων και για τη μη εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας.

Οι ξεναγοί της περιοχής μας, με επικεφαλής τον πρόεδρο τού Σωματείου Δημήτρη Σαλαχούρη, ζήτησαν να συναντηθούν με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, Εγγλέζα Φτάκλα, αλλά λόγω απουσίας της, συναντήθηκαν με την αναπληρώτρια προϊσταμένη Ξανθίππη Βαρβάρη, στην οποία και διάβασαν το ψήφισμα-καταγγελία που είχαν νωρίτερα καταθέσει στην ΠΥΤ. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος.

Ο κ. Σαλαχούρης, με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το Σωματείο προχώρησε στη διαμαρτυρία τονίζοντας ότι, το πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων διαιωνίζεται. «Εδώ και τριάντα χρόνια δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα, δεν γίνονται έλεγχοι. Από τη δεκαετία του ‘90, κανένας προϊστάμενος δεν έχει κοιτάξει το πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων.

Ξεναγούν οι πάντες, εκτός από εμάς. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, έχουμε νέους ξεναγούς κάθε χρόνο που δε βρίσκουν εργασία. Δε γίνονται να εργάζονται όλοι με παράνομους οδηγούς-ξεναγούς και ο κάθε ιδιώτης και ο κάθε τυχάρπαστος να κάνει τη δουλειά μας και εμείς να καθόμαστε στα σπίτια μας.

Θέλουμε το υπουργείο να μας προστατεύσει. Υπάρχει η νομοθεσία και κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστεί. Θέλουμε να μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι της ΠΥΤ Δωδεκανήσου, για ποιον λόγο δεν βγαίνουν να κάνουν ελέγχους.

Ξέρουμε, ότι αν θέλουν να ελέγξουν ξενοδοχεία πηγαίνουν και τα ελέγχουν, με τον ίδιο τρόπο να ελέγξουν και τους παράνομους ξεναγούς» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Έχουμε κάνει αιτήματα, τους έχουμε υποδείξει. Δεν βγήκαν ούτε μία φορά και αν κάποια στιγμή βγήκαν μία βόλτα στην Παλιά Πόλη, αντί να ελέγχουν τους παράνομους έλεγχαν τους επαγγελματίες ξεναγούς αν έχουν την άδεια μαζί τους, δηλαδή κοροϊδία…

Θέλουμε να δούμε επιτέλους αποτελέσματα,. Εναι αδιανόητο τριάντα χρόνια να μην έχει πιστοποιηθεί μία παράνομη ξενάγηση. Στους δρόμους καθημερινά γίνεται αυτό που βλέπετε, με κάθε ιδιώτη Έλληνα ή ξένο και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Οι περισσότεροι είναι ιδιώτες που εισφοροδιαφεύγουν, φοροδιαφεύγουν και κάνουν αντιποίηση επαγγέλματος χωρίς να τους ελέγχει κανείς. Δεν συνεργάζονται απαραίτητα με τουριστικά γραφεία. Έχουν μία διαφήμιση στο διαδίκτυο, βρίσκουν πελατεία, συνεργάζονται με ρεσεψιονίστ ξενοδοχείων και ξεναγούν χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με τον νόμο, η ΠΥΤ πρέπει να ελέγξει το διαδίκτυο για παράνομες διαφημίσεις μη αδειοδοτημένων ξεναγών. Πρέπει να κάνουμε κάτι, δεν πάει άλλο» .

Ο πρόεδρος των ξεναγών απευθυνόμενος προς την κα Βαρβάρη δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλουμε εξηγήσεις, γιατί η ΠΥΤ δεν κάνει ελέγχους.

Προσπαθούμε να οργανώσουμε ελέγχους, έχουμε κάνει αιτήματα και έχουμε υποδείξει τον τρόπο ελέγχου που θα σας διευκολύνει, καταλαβαίνοντας το πρόβλημα, και προτείνουμε να πληρώσουμε και τα καύσιμα για να σας μεταφέρουμε στα σημεία ελέγχου. Εμείς προσφερθήκαμε να σας διευκολύνουμε για να γίνουν έλεγχοι και όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά δεν έχουμε και καμία απάντηση.

Δηλώστε μας, είστε διατεθειμένοι να κάνετε ελέγχους; Είναι ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται. Ο νόμος υπάρχει και θέλουμε να εφαρμοστεί. Ζητάμε απλά πράγματα. Ας γίνει έστω και ένας σοβαρός έλεγχος, έστω μία φορά τον μήνα, ώστε να φοβηθούν κάποιοι και να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχετε. Η όλη διαδικασία είναι θέμα της ΠΥΤ.

Δεν θα σας υποδείξουμε εμείς πώς θα κάνετε τον έλεγχο, οφείλετε να εφαρμόσετε τον νόμο. Ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί έχει ξεκινήσει η σεζόν».

Από την πλευρά της η κα Βαρβάρη αφού επισήμανε την υποστελέχωση της Υπηρεσίας και του αρμόδιου τμήματος, στο οποίο απέμειναν μόλις δύο άτομα, ανέφερε ότι, δεν μπορεί να δεσμευτεί σε ό,τι αφορά τους ελέγχους.

Παραδέχτηκε, ότι πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι και να έχει εργασία ο κάθε επαγγελματίας αλλά υπογράμμισε, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το πλήθος των ελέγχων που θα γίνουν.

Μάλιστα τόνισε, ότι υπάρχει διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται κάθε φορά, κάνοντας γνωστό, ότι πρέπει να υπάρχει παρουσία και της Τουριστικής Αστυνομίας.

Πάντως ανέφερε ότι θα μεταφέρει το αίτημα των ξεναγών στην προϊσταμένη της Υπηρεσίας και στο υπουργείο και θα επισημάνει και τους λόγους που χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι, όπως ζητούν οι ξεναγοί, αν και όπως τόνισε, υπάρχει και ένα πρακτικό ζήτημα, αυτό του ωραρίου των ελέγχων, καθώς η Υπηρεσία κλείνει στις 3 το μεσημέρι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΡ, Παναγιώτης Εγγλέζος δήλωσε επ’ αυτού τα εξής: «Και η επιθεώρηση εργασίας 2 υπαλλήλους έχει αλλά οι έλεγχοι γίνονται τακτικά και πέραν του ωραρίου. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα που διαιωνίζεται, η υπέρβαση ωραρίου είναι το τελευταίο που μας απασχολεί.

Υπάρχει ένας κλάδος που πάει να εξαφανιστεί. Το σχέδιο των ελέγχων είστε εσείς υποχρεωμένοι να το συντάξετε. Εμείς θέλουμε να γίνει έλεγχος. Πρέπει να εφαρμόσετε τον νόμο και είναι δικό σας θέμα το πώς.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία παρανομία 30 ετών, δε νομίζω να αμφισβητείτε τα στοιχεία… ενώ πρέπει ως Υπηρεσία να δημοσιεύσετε τα στοιχεία των ελέγχων και να γνωρίζει η τοπική κοινωνία τα αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποφασίστηκε, το Σωματείο θα καταθέσει και πάλι στην ΠΥΤ το αίτημά του για ελέγχους και εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας. Το ψήφισμα που κατατέθηκε αναφέρει τα εξής:

«ΨΗΦΙΣΜΑ / ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΕΡΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τον νόμο 710/77, άρθρο 1, «Ξεναγός (εξηγητής), κατά την έννοιαν του παρόντος είναι ο συνοδεύων αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητάς ή επισκέπτας της χώρας, καθοδηγών αυτούς και υποδεικνύων τα αξιοθέατα του τόπου, αρχαία ή ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσης εποχής, επεξηγών εις αυτούς την σημασίαν αυτών, τον προορισμόν και την ιστορίαν των και παρέχων γενικωτέρας πληροφορίας περί της αρχαίας και της νεωτέρας Ελλάδος». Τα τέσσερα παραπάνω ρήματα συνθέτουν τον όρο "ξενάγηση".

Στον ίδιο Νόμο 710/77, άρθρο 12, αναφέρεται ότι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και ως εκ τούτου, η ΠΥΤ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (πρώην ΕΟΤ), αυτόνομα ή με τη συνδρομή της Αστυνομίας, είναι υπεύθυνη για την προστασία του επαγγέλματος του ξεναγού και τον έλεγχο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Καθημερινά και επί σειρά ετών, «πειρατές» εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσφήμιση για το τουριστικό προϊόν της χώρας. Λειτουργώντας παρασιτικά εις βάρος ξεναγών, τουριστικών γραφείων και όσων ζουν και σχετίζονται με τη διοργάνωση νόμιμων εκδρομών και ξεναγήσεων, ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ.

Φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, παραπληροφορούν και κάνουν άγρα πελατών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου των πολιτών γενικότερα.
Καθημερινά, δεκάδες παράνομοι, πραγματοποιούν εκδρομές και ξεναγήσεις σε όλο το νησί της Ρόδου, αλλά και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως Κω, Νίσυρο, Σύμη και Χάλκη, τελείως ανεξέλεγκτοι.

Ως ξεναγοί συνεισφέρουμε επαγγελματικά στην καθημερινή προβολή του τόπου μας και απαιτούμε από την πολιτεία να φροντίσει για την προστασία των επαγγελματιών του τουρισμού.

Ο τουρισμός απαιτεί συνεχή επιτόπια επίβλεψη και προστασία για να διασφαλιστεί η σωστή και ποιοτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας.

Η κατάσταση έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της υπομονής και της ανοχής μας και απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ από όλους τους σύμφωνα με τον νόμο υπεύθυνους, να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους. Το πρόβλημα διαιωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια και είμαστε πλέον αποφασισμένοι να καταγγείλουμε κάθε υπεύθυνο στις αρμόδιες Αρχές.

Επί πλέον, με τον Νόμο 4875/2021, ο οποίος τροποποιεί και εκσυγχρονίζει τα άρθρα 4 και 12 του Νόμου 710/77, εκτός του ότι το υπουργείο Τουρισμού καθίσταται και πάλι υπεύθυνο για την εποπτεία του επαγγέλματος του ξεναγού, απαγορεύεται και η διαφήμιση υπηρεσιών ξενάγησης του άρθρου 1 του Νόμου 710/77 σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό, ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός μητρώου.

Ερωτούμε λοιπόν: τι ελέγχους έχει κάνει για όλες αυτές τις παρανομίες η ΠΥΤ Δωδεκανήσου τα τελευταία 35 χρόνια και τι αποτελέσματα είχαν αυτοί οι έλεγχοι.
Για ποιον λόγο δεν γίνονται έλεγχοι; υπάρχει κάποια οδηγία άνωθεν για αυτό; Μήπως το υπουργείο επιθυμεί να διαλύσει το επάγγελμα εξυπηρετώντας συμφέροντα; Διαφορετικά να μας εξηγήσετε δημοσίως τους λόγους της απραξίας και αδιαφορίας σας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και εν προκειμένω την ΠΥΤ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για χρόνια αδιαφορία και αθέτηση καθήκοντος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την απραξία των ελεγκτικών μηχανισμών στην τήρηση της τουριστικής νομοθεσίας που προστατεύει τους καταναλωτές επισκέπτες και τους επαγγελματίες του τουρισμού από τους επιτήδειους.

Η δικαιολογία υποστελέχωσης της ΠΥΤ δεν είναι πλέον αποδεκτή, εφόσον γνωρίζουμε, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ελέγχων σε ξενοδοχεία για παράδειγμα, οι υπάλληλοι της ΠΥΤ βρίσκουν τον χρόνο να πηγαίνουν.

Οι Υπηρεσίες του κράτους είναι υποχρεωμένες να κάνουν το καθήκον τους, τουλάχιστον στο ελάχιστο και να προστατέψουν το επάγγελμα των Ελλήνων ξεναγών, ως οφείλουν, εάν τελικά ζούμε σε έννομο κράτος δικαίου. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η αδιαφορία και η ατιμωρησία σε μια τόσο κραυγαλέα περίπτωση συνεχούς και συστηματικής αντιποίησης ενός επαγγέλματος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας.

Η ασύλληπτη αυτή κατάσταση, πέραν του ότι κρατάει διπλωματούχους ξεναγούς άνεργους στο σπίτι τους, την ίδια ώρα που θησαυρίζουν μη επαγγελματίες, επιτρέπει σε τυχάρπαστους να παρουσιάζουν την Ελλάδα με έναν τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παραποιώντας συχνά ζωτικά και ευαίσθητα θέματα όπως την ιστορία της χώρας, σε εποχές μάλιστα που η συνεισφορά των ξεναγών στην ανάδειξη των εθνικών μας δικαίων θεωρείται τουλάχιστον επιβεβλημένη.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΝΑΓΟΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΦΑΝΕΡΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΚΤΗ».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί