Η ΔΕΗ δεν μπορεί να εκδώσει διαταγή πληρωμής για λογαριασμούς

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να εκδώσει  διαταγή πληρωμής για λογαριασμούς

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να εκδώσει διαταγή πληρωμής για λογαριασμούς

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2658 ΦΟΡΕΣ

Μία πολύ σημαντική απόφαση εξέδωσε το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου (Ειδική Διαδικασία περιουσιακών διαφορών) με την οποία κρίθηκε τελεσίδικα, ότι η ΔΕΗ δε μπορεί να εκδώσει διαταγή πληρωμής για την απαίτηση χρημάτων από απλήρωτους λογαριασμούς, αλλά οφείλει να ασκήσει τακτική αγωγή.

Πρόκειται για την υπ’ αριθμ. 65/2024 του δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε στο τέλος Μαρτίου, μετά την προσφυγή συμπολίτη μας στη δικαιοσύνη, δια του δικηγόρου του κ. Φώτη Ρωμαίου. Ο συμπολίτης μας, συγκεκριμένα, άσκησε ανακοπή κατά απόφασης που είχε λάβει το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου και τελικά δικαιώθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, θα πρέπει η ύπαρξη της απαίτησης να αποδεικνύεται εγγράφως από δημόσιο έγγραφο ή να έχει γίνει αναγνώριση από τον οφειλέτη.

Στην περίπτωση του συμπολίτη μας, η έκδοση απλώς ενός λογαριασμού κατανάλωσης δεν συνιστά τίποτα από τα δύο παραπάνω. Έτσι, πλέον η ΔΕΗ, στην περίπτωση αυτή αλλά και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση, δεν θα μπορεί να εκδίδει έναν λογαριασμό και με αυτό στη συνέχεια, εντός τριών ημερών να προβαίνει στην έκδοση διαταγής πληρωμής, αλλά θα πρέπει να κινεί τη διαδικασία άσκησης τακτικής αγωγής, για την έκδοση απόφασης της οποίας απαιτείται σημαντικός χρόνος.

Πρακτικά λοιπόν, η συγκεκριμένη απόφαση είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες, ενώ και νομικά έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς, έως πρόσφατα, δεν υπήρχε νομολογία σε αυτό το αντικείμενο, με εξαίρεση μία παρόμοια απόφαση τού Εφετείου Λάρισας.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών

Θάνατος 68χρονης λουόμενης στη Ρόδο

Σε φυλάκιση ενός έτους 44χρονος για παρενόχληση ανήλικης