Σύσκεψη για το παρεμπόριο και την παραοικονομία στη Ρόδο

Σύσκεψη για το παρεμπόριο  και την παραοικονομία στη Ρόδο

Σύσκεψη για το παρεμπόριο και την παραοικονομία στη Ρόδο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1006 ΦΟΡΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου την ερχόμενη Δευτέρα

Στη Ρόδο θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα 8 Απριλίου ο Διοικητής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), Χαράλαμπος Μελισσινός ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας για το παραεμπόριο και την παραοικονομία.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και στόχος της είναι η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο περιορισμός της διακίνησης λαθραίων και παραποιημένων προϊόντων στα νησιά μας, καθώς και η οικονομική αιμορραγία της Υγιούς Επιχειρηματικότητας και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, τα τμήματα εμπορίου όλων των δήμων, τα τμήματα εμπορίου και βιομηχανίας της περιφέρειας, εκπρόσωποι από τα τελωνεία, τις αστυνομικές διευθύνσεις, και τα λιμεναρχεία της περιοχής, η χημική υπηρεσία, οι εμπορικοί σύλλογοι, το οικονομικό επιμελητήριο, η ΔΟΥ, ο σύλλογος λογιστών και η ένωση τουριστικών πρακτόρων.

Η πρόσκληση που στάλθηκε στους εμπλεκόμενους αναφέρει τα εξής: «Ο πρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Ιωάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και της Θεματικής Επιτροπής Παραοικονομίας και Παραεμπορίου της ΚΕΕΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννης Πάππου, σας προσκαλούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου «Γεώργιος Καραγιάννης» τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρα 12.00 με θέμα την ανάδειξη της τεράστιας μάστιγας του Παραεμπορίου και της Παραοικονομίας η οποία πλήττει την Ελληνική Οικονομία το νόμιμο εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό.

Στόχο της εκδήλωσης αποτελεί η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να καταστεί δυνατός ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν τα λαθραία και τα παραποιημένα προϊόντα τόσο στην υγιή επιχειρηματικότητα όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δραστική μείωση του Παραεμπορίου και ο περιορισμός της Παραοικονομίας απαιτεί την ανάληψη κοινών δράσεων και συντονισμό και ως εκ τούτου θεωρούμε την παρουσία σας απαραίτητη.»

 

Όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης το παραεμπόριο και η παραοικονομία δεν έχει μόνο οικονομικές διαστάσεις αλλά έχει να κάνει και με θέματα δημόσιας υγείας, και κατ’ επέκταση προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Είναι πολυδιάστατα ζητήματα τα οποία πλήττουν όλη τη χώρα αλλά περισσότερο τις τουριστικές περιοχές και τα νησιά που ήδη έχουν αρχίσει να δέχονται επισκέπτες για διακοπές. Είναι λοιπόν αναγκαίο να παρθούν μέτρα όσο ακόμα η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο λόγο της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης όσο και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μετά τα μνημόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος και πάταξη του φαινομένου.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, έχει επισημάνει επανειλημμένως το πρόβλημα και έχει ζητήσει είτε με την αποστολή υπομνημάτων είτε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες την διενέργεια συχνών ελέγχων, καθώς προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος του υγιούς εμπορίου.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) συστάθηκε στις 03-08-2020 με το ν. 4712/2020 και αποτελεί ένα μηχανισμό του κράτους για τον έλεγχο της αγοράς. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α έχει διευρυμένη αποστολή, τόσο σε συντονιστικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

Αποτελεί αυτοτελή Υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξης. Έχει ως βασική αρμοδιότητα τη διενέργεια πάσης φύσεως ελέγχων σε κάθε στάδιο διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών τόσο κατά την παραγωγή, εισαγωγή, διακίνηση, αποθήκευση, όσο και κατά τη διάθεση των προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.

Βασικοί στόχοι της ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι η προστασία της ασφάλειας του καταναλωτή, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που δημιουργεί στην αγορά ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Πρόστιμα στη Ρόδο
Όπως είχε ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 188.250 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε επιχείρηση της Π.Ε. Ρόδου έπειτα από ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) την περίοδο από 1/11/2023 έως 3/11/2023, σε συνέχεια των αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η υπηρεσία αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες.

Εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 23.744 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων, συνολικού βάρους πέντε τόνων. Επίσης, σχηματίστηκαν δικογραφίες για κατά περίπτωση αδικήματα: της πλαστογραφίας, της απάτης, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων και της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας