Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 845 ΦΟΡΕΣ

Ο Δήμος Χάλκης ενημερώνει ότι με μέριμνα του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Διοσμάκη Σπυρίδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του έργου με τίτλο: “Προμήθεια Συστήματος Ελέγχου Διαρροών, εξοικονόμησης ύδατος, διασφάλισης ποιότητας και επιτήρησης καταναλώσεων των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Χάλκης”, η ανάδοχος εταιρεία βρίσκεται ήδη στο νησί και κατασκευάζει το εξαιρετικά χρήσιμο έργο για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του τόπου. Σε σχετική ανάρτησή του ο δήμαρχος Χάλκης αναφέρει:

Το έργο μαζί με την προμήθεια της δεύτερης αφαλάτωσης είναι 100% χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών και το ποσό ανέρχεται σε 1.826.091,76 € με Φ.Π.Α. 24%.

Ο Δήμος Χάλκης μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας του για βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων από αυτον υπηρεσιών σε πόσιμο νερό στο σύνολο του χώρου ευθύνης του, προχωρεί στην αναβάθμιση των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης (αντλιοστασίων, δεξαμενών, υδατόπυργων), του νησιού.

Την αναβάθμιση συγκεκριμένων τμημάτων των εσωτερικών δικτύων διανομής πόσιμου νερού και ιδιαίτερα του τμήματος αρχής διανομής του νερού, από την βάση των δεξαμενών προς το υπόλοιπο δίκτυο, αλλά και την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (Τηλεελέγχου, Τηλεχειρισμού), σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού, για την παρακολούθηση και διαχείριση υδραυλικών παραμέτρων, όπως παροχής και πίεσης νερού.

Ο αντικειμενικός σκοπός της παρέμβασης αφορά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου, διαχείρισης και επεμβάσεως στην λειτουργία του εσωτερικού και του εξωτερικού υδραγωγείου του Δήμου Χάλκης. Στο νησι της Χάλκης παρατηρείται αυξημένη τουριστική ανάπτυξη τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τα τελευταία έτη, γεγονός το οποίο οδηγεί σε μεγάλη ζήτηση νερού.

Ο Δήμος μας επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα υδρευτικά προβλήματα που υφίσταται μέχρι στιγμής και αφορούν:

  • Την εξασφάλιση των ποσοτήτων εκείνων του νερού που είναι ανά πάσα στιγµή ικανές να καλύπτουν ένα λογικό επίπεδο κατανάλωσης ακόμα και τις περιόδους αυξημένης ζήτησης- Την παροχή νερού, που να ικανοποιεί τις προβλεπόμενες από το νόµο προδιαγραφές ποιότητας και
  • Την εξασφάλιση ροής νερού ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων µέσα από το δίκτυο διανοµής χωρίς τον κίνδυνο θραύσεων αγωγών και σε επίπεδο καταναλωτώνΗ κατανάλωση νερού στην τελευταία 3ετία στον Δήμο έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Η κατάσταση αυτή, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν με την ανάπτυξη του συστήματος τηλεελέγχου, όπου και θα δημιουργηθούν αυτομάτως και επιπρόσθετες θετικές επιδράσεις, που αφορούν στην δραστική μείωση των διαρροών, στην επιπλέον ποσότητα νερού και συνακόλουθα στην δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου, χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας Κεντρικός Σταθμός Ελέγχου (ΚΣΕ) στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας στο Δημαρχείο της Χάλκης, ο οποίος θα αποτελεί το επιχειρησιακό κέντρο του όλου συστήματος και θα επικοινωνεί ασύρματα με επιλεγμένους Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) του εξωτερικού υδραγωγείου και τα προτεινόμενα ψηφιακά υδρόμετρα. Οι τοπικοί σταθμοί θα διαθέτουν Προγραμματιζόμενη Μονάδα Ελέγχου (ΠΜΕ) η οποία θα παρέχει δυνατότητα τηλεχειρισμού και επικοινωνίας με τον ΚΣΕ σε πραγματικό χρόνο, μέσω ασύρματης επικοινωνίας.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνεται και η προμήθεια λοιπού μηχανογραφικού εξοπλισμού και λογισμικού για την ανάπτυξη του παραπάνω περιγραφόμενου συστήματος ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των εγκαταστάσεων με γραφικά, ο έλεγχος των διαρροών, ο έλεγχος της ποιότητας του νερού και ο έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας των δικτύων και του εξοπλισμού. Τέλος η προμήθεια περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση εξακοσίων (650) ηλεκτρονικών υδρομέτρων καταναλωτών, καθώς και την προμήθεια φορητού εξοπλισμού για τον εντοπισμό των διαρροών.

Συνοπτικά το φυσικό αντικείμενο της προμήθειας και εγκατάστασης περιλαμβάνει:

  1. Δημιουργία δικτύου τηλεμετρίας με επτά (7) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) εκ των οποίων οι δύο στο σημείο των αφαλατώσεων του Δήμου οι τρεις (3) στις δεξαμενές τροφοδοσίας του Δήμου και οι δύο (2) στους σταθμούς ελέγχου ένα και δύο και αντίστοιχους αναμεταδότες.
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων για την πλήρη εποπτεία και έλεγχο των ενεργειακών επιδόσεων του συνόλου του συστήματος.
  3. Τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής υποχλωριώδους νατρίου.
  4. Τοποθέτηση μετρητικών οργάνων για την ποιοτική και ποσοτική παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης.
  5. Προμήθεια και εγκατάσταση εξακοσίων (650) ηλεκτρονικών υδρομέτρων καταναλωτών
  6. Προμήθεια φορητού εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών.
  7. Προμήθεια και εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό και λογισμικά για την πλήρη εποπτεία του συνόλου των παραπάνω στοιχείων.
  8. Εργοστασιακές δοκιμές αποδοχής και δοκιμές αποδοχής επί τόπου του έργου (επιτόπια τεστ).
  9. Δοκιμές ολοκλήρωσης των εργασιών και παράδοσης του Συστήματος.
  10. Παράδοση σχεδίων, εγχειριδίων λειτουργίας και συντήρησης (τεκμηρίωση).
  11. Εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσίας στις λειτουργίες, την υποστήριξη και τη συντήρηση του συστήματος.

Ο Δήμος Χάλκης προσπαθεί με προγραμματισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του τόπου μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους για την αποτελεσματική συνεργασία ώστε ο Δήμος μας να εγκαταστήσει δεύτερη αφαλάτωση και σύστημα ελέγχου της ποιότητας του νερού των καταναλωτών δημοτών του.

 

Διαβάστε ακόμη

Τιμώμενο νησί η Χάλκη στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Ιδρυτική βραδιά της Λέσχης Lions Χάλκης

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης

Η Λέσχη Lions Χάλκης συνεχίζει την πλούσια δράση της!

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Χάλκης

City Οn Halki Pass-Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία