Νέα «κόλπα» σκαρφίζονται οι απατεώνες

Νέα «κόλπα» σκαρφίζονται οι απατεώνες

Νέα «κόλπα» σκαρφίζονται οι απατεώνες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 857 ΦΟΡΕΣ

Τον γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστα Σπανό, επιχείρησαν να εξαπατήσουν προχθές άγνωστοι, μέσω τηλεφώνου, και προφανώς να του αποσπάσουν χρήματα. Τελικά, αυτοί δεν τα κατάφεραν, καθώς αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι επρόκειτο για παγίδα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δέχθηκε κλήση από κινητό τηλέφωνο (παραθέτει και το νούμερο) και όταν απάντησε άκουσε ένα ηχογραφημένο μήνυμα, στα Αγγλικά, το οποίο τον ενημέρωνε, ότι το όνομά του έχει εμφανιστεί σε μια λίστα με διεθνείς απάτες και ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Έπειτα, αφού το ίδιο μήνυμα τον ενημέρωσε για τις συνέπειες και την πιθανή τιμωρία, τον προέτρεπε, αν ήθελε να μιλήσει με έναν υπεύθυνο ασφαλείας, να πληκτρολογήσει συγκεκριμένο αριθμό, πράγμα όμως που δεν έκανε, και έτσι δεν εξαπατήθηκε.

Ο κ. Σπανός αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Απαντώντας, άκουσα ένα ηχογραφημένο μήνυμα, στα Αγγλικά, το οποίο με ενημέρωνε, ότι το όνομά μου έχει εμφανιστεί σε μια λίστα με διεθνείς απάτες και ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής μου.

Έπειτα, αφού με ενημέρωναν για τις συνέπειες και την πιθανή τιμωρία μου, με προέτρεψαν, αν θέλω να μιλήσω με έναν υπεύθυνο ασφαλείας, να πληκτρολόγησω τον αριθμό 1.

Όσο κολακευτική και δελεαστική και αν ήταν η προοπτική μιας καριέρας σε διεθνές ή ακόμη και παγκόσμιο κύκλωμα, αντιστάθηκα και δεν το πάτησα αλλά έκλεισα το τηλέφωνο.

Υποθέτω, ότι σε περίπτωση που πληκτρολογούσα τον αριθμό, τότε από την άλλη άκρη της γραμμής θα ήταν κάποιος που θα παρίστανε τον υπεύθυνο και θα προσπαθούσε να αποσπάσει χρήματα, με την υπόσχεση να διαγράψει ή να εξαφανίσει το υποτιθέμενο ένταλμα σύλληψης.

Θα ζητούσε ένα ποσό; Θα μου άδειαζε τον λογαριασμό; Κανείς δεν ξέρει και μάλλον δεν θα μάθω ποτέ. Διότι, άλλο η περιέργεια και άλλο η ανοησία.

Κάποιος άλλος βέβαια, λιγότερο ψύχραιμος ή ενημερωμένος, θα μπορούσε να είχε απαντήσει στην κλήση και ίσως να έπεφτε στην παγίδα τους.

Υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις και απάτες, όπως αυτοί που παίρνουν και λένε ότι το παιδί σας έχει μπλέξει σε ατύχημα, ή έχει συλληφθεί και θα πρέπει να δώσετε χρήματα για να ξεμπλέξει.

Υπάρχουν βέβαια και οι καθημερινές απάτες μέσω μηνυμάτων, που προσποιούνται φίλους σας και ζητάνε χρήματα ή τα email, SMS, που προσπαθούν να υποκλέψουν τα στοιχεία ή κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ΜΚΔ κ.λπ., οπότε χρειάζεται προσοχή, γιατί κάποια από αυτά είναι πραγματικά πολύ αληθοφανή και πειστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτα διασταυρώνουμε αυτό που μας λένε, ή ελέγχουμε την πηγή προέλευσης των μηνυμάτων και μετά κάνουμε οτιδήποτε.
Απάτες και απατεώνες θα υπάρχουν πάντα και το ισχυρότερο “όπλο” απέναντί τους είναι η ενημέρωση και η ψυχραιμία».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας