Κατέφθασαν στη Ρόδο οι πρώτοι 400 Τούρκοι τουρίστες

Κατέφθασαν στη Ρόδο οι πρώτοι 400 Τούρκοι τουρίστες

Κατέφθασαν στη Ρόδο οι πρώτοι 400 Τούρκοι τουρίστες

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2131 ΦΟΡΕΣ

Ήρθαν χθες (06.04) το πρωί στη Ρόδο οι πρώτοι Τούρκοι τουρίστες, στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος χορήγησης βίζας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πρώτοι τουρίστες από τη γείτονα χώρα, έφτασαν με το καταμαράν Marmaris Express που έδεσε στο Κεντρικό Λιμάνι γύρω στις 10 το πρωί.

Οι αρχές είχαν ήδη φροντίσει για την προετοιμασία του χώρου υποδοχής στην προβλήτα, τοποθετώντας ειδικά κιγκλιδώματα ενώ η αποβίβαση των επιβατών ξεκίνησε αμέσως χωρίς προβλήματα.

Μετά τις διατυπώσεις στον έλεγχο διαβατηρίων και την έκδοση της βίζας, οι Τούρκοι τουρίστες από το Μαρμαρίς είτε πήραν ταξί από το χώρο του λιμανιού είτε περπάτησαν μέχρι την έξοδό του για να μεταφερθούν στα καταλύματα που είχαν ήδη κλείσει, καθώς η κράτηση και η πληρωμή καταλύματος είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση της βίζας.

Εκτός από το Marmaris Express που έφερε στη Ρόδο 254 επιβάτες από το Μαρμαρίς, στο λιμάνι μας χθες έδεσαν επίσης και τα σκάφη Ibiscus και Akcakoca Cat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» με το Ibiscus ήρθαν στη Ρόδο 83 τουρίστες από το Φετιγιέ και με το Akcakoca Cat ήρθαν 94 Τούρκοι τουρίστες από το Μαρμαρίς.

Συνολικά χτες κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου ήρθαν στη Ρόδο περίπου 430 Τούρκοι τουρίστες.

Η κίνηση όμως σύντομα θ’ αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς τις προσεχείς μέρες αναμένεται μεγάλος αριθμός τουριστών από τη γείτονα χώρα, οι οποίοι θα γιορτάσουν στη Ρόδο το Μπαϊράμι, και μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το διάστημα από 8 έως 14 Απριλίου, θα έρθουν στο νησί μας πάνω από 3.000 Τούρκοι τουρίστες.

Η βίζα «εξπρές» και τα οφέλη
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το καθεστώς της ειδικής βίζας θα ισχύσει για συνολικά δέκα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές, έχοντας την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα δέκα αυτά νησιά είναι τα ακόλουθα: Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Ρόδος, Σάμος, Σύμη και Χίος.

Η βίζα «εξπρές» είναι μια ειδική σφραγίδα που μπαίνει στο τουρκικό διαβατήριο, και δεν μπορεί ο κάτοχός της να ταξιδέψει σε άλλο κράτος με αυτήν πλην της Ελλάδας.

Το μέτρο εκτιμάται θα ενισχύσει πάρα πολύ την οικονομία των νησιών γιατί είναι διαρκές και οι τουρίστες από τη γείτονα χώρα μπορούν να έρθουν συνολικά 90 μέρες μέσα στο έτος, ενώ κάθε φορά μπορούν να διαμένουν στα νησιά μέχρι και 7 μέρες.

Η βίζα λοιπόν ισχύει με γεωγραφικό περιορισμό για το μέρος το οποίο ο καθένας έχει κλείσει να έρθει για διακοπές και η μετακίνηση γίνεται μόνο με τα πλοία των τακτικών γραμμών μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας.

Τα άτομα μέχρι 18 ετών δεν πληρώνουν αλλά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες ενώ το παράβολο κοστίζει 60 ευρώ για την έκδοση της βίζας.

700.000 Τούρκοι τουρίστες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων, περίπου 700.000 Τούρκοι τουρίστες εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν μέσα στη σεζόν τα νησιά της Δωδεκανήσου στο πλαίσιο του ειδικού αυτού καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Πρόκειται για τουρίστες που θα επισκεφτούν συνολικά έξι νησιά της Δωδεκανήσου (μεταξύ των οποίων είναι και η Ρόδος) για τα οποία θα λειτουργήσει το ειδικό αυτό καθεστώς και μάλιστα, τα νούμερα παραπέμπουν στην κίνηση της γραμμής κατά τα έτη 2018-2019, όταν είχε σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πάντα οι τουρίστες από την Τουρκία ήταν πελάτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης και έρχονταν στη Ρόδο αφήνοντας πολλά χρήματα στην τοπική αγορά αλλά και στην εστίαση, ενώ επέλεγαν αξιόλογα καταλύματα για να μείνουν.

Ήταν λοιπόν πάντα καλοί πελάτες για το νησί, και γι’ αυτό τον λόγο αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς θα τονώσουν την αγορά των νησιών ειδικά των μικρών δίνοντας «ζωή» ακόμα και τον χειμώνα που ο μαζικός τουρισμός σταματά.

Επίσης, σε έναν μεγάλο βαθμό αναμένεται να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν στην περιοχή μας οι τουρίστες από το Ισραήλ, ο αριθμός των οποίων φέτος θα είναι πολύ μικρός λόγω του πολέμου.

Πάντως, όπως κάνουν γνωστό δημοσιογραφικές πηγές από την Τουρκία, η επίσκεψη των Τούρκων πολιτών στα νησιά, είναι θέμα που έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας στη χώρα και μάλιστα γίνονται εκτενείς αναφορές στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, μόνο στα δέκα νησιά της χώρας μας αναμένεται να έρθουν περί τους 20.000 Τούρκους πολίτες για να γιορτάσουν το Μπαϊράμι, τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της χώρας τους, ενώ δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς ο αριθμός των Τούρκων που θα έρθουν στη χώρα μας οδικώς για τον ίδιο λόγο φυσικά όχι στο πλαίσιο του καθεστώτος της ειδικής βίζας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, για τη γιορτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε στους πολίτες μία ακόμα μέρα άδειας, οπότε αυτό θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες στο ταξίδι τους.

Διαβάστε ακόμη

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά