Δράση «ζωής» στη Ρόδο με τους μαθητές σε πρώτο πλάνο

Δράση «ζωής» στη Ρόδο  με τους μαθητές σε πρώτο πλάνο

Δράση «ζωής» στη Ρόδο με τους μαθητές σε πρώτο πλάνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 830 ΦΟΡΕΣ

Πρωτοβουλία ζωής ανέλαβε η Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση KIDS SAVE LIVES με στόχο τη διάδοση του ΚΑΡΠΑ, της πολύτιμης αυτής τεχνικής καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης που κυριολεκτικά σώζει ζωές και της χρήσης εξωτερικού απινιδωτή.

Το ΚΑΡΠΑ σε συνδυασμό με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή στο 80%, αν η κατάλληλη βοήθεια δοθεί μέσα στα δύο πρώτα λεπτά από την εκδήλωση του επεισοδίου.

Η Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης συνεργάστηκε με την ανθρωπιστική οργάνωση KIDS SAVE LIVES, που μαθαίνει στα παιδιά πώς να ανταποκρίνονται σε τέτοια περιστατικά.

Στη KIDS SAVE LIVES, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν περισσότεροι από 500 πιστοποιημένοι εθελοντές εκπαιδευτές, υπό την καθοδήγηση του εμπνευστή και ιδρυτή της, κ. Αναστάση Στεφανάκη.

Μέχρι σήμερα, η οργάνωση έχει επισκεφθεί περισσότερα από 1.500 σχολεία στην Ελλάδα, έχει εκπαιδεύσει πάνω από 300.000 παιδιά, εφήβους και ενήλικες και έχει εγκαταστήσει, με τη βοήθεια χορηγών, 500 νέους απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες.

Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρόδο για ένα 4ήμερο πρόγραμμα, οργανωμένο από τη Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου.

Με την αρωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, 7 σχολεία διέθεσαν τους χώρους τους για την πραγματοποίηση των εκπαιδεύσεων, ενώ συμμετείχαν μαθητές από 16 ακόμα σχολεία. Συνολικά, μαθητές από 23 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Ρόδου διδάχτηκαν Πρώτες Βοήθειες για άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης, πολύτιμες γνώσεις, που αποτελούν εφόδια για μία ολόκληρη ζωή, απέκτησαν περίπου 1.600 παιδιά μέσα από μία διαδραστική διαδικασία, που περιλάμβανε θεωρία και πράξη με ασκήσεις προσομοίωσης σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα.

Όλοι οι μαθητές, ηλικίας 11 ετών και άνω, που πήραν μέρος στην εκπαίδευση, κλήθηκαν να εφαρμόσουν τεχνικές ΚΑΡΠΑ για να κατανοήσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα σε έκτακτες περιπτώσεις. Γνώση που μπορεί να αποδειχτεί σημαντική και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα υγείας.

Παράλληλα, 45 ενήλικες, οι περισσότεροι καθηγητές στα σχολεία που έλαβαν μέρος στη δράση, εκπαιδεύτηκαν και έλαβαν εντελώς δωρεάν την ειδική πιστοποίηση BLS, με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα πρώτων βοηθειών.

Η εκπαίδευση των ενηλίκων πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, που είχαν ειδικά διαμορφωθεί για τον σκοπό αυτό. Με διαδραστικότητα, συνεχή επιτήρηση από την πολύπειρη ομάδα των ειδικών και τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι καθηγητές κατάφεραν να αφομοιώσουν σωτήριες πρακτικές και να είναι πλέον σε θέση να διαχειριστούν μία έκτακτη κατάσταση, να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή.

Για τους σκοπούς της εκπαίδευσης, η έμπειρη ομάδα της KIDS SAVE LIVES, εκτός της θεωρητικής εκπαίδευσης που είχε ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα μέσω διαδικτύου, δημιούργησε ένα περιβάλλον προσομοίωσης έκτακτων περιστατικών, δίνοντας τη δυνατότητα στο σύνολο των εκπαιδευόμενων να συμμετέχουν ενεργά και να εφαρμόσουν όλες τις τεχνικές διάσωσης που είχαν διδαχθεί.

Γι’ αυτή την πράξη ζωής, ο πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES, κύριος Αναστάσης Στεφανάκης δήλωσε: «Ανταποκριθήκαμε θετικά από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Euromedica Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου, η οποία με αυτή τη συνεργασία δείχνει την έμπρακτη επιθυμία της να συμβάλει στο έργο μας, που δεν είναι άλλο από το να εκπαιδεύσουμε παιδιά και ενήλικες ώστε να μπορούν να σώζουν ζωές μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Ευχαριστούμε πολύ για την οργάνωση και τη φιλοξενία.

Η συνεισφορά χορηγών στο έργο μας είναι καταλυτική και ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλοι φορείς σαν τη Euromedica που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε σε ακόμα περισσότερα μέρη της χώρας».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, κύριος Μιχάλης Τσιγάρος σημείωσε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε την ανθρωπιστική οργάνωση KIDS SAVE LIVES, η οποία πραγματοποιεί εξαιρετικό έργο σε όλη την Ελλάδα. Θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς της Ρόδου να εκτεθούν στο σημαντικό θέμα των πρώτων βοηθειών και να μάθουν βασικές τεχνικές μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της κλινικής, δείχνοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο κοινωνικό σύνολο της Ρόδου».
Tα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, ότι κάθε 45 δευτερόλεπτα σταματά μία καρδιά στην Ευρώπη. Ένας άνθρωπος μπορεί να σωθεί αν του παρασχεθούν εγκαίρως οι πρώτες βοήθειες.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο περιστατικό, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβιώσει ο ασθενής. Συνήθως, η εκπαίδευση σε ό,τι αφορά το ΚΑΡΠΑ και τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή γίνεται σε ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι αναλαμβάνουν το έργο της προστασίας των υπολοίπων και της οικογένειάς τους.

Όταν στο σύνολο αυτό προστεθούν και τα παιδιά, τότε, όχι μόνο μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων που γνωρίζει τεχνικές πρώτων βοηθειών, αλλά δίνεται ένα κίνητρο και στους γονείς και δασκάλους των παιδιών να ασχοληθούν με το θέμα.

Οι δράσεις αυτές αποτελούν πολύτιμη εμπειρία για τη σχολική κοινότητα και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την κοινωνία της Ρόδου, καθώς οι πρώτες βοήθειες αποδεδειγμένα συνιστούν μέσο επιβίωσης και προστασίας της ζωής και ταυτόχρονα την υποχρέωσή μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.  

KIDS SAVE LIVES
KIDS SAVE LIVES
Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών
Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών
Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών
Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών
Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών
Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών
Ο πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES κ. Αναστάσης Στεφανάκης
Ο πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES κ. Αναστάσης Στεφανάκης
Ο γενικός διευθυντής της Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Τσιγάρος
Ο γενικός διευθυντής της Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Τσιγάρος
Ροδίων Παιδεία
Ροδίων Παιδεία
Ροδίων Παιδεία
Ροδίων Παιδεία
1ο Δημοτικό Κρεμαστής
1ο Δημοτικό Κρεμαστής
1ο Δημοτικό Κρεμαστής
1ο Δημοτικό Κρεμαστής
Κολλέγιο Ρόδου
Κολλέγιο Ρόδου

 

Διαβάστε ακόμη

Αυθεντικό Μαγιάτικο Πάσχα με τη φιλοξενία της Grecotel

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Ο Όμιλος H Hotels Collection | Hatzilazarou Group μέγας χορηγός του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου της Ρόδου

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

To ΝΕΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ των SUPER MARKET ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ μόλις βγήκε!

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει