Αρκετοί Τούρκοι τουρίστες έφθασαν και χθες στη Ρόδο

Αρκετοί Τούρκοι τουρίστες έφθασαν και χθες στη Ρόδο

Αρκετοί Τούρκοι τουρίστες έφθασαν και χθες στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1293 ΦΟΡΕΣ

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η κίνηση από τη γείτονα χώρα, στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος χορήγησης βίζας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αρχή έγινε το Σάββατο 6 Απριλίου, με τους πρώτους Τούρκους τουρίστες από το Μαρμαρίς να εγκαινιάζουν το νέο καθεστώς ενώ και χθες είχαμε αρκετή κίνηση στο λιμάνι μας με τον κατάπλου τεσσάρων σκαφών που έφεραν συνολικά 579 τουρίστες από την Τουρκία.

Ειδικότερα, από το Μαρμαρίς ήρθαν στη Ρόδο τα σκάφη Marmaris Express και Kartepe ενώ από το Φετιγιέ ήρθαν τα σκάφη Ibiscus και Sea Star Lindos.

Συγκεκριμένα, το Marmaris Express έφερε 246 Τούρκους τουρίστες το Kartepe έφερε 97, το Ibiscus έφερε 82 και το Sea Star Lindos έφερε 154 τουρίστες.

Σημειώνεται ότι και σήμερα θα καταπλεύσουν στο λιμάνι μας τα ίδια σκάφη, τα περισσότερα τις πρωινές ώρες, μεταφέροντας με τα δρομολόγιά τους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι θα γιορτάσουν στη Ρόδο το Μπαϊράμι, και μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως τις 14 Απριλίου θα έρθουν στο νησί μας πάνω από 3.000 Τούρκοι τουρίστες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το καθεστώς της ειδικής βίζας θα ισχύσει για συνολικά δέκα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές, έχοντας την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία είναι τα ακόλουθα: Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Ρόδος, Σάμος, Σύμη και Χίος.

Η βίζα «εξπρές» είναι μια ειδική σφραγίδα που μπαίνει στο τουρκικό διαβατήριο, και δεν μπορεί ο κάτοχός της να ταξιδέψει σε άλλο κράτος με αυτήν πλην της Ελλάδας.

Το μέτρο εκτιμάται θα ενισχύσει πάρα πολύ την οικονομία των νησιών γιατί είναι διαρκές και οι τουρίστες από τη γείτονα χώρα μπορούν να έρθουν συνολικά 90 μέρες μέσα στο έτος, ενώ κάθε φορά μπορούν να διαμένουν στα νησιά μέχρι και 7 μέρες.

Η βίζα λοιπόν ισχύει με γεωγραφικό περιορισμό για το μέρος το οποίο ο καθένας έχει κλείσει να έρθει για διακοπές και η μετακίνηση γίνεται μόνο με τα πλοία των τακτικών γραμμών μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας.

Τα άτομα μέχρι 18 ετών δεν πληρώνουν αλλά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες ενώ το παράβολο κοστίζει 60 ευρώ για την έκδοση της βίζας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων, περίπου 700.000 Τούρκοι τουρίστες εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν μέσα στη σεζόν τα νησιά της Δωδεκανήσου στο πλαίσιο του ειδικού αυτού καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Τα τούρκικα σκάφη χθες στο λιμάνι μας.  (Φωτο: Μιχάλης Λοΐζος)
Τα τούρκικα σκάφη χθες στο λιμάνι μας. (Φωτο: Μιχάλης Λοΐζος)

Πρόκειται για τουρίστες που θα επισκεφτούν συνολικά έξι νησιά της Δωδεκανήσου (μεταξύ των οποίων είναι και η Ρόδος) για τα οποία θα λειτουργήσει το ειδικό αυτό καθεστώς και μάλιστα, τα νούμερα παραπέμπουν στην κίνηση της γραμμής κατά τα έτη 2018-2019, όταν είχε σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πάντα οι τουρίστες από την Τουρκία ήταν πελάτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης και έρχονταν στη Ρόδο αφήνοντας πολλά χρήματα στην τοπική αγορά αλλά και στην εστίαση, ενώ επέλεγαν αξιόλογα καταλύματα για να μείνουν.

Ήταν λοιπόν πάντα καλοί πελάτες για το νησί, και γι’ αυτό τον λόγο αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς θα τονώσουν την αγορά των νησιών ειδικά των μικρών δίνοντας «ζωή» ακόμα και τον χειμώνα που ο μαζικός τουρισμός σταματά.

Επίσης, σε έναν μεγάλο βαθμό αναμένεται να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν στην περιοχή μας οι τουρίστες από το Ισραήλ, ο αριθμός των οποίων φέτος θα είναι πολύ μικρός λόγω του πολέμου.

Πάντως, όπως κάνουν γνωστό δημοσιογραφικές πηγές από την Τουρκία, η επίσκεψη των Τούρκων πολιτών στα νησιά, είναι θέμα που έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας στη χώρα και μάλιστα γίνονται εκτενείς αναφορές στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, μόνο στα δέκα νησιά της χώρας μας αναμένεται να έρθουν περί τους 20.000 Τούρκους πολίτες για να γιορτάσουν το Μπαϊράμι, τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της χώρας τους, ενώ δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς ο αριθμός των Τούρκων που θα έρθουν στη χώρα μας οδικώς για τον ίδιο λόγο φυσικά όχι στο πλαίσιο του καθεστώτος της ειδικής βίζας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, για τη γιορτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε στους πολίτες μία ακόμα μέρα άδειας, οπότε αυτό θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες στο ταξίδι τους.

Διαβάστε ακόμη

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά