Γ. Πάππου: Το παραεμπόριο ταλανίζει ολόκληρη τη Δωδεκάνησο

Γ. Πάππου: Το παραεμπόριο ταλανίζει ολόκληρη τη Δωδεκάνησο

Γ. Πάππου: Το παραεμπόριο ταλανίζει ολόκληρη τη Δωδεκάνησο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 888 ΦΟΡΕΣ

Τα φαινόμενα του παραεμπορίου και της παραοικονομίας, η έκτασή τους, οι επιπτώσεις τους αλλά και ο αγώνας για την πάταξή τους συζητήθηκαν χθες στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με κεντρικό ομιλητή το διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), κ. Χαράλαμπο Μελισσινό.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και στόχος της ήταν η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο περιορισμός της διακίνησης λαθραίων και παραποιημένων προϊόντων στα νησιά μας, καθώς και η οικονομική αιμορραγία της Υγιούς Επιχειρηματικότητας και του Ελληνικού Δημοσίου.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των εμπλεκόμενων Αρχών και Υπηρεσιών καθώς και των κλαδικών Συλλόγων που θίγονται από το φαινόμενο, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Παραοικονομίας και Παρεμπορίου της ΚΕΕΕ – πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, που επίσης παρευρέθηκε, ζήτησε τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν τα λαθραία και τα παραποιημένα προϊόντα, τόσο στην υγιή επιχειρηματικότητα όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως είπε, η δραστική μείωση τού Παραεμπορίου και ο περιορισμός της Παραοικονομίας, απαιτεί την ανάληψη κοινών δράσεων και συντονισμό και ως εκ τούτου, επεσήμανε πως «θεωρούμε την παρουσία σας απαραίτητη».

Γιάννης Πάππου: «Το παραεμπόριο ταλανίζει ολόκληρη τη Δωδεκάνησο»
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, αναφέρθηκε αρχικά στη ΔΙΜΕΑ λέγοντας, ότι προστατεύει το υγιές εμπόριο και βεβαίως εκδιώκει όλες αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές που δεν έχουν θέση μέσα στην εμπορική επιχειρηματική κοινότητα.

«Το παραεμπόριο ταλανίζει ολόκληρη τη Δωδεκάνησο και όχι μόνο τη Ρόδο, με αρνητικά αποτελέσματα και επιπτώσεις, όχι μόνο στους υγιείς επιχειρηματίες αλλά και στο κράτος στο σύνολό του.

Η δική μας πρόθεση στη σημερινή (σ.σ. 8.04.2024) συνάντηση είναι να ενεργοποιηθούμε όλοι, ως μονάδες και ως υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του παραεμπορίου, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους υγιείς επιχειρηματίες ν’ ασκήσουν τη δραστηριότητά τους με τέτοιο τρόπο και με τέτοιες διαδικασίες, που να είναι επωφελείς για όλους και για το κράτος φυσικά», ανέφερε.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Θα πρέπει όλοι μας να… βάλουμε πλάτη»
Αλλά και ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε με τη σειρά του στη ΔΙΜΕΑ, τονίζοντας, ότι αν και έχει μικρό αριθμό προσωπικού, επιτελεί μεγάλο έργο. Όπως υπογράμμισε, όσο υπάρχει ακρίβεια που πλήττει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, τόσο παρατηρείται η πλειοψηφία των καταναλωτών να στρέφεται σε προϊόντα που είναι παραποιημένα, ή λαθραία ενώ κάποιοι καταναλωτές τα παίρνουν συνειδητά, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι αυτό που αγοράζουν δεν είναι το επώνυμο και το γνήσιο αλλά είναι παραποιημένο.

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών και ειδικά αυτοί που επισκέπτονται τη χώρα για να κάνουν τις διακοπές τους, που δεν μπορούν να καταλάβουν, αν αυτό το προϊόν που αγοράζουν είναι γνήσιο ή παραποιημένο.

Μιλώντας με νούμερα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου δήλωσε τα εξής: «Το παραεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνά τα 20 δις ευρώ. Χάνουμε περίπου 8,5 εκατομμύρια από φορολογητέα ύλη και ΦΠΑ. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι τα προϊόντα απομίμησης διακινούνται σε όλη την Ελλάδα και είναι πολλά ενώ έχουμε την απώλεια 670.000 θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι η δανειακή υποχρέωση της χώρας μας για το 2024 είναι 10 δις ευρώ. Πόσο καλύτερη θα ήταν η οικονομία μας, αν είχαμε εξαφανίσει όλη αυτή τη… γάγγραινα της παραοικονομίας, του παραεμπορίου και των απομιμήσεων, γιατί τα προϊόντα έρχονται χωρίς τιμολόγια.

Από τα 10 δις που θα θέλαμε δανεισμό, θα χρειαζόμασταν μόνο 2. Αυτά τα χρήματα, αν πήγαιναν στην ανάπτυξη, πόσο καλύτερα θα πήγαιναν κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το θέμα δεν είναι απλό για να το παίρνουμε επιπόλαια. Θα πρέπει όλοι εδώ να ταυτιστούμε για να μπορούμε να πατάξουμε το παραεμπόριο. Θα πρέπει όλοι μας να… βάλουμε πλάτη.

Οι υπηρεσίες προσπαθούν αλλά θέλουμε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που βρίσκονται σήμερα (χθες) εδώ να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι, ώστε, όσο μπορούμε να το μειώσουμε. Δεν μπορούμε να το εξαφανίσουμε… κόβουμε ένα κεφάλι και βγαίνουν δύο.

Έτσι, θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και επίσης θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθεί το προσωπικό. Τα 90 άτομα προσωπικό δεν μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την Ελλάδα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας υπογράμμισε, ότι τα κέρδη από το παραεμπόριο ξεπερνούν σήμερα τα 7 δις ευρώ και ότι κάποιοι αισχροκερδούν, βγάζοντας πολλά χρήματα, γι’ αυτό πρέπει να ενώσουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους να βοηθήσουν τις υπηρεσίες, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο για να μην κλείσουν τα καταστήματα και να μην μειωθούν οι θέσεις εργασίας.

Χαράλαμπος Μελισσινός: «Είναι τόσο πιστή η αντιγραφή, που και οι ίδιες οι εταιρείες δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά»
Από την πλευρά του ο κ. Μελισσινός ξεκίνησε την ομιλία του από τη δημιουργία της Υπηρεσίας του το 2020 με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας, ότι εργάζεται όλο το 24ωρο με συνδρομή Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος και έκανε γνωστό, ότι η ΔΙΜΕΑ έχει εφοδιαστεί σήμερα και με 3D scanner φορτηγά αυτοκίνητα.

Αυτά έχουν πλήρωμα 2 ελεγκτές, διαθέτουν ένα laptop και το πίσω μέρος του οχήματος είναι εφοδιασμένο με τρείς πηγές εκπομπής ακτίνων Χ, οι οποίες, όταν το όχημα πλησιάζει ένα φορτηγό ή κοντέινερ, πραγματοποιεί μία μαγνητική τομογραφία και εντοπίζει ποιο είναι το περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΙΜΕΑ, το παράνομο εμπόριο δεν… κινείται τις ώρες που εργάζονται οι δημόσιες Υπηρεσίες, αλλά κυρίως Σαββατοκύριακα, γιορτές, απογεύματα και νυχτερινές ώρες και για το λόγο αυτό, γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, σε ώρες που δεν κινείται έξω, ούτε το υπουργείο Οικονομικών, ούτε άλλη Υπηρεσία.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μελισσινός στις απάτες με προϊόντα απομίμησης που γίνονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, ειδικά από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Με την έξαρση της πανδημίας, έχουν διογκωθεί πάρα πολύ οι αγορές στα e-shops με αποτέλεσμα εκεί να βρίσκεται “πεδίον δόξης λαμπρόν” από επιτήδειους που πωλούν προϊόντα παραποιημένα και παράνομα (μαϊμού) ως αυθεντικά.

Δεν έχουν μεγάλη διαφορά τιμής ώστε να μην προκαλούν υποψίες στον καταναλωτή σε αυτούς που μπαίνουν στο site και βλέπουν.

Ζητούν τα χρήματα με προκαταβολή αλλά ακόμα και στην περίπτωση της αντικαταβολής, δεν μπορεί να ανοίξει το πακέτο πριν το πληρώσει, και όταν το κάνει, μετά διαπιστώνει ότι αγόρασε προϊόν μαϊμού».

Πάντως, όπως τόνισε, στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι δύσκολος ο εντοπισμός των υπευθύνων, καθώς ανοίγουν τη μία μέρα ένα site, εισπράττουν τα χρήματα από τους καταναλωτές και μετά εξαφανίζονται. Δυστυχώς όμως, ενώ η Υπηρεσία κλείνει αυτές τις ιστοσελίδες, την επόμενη μέρα δημιουργούν νέες με άλλη επωνυμία και ακολουθούν την ίδια τακτική.

Μάλιστα υπογράμμισε, ότι είναι τόσο πιστή η αντιγραφή των προϊόντων, που και οι ίδιες οι εταιρείες δεν μπορούν να καταλάβουν αν είναι προϊόντα απομίμησης. Έχουν βρει μάλιστα τρόπο και σκανάρουν τον κωδικό που έχουν αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μελισσινός, από τη μέρα δημιουργίας της Υπηρεσίας μέχρι σήμερα, έγιναν 64.069 έλεγχοι και σημειώθηκαν 6.823 παραβάσεις, ενώ κατασχέθηκαν 1.095.478 τεμάχια και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το 60% των προστίμων καταβάλλεται αμέσως ενώ το υπόλοιπο 40% των προστίμων βεβαιώνεται και στέλνεται στην Εφορία.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α.
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) συστάθηκε στις 03-08-2020 με το ν. 4712/2020 και αποτελεί έναν μηχανισμό του κράτους για τον έλεγχο της αγοράς. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. έχει διευρυμένη αποστολή, τόσο σε συντονιστικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

Αποτελεί αυτοτελή Υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης. Έχει ως βασική αρμοδιότητα τη διενέργεια πάσης φύσεως ελέγχων σε κάθε στάδιο διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών τόσο κατά την παραγωγή, εισαγωγή, διακίνηση, αποθήκευση, όσο και κατά τη διάθεση των προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.

Βασικοί στόχοι της ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι η προστασία της ασφάλειας του καταναλωτή, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που δημιουργεί στην αγορά ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Από αριστερά οι κ.κ. Χατζηχριστοδούλου, Πάππου και Μελισσινός
Από αριστερά οι κ.κ. Χατζηχριστοδούλου, Πάππου και Μελισσινός

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας