Δημήτρης Προκοπίου: Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας

Δημήτρης Προκοπίου: Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας

Δημήτρης Προκοπίου: Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 533 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Δημήτρης Προκοπίου

Η Μεσόγειος είναι από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα θάλασσες παγκοσμίως και φιλοξενεί περίπου το 10% των θαλάσσιων ειδών του κόσμου.

Είναι επίσης μια από τις πιο σημαντικές θάλασσες από οικονομικής άποψης, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των πόρων της ανέρχονται σε 450 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη θάλασσα, π.χ. αλιεία, τουρισμός, αποτελούν σημαντική πηγή βιοπορισμού για τους ανθρώπους που ζουν στις ακτές της.

Ένα από τα σημαντικά εργαλεία για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων είναι η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Σήμερα, οι προστατευόμενες περιοχές καλύπτουν μόνο το 9.68% της Μεσογείου και μόνο το 1,27% διαθέτουν μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Γιατί και πώς μπορεί να προστατευτεί το 30% της Μεσογείου
Σ’ ό,τι αφορά τα ιχθυοαποθέματα, η προστασία του 30% της Μεσογείου αναμένεται να οδηγήσει σε αισθητή αύξηση ειδών. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά σε περιοχές με περισσότερα και καλύτερα δεδομένα, οι προβλέψεις για την αύξηση ειδών και ιχθυοαποθεμάτων εκτιμάται ακόμα μεγαλύτερη.

Η μελέτη επισημαίνει, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλεχθούν να προστατευθούν οι περιοχές εκείνες οι οποίες, λόγω της αντιπροσωπευτικότητας των οικοτόπων και ειδών, μπορούν να οδηγήσουν στην αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Η δεκαετία αυτή είναι κρίσιμη για την προστασία της Μεσογείου
Για μια περιοχή όπως η Μεσόγειος, η προστασία της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων αποτελεί μονόδρομο για τη βιώσιμη ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τη «γαλάζια» οικονομία.

Σύμφωνο για την προστασία της Μεσογείου από την πλαστική ρύπανση
Η αποτελεσματική ενίσχυση της δέσμευσης και των δράσεων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά στην περιοχή της Μεσογείου, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, τέθηκε στο επίκεντρο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και ο Κύκλος των Μελών Κοινοβουλίων της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD) στην Αθήνα.

Τα δύο μέρη υπέγραψαν το Σύμφωνο σε μία υψηλού επιπέδου ειδική Συνεδρία του Διεθνούς Συνεδρίου του έργου “Interreg Med Plastic Busters MPAs” με τίτλο “Plastic Busters MPAs consolidates efforts to slash marine plastic pollution in Mediterranean Marine Protected Areas”, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Υπερβολική Αλιεία
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα τελευταία 60 χρόνια, τα ιχθυαποθέματα έχουν μειωθεί κατά 90%. Προειδοποιούν, ότι όλα τα κύρια είδη αλιευμάτων αναμένεται να καταρρεύσουν σε λιγότερο από 50 χρόνια, λόγω της υπεραλίευσης. Για να μειωθεί η πίεση που προκαλείται στα άγρια ψάρια, το 47% της ζήτησής μας σε θαλασσινά προέρχεται από ιχθυοτροφεία. Ωστόσο,οι υδατοκαλλιέργειες είναι περισσότερο καταστροφικές παρά αποτελούν μια σανίδα σωτηρίας.

Οι υδατοκαλλιέργειες απλώς μετατρέπουν μικρά ψάρια χαμηλής αξίας σε μεγαλύτερα ψάρια υψηλότερης αξίας. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αλιευτικών αποθεμάτων έχει ήδη υπεραλιευθεί. Για να σταματήσει η υπεραλίευση, οι πολιτικοί κάθε χώρας έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Την ώθηση για τις αποφάσεις αυτές πρέπει να τη δώσουν οι πολίτες.­

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου