Επεισοδιακή η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής

Επεισοδιακή η συνεδρίαση  της Δημοτικής Επιτροπής

Επεισοδιακή η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1761 ΦΟΡΕΣ

Αλ. Κολιάδης: «Απαγορεύεται η... παρέλαση των εργολάβων στα γραφεία αιρετών και τις υπηρεσίες»

…«Φωτιές» άναψε στη χθεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής το κυρίαρχο θέμα για την ανάθεση του καθαρισμού των παραλιών ενόψει της θερινής περιόδου, όταν η συζήτηση οδηγήθηκε στις απευθείας αναθέσεις, με τον δήμαρχο Ρόδου να ξεκαθαρίζει πώς θα λειτουργήσει η δημοτική αρχή λέγοντας ότι «απαγορεύεται η…παρέλαση εργολάβων στα γραφεία αιρετών και τις υπηρεσίες»!

Το θέμα που ήρθε χθες για έγκριση, με τη μορφή του κατεπείγοντος, ήταν το εξής: «Λήψη απόφασης για την ανάθεση εργασιών ειδικών μηχανημάτων ακτών στην Επικράτεια του δήμου Ρόδου» και τελικά έπειτα από συζήτηση αρκετής ώρας, η οποία διεξήχθη, κάποιες φορές, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ανάμεσα στον δήμαρχο και το μέλος της μείζονος στην Επιτροπή και τέως αντιδήμαρχο, κ. Τηλέμαχο Καμπούρη, εγκρίθηκε ομόφωνα προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις παραλίες.

Με τον προϋπολογισμό του έργου να υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ και τις εργολαβίες να «σπάνε» ανά δημοτική ενότητα, η δημοτική αρχή μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι παραλίες να μην είναι έτοιμες έγκαιρα.

Στην τοποθέτησή του, όμως, ο κ. Καμπουρης εξέφρασε ενστάσεις για τη διαδικασία, ρωτώντας, γιατί προχωρούν σε απευθείας ανάθεση και όχι σε διαγωνισμό. Η απάντηση από τους αρμοδίους της δημοτικής αρχής ήταν «ας φρόντιζε η προηγούμενη δημοτική αρχή να υπήρχαν τα χρήματα, καθώς 78 χιλιάδες ευρώ που βρήκαν για τις εργασίες αυτές, δεν επαρκούν.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στο σημείο αυτό, ο κ. Καμπούρης προσήψε στη δημοτική αρχή ότι, σε επαφές που είχαν με εργολάβους-αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόσκεινται στην προηγούμενη δημοτική αρχή- τους είπαν ότι δεν θα τους πάρουν για τον λόγο αυτό .

«Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας εργολάβοι», αντέδρασε ο δήμαρχος και εξήγησε ότι θέλησαν να αποφύγουν την καθυστέρηση ενώ τα χρήματα που βρήκαν δεν ήταν αρκετά. Μία αναφορά, όμως, του κ. Καμπούρη ότι θα μπορούσε η συνεννόηση να γίνει και «στο μιλητό», δυναμίτισε την ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Χαλκιάς, εξήγησε πώς έχει η κατάσταση, λέγοντας αρχικά, ότι αναφορικά με το ζήτημα αν θα μπουν στη διαδικασία να κάνουν απευθείας αναθέσεις ή διαγωνισμούς, αν πράγματι στον προϋπολογισμό του 2023 είχε μπει το ποσό που έπρεπε για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες καθαρισμού των παραλιών, δηλαδή ένα ποσό που θα υπερέβαινε τα 200 χιλιάδες ευρώ και το έβρισκαν στον προϋπολογισμό του 2024, θα έκαναν διαγωνισμό.

Όμως, δεν υπήρχε κανένας λόγος να διενεργήσουν διαγωνισμό για 78 χιλιάδες ευρώ, αφού φεύγει της ουσίας. Εάν έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στον προϋπολογισμό του 2025 το σύνολο του ποσού που απαιτείται για τον καθαρισμό όλων των παραλιών θα κάνουν διαγωνισμό.

«Αισθανόμαστε άβολα που δεν το κάνουμε αυτή τη στιγμή αλλά πραγματικά δεν οφείλεται σε εμάς» είπε και συμπλήρωσε ότι το γεγονός ότι, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι ο καθαρισμός των παραλιών μπήκε στον προϋπολογισμό ένα ποσό της τάξεως των 78 χιλιάδων ευρώ αποτελεί ομολογία έλλειψης πόρων.

Και είπε:
«Δεν είναι δηλαδή αυτή η αναμόρφωση που έχει να κάνει με το ότι δεν έχω εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα του Δεκεμβρίου, τον Σεπτέμβριο που καταρτίζω τον προϋπολογισμό, αφού η υποχρεωτική αναμόρφωση που γίνεται, συνήθως έχει να κάνει με το ότι τον Σεπτέμβριο που έχω μία πρόβλεψη για τα οικονομικά μου και την αναμορφώνω τον Δεκέμβριο συν-πλην 2-3%».

»Το να πηγαίνουμε όμως από τα 78 χιλιάδες στα 200 και πλέον χιλιάδες που απαιτούνται, αυτό είναι ομολογία έλλειψης πόρων. Άρα, όλες οι ομολογίες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν απαιτείται λήψη μέτρων ούτε λήψη δανείου, καταρρίπτονται αυτοί οι ισχυρισμοί ένα τόσο μείζον ζήτημα όπως είναι ο καθαρισμός των παραλιών και μάλιστα στη Ρόδο».

«Δεν καταρρίπτεται αυτό. Είναι η πιο τρανταχτή ομολογία της οικτρής οικονομικής κατάστασης που παραλάβαμε!», είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος Αρχαγγέλου, κ. Γιώργος Βαρέλης, είπε, ότι οι εργολάβοι… δεν έχουν παράταξη και το μόνο που βλέπουν είναι το πώς θα κάνουν τη δουλειά τους για να πληρωθούν και από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου που ανέλαβαν.

Σε σχέση με το θέμα των αναθέσεων, είπε, ότι γίνονται συνήθως αναγκαστικά είτε λόγω πίεσης χρόνου είτε επειδή το αντικείμενο είναι τόσο εξειδικευμένο που δεν μπορείς να αλλάξεις εύκολα. Μάλιστα, ο κ. Βαρέλης προκάλεσε την παράταξη της μείζονος να θέσουν το θέμα της βιομηχανίας των αναθέσεων» και είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Καμπούρη:

«…Θα πάρεις πολύ ωραίες απαντήσεις για ανθρώπους που τους έχετε αφήσει δυστυχώς να συνεχίζουν να παρέχουν έργο χωρίς σύμβαση, χωρίς ανανέωση της σύμβασης που έχει προκύψει ακόμη και με διαγωνισμό της επιλογής σας.

Κάποιους τους ανανεώσατε, τους χρωστάτε, εμείς τους χρωστάμε πλέον, και κάποιους άλλους τελείως ξεκρέμαστους, κάποιους άλλους τους αφήσατε στο μιλητό να παρέχουν υπηρεσίες εδώ μέσα και να μην έχουμε μούτρα να τους αντικρίσουμε».

Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτού, λοιπόν, του ανθρώπου εσύ τι θα του πεις; Θα σου κάνω διαγωνισμό και αν το πάρεις έχει καλώς; Για πέντε, δέκα, είκοσι χιλιάρικα που του τα χρωστάς ήδη, που δεν έχει χαρτιά τακτοποιημένα;».

Η ένταση
Ο κ. Καμπούρης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, θέλοντας να εξηγήσει την τοποθέτησή του. Όπως είπε, λοιπόν, σε μία σχέση, είτε συμβατική είτε εξωσυμβατική, ο ένας αποδέχεται ότι θα συνεργάζεται με κάποιον τρόπο και ο άλλος ότι θα παρέχει τις υπηρεσίες του.

Στο σημείο αυτό, όμως, ο δήμαρχος εξανέστη λέγοντας ότι «αυτό που λέτε είναι μπακαλίστικο. Τι εννοείτε τώρα στο μιλητό;». Ο κ. Κολιάδης επανέλαβε ότι άκουσαν όλοι την αναφορά του κ. Καμπουρη «στον μιλητό», με τον ίδιο πάντως τον τέως αντιδήμαρχο να αντιδρά για τη διακοπή. Εξήγησε, στη συνέχεια, ο κ. Καμπούρης, ότι όταν κάποιος δέχεται, είτε αυτός που παρέχει είτε αυτός που απολαμβάνει τις υπηρεσίες, αποδέχεται να συνεργαστούν με όποιον τρόπο.

«Στο Δημόσιο υπάρχουν διαδικασίες», αντέτεινε ο δήμαρχος καλώντας επιτακτικά τον τέως αντιδήμαρχο να εξηγήσει τι εννοεί. Είπε, μάλιστα, ότι ο μοναδικός τρόπος να γίνει η διαδικασία στο Δημόσιο είναι αυτός που λένε και δεν είναι επιλογή αλά καρτ ενώ η διαδικασία είναι ένας και μοναδικός τρόπος.

Στο σημείο αυτό εξανέστη και ο κ. Καμπούρης, λέγοντας προς τον δήμαρχο, ότι επί τέσσερα χρόνια, ο ίδιος δεν έκανε καμία διαδικασία και του κάνει μάθημα με τον δήμαρχο να αρνείται τα όσα ανέφερε ο κ. Καμπούρης.

Ο τελευταίος, πάντως, συνέχισε με τον χαρακτηρισμό «πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων» και τον δήμαρχο να συνεχίζει να τον διαψεύδει λέγοντας ότι δεν όφειλε τίποτα στις θέσεις που κατείχε την προηγούμενη θητεία.

«Εμείς οφείλουμε να το κάνουμε με τον μοναδικό τρόπο που διέπει τη νομοθεσία στο Δημόσιο, ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω, δεν είναι αλά καρτ. Εμείς λειτουργούμε με άλλο τρόπο. Τελεία και παύλα, δεχτείτε το!», είπε κατηγορηματικό ο κ. Κολιάδης.

Ο κ. Καμπούρης είπε, ότι δεν έχει έρθει σε καμία δύσκολη θέση και τον κάλεσε να μην το κάνει αυτό ενώ διαμαρτυρήθηκε για τις διακοπές. «Σήμερα πήραμε μία γεύση το πώς είχαν τα πράγματα», συνέχισε ο δήμαρχος.

Η στιχομυθία συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους με τον κ. Καμπούρη να διαμαρτύρεται που δεν τον αφήνει να μιλήσει ενώ ο δήμαρχος του είπε ότι στην πρώτη τοποθέτησή του ο κ. Καμπούρης μίλησε για παραταξιακούς εργολάβους τους οποίους έχετε εσείς επαφή.

Ο κ. Καμπούρης αρνήθηκε ότι μίλησε για «παραταξιακούς εργολάβους» και θέλησε να εξηγήσει, ότι εκείνο που τους είπαν είναι ότι ο λόγος που εργολάβοι δεν θα πάρουν φέτος τις δουλειές είναι οι εκλογές.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Χρυσοβαλάντης Λάμπης, ο οποίος θύμισε, ότι αυτό που είχαν πει από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν θέλουν να ακολουθήσουν τη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων.

Και είπε: «Εμείς, εδώ πέρα είμαστε, όχι για να είμαστε δέσμιοι των οποιωνδήποτε εργολάβων ανάλογα με την εντοπιότητα ή όχι. Είμαστε εδώ γιατί πρέπει να είμαστε δέσμιοι καθαρά τού αποτελέσματος, της ποιότητας και της τιμής.

Δεν θα πάρουμε μόνο Ροδίτες εργολάβους γιατί είναι Ροδίτες. Εμείς θέλουμε να τελειώσει η φετινή εργολαβία και μέσα από το έργο τους να δούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι ή όχι και σε ποιο βαθμό».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος, θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους και έστειλε το εξής μήνυμα: «Νομίζω ότι όλοι οι αιρετοί έχουν πάρει μία σαφή εντολή από μένα ότι… παρέλαση εργολάβων στα γραφεία τους και μέσα στις υπηρεσίες απαγορεύεται.

Κανένας εργολάβος δεν θα μπαίνει στα γραφεία που οι υπηρεσιακοί κάνουν τη δουλειά τους και εκεί που είναι τα γραφεία των αιρετών. Θα κάνουν τις διαδικασίες που είναι μοναδικές με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν, τελεία και παύλα. Διαπραγματεύσεις, συζητήσεις στα γραφεία με τους εργολάβους, εκεί που είναι υπηρεσιακοί κ.λπ., έχουν τελειώσει»! Και συνέχισε:

«Οι εργολάβοι και οι προμηθευτές θα είναι στις επιχειρήσεις τους, θα φροντίσουν να κάνουν τις δουλειές τους όπως πρέπει να τις κάνουν γιατί δεν πρόκειται να παραλάβουμε έργο που δεν έχει γίνει με τον τρόπο που έπρεπε να γίνει.

Αυτό μας πονά, αυτό μας καίει: θέλουμε η κάθε σύμβαση που θα έχουμε, από την αρχή μέχρι το τέλος, να υλοποιείται, να πραγματοποιείται, να παραδίδεται και οι υπηρεσιακοί να την παραλαμβάνουν χωρίς άγχος, χωρίς πίεση, χωρίς υποχρέωση.

Αυτό είναι το καινούργιο καθεστώς, το έχουν αντιληφθεί όλη η αγορά εκεί έξω το γνωρίζει πλέον: ότι πόρτες για συζητήσεις είναι κλειστές και γι’ αυτό κατευθύνονται σε άλλη πλευρά μήπως μ’ αυτό τον τρόπο να κερδίσουν κάποια εύνοια. Δεν υπάρχει καμία εύνοια σε κανέναν, δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους, δεν υπάρχει τέτοιο λεξιλόγιο σ’ εμάς.

Εμείς αυτό που θέλουμε είναι, άμεσα, όσο πιο γρήγορα γίνεται να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για να είναι το νησί έτοιμο. Έχουμε καθυστερήσει, γνωρίζουμε τους λόγους, ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι οι αιτίες, προχωράμε στην επόμενη μέρα».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»