Δώδεκα χρόνια κάθειρξη σε Ιρακινό για τη διευκόλυνση 19 αλλοδαπών

Δώδεκα χρόνια κάθειρξη σε Ιρακινό για τη διευκόλυνση 19 αλλοδαπών

Δώδεκα χρόνια κάθειρξη σε Ιρακινό για τη διευκόλυνση 19 αλλοδαπών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 562 ΦΟΡΕΣ

«Βαριά» ποινή επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 54χρονο Ιρακινό για τη διευκόλυνση 19 αλλοδαπών, προκειμένου να ταξιδέψουν από την Κάρπαθο στο εξωτερικό.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί το καλοκαίρι του 2020 και η δίκη έγινε προχθές (10 Απριλίου 2024) όπου το δικαστήριο δίκασε ωσεί παρών (ο ίδιος δεν εμφανίστηκε ενώπιόν του) τον 54χρονο αλλοδαπό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές Αρχές όταν, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού και στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιούνταν για την αντιμετώπιση της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, συνελήφθησαν στις 28 Ιουλίου 2020, στο περιφερειακό αεροδρόμιο Καρπάθου, συνολικά δεκαεννέα (19) αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αερολιμένα Καρπάθου, οχτώ γυναίκες και έντεκα άνδρες ηλικίας (τότε) από 21 έως 49 ετών, οι οποίοι μετέβησαν στο αεροδρόμιο του νησιού και κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Αυστρία.

Επιπλέον, συνελήφθη και ο 54χρονος αλλοδαπός από το Ιράκ, διότι όπως προέκυψε, συνόδευε τους αλλοδαπούς, καθοδηγώντας αυτούς να επιβιβασθούν παράνομα σε διεθνή πτήση.

Σε βάρος του 54χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση αλλοδαπών και με αυτή προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, όπου και του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Ο αλλοδαπός στη συνέχεια προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται και είχε ισχυριστεί, πως στην Κάρπαθο βρισκόταν για να περάσει μερικές ημέρες διακοπών.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν Εισαγγελέα και ανακρίτρια, καθώς υπήρχαν καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες ο 54χρονος μία εβδομάδα νωρίτερα είχε ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Καρπάθου στο εξωτερικό με άλλα στοιχεία και ταξιδιωτικά έγγραφα από αυτά που βρέθηκαν επάνω του, ενώ και ένας εκ των 19 αλλοδαπών που είχε τα πλαστά έγγραφα, είχε δηλώσει, ότι τους τα είχε δώσει ο κατηγορούμενος.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή, ο 54χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες