Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 903 ΦΟΡΕΣ

Διόρθωση Κτηματολογικών Εγγραφών για 560 Κτηματολογικές Μερίδες της νήσου Σύμης

Από τον δήμο Σύμης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Μία ιστορική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης επιτεύχθηκε ύστερα από την κτηματολογική τους αποκατάσταση με τη διοικητική διαδικασία του “Πρόδηλου Σφάλματος”.

Το ζήτημα παρέμενε σε εκκρεμότητα εδώ και 72 χρόνια, από τον Νόμο 2100 του 1952 έως και σήμερα, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων για την οργάνωση και τις αρμοδιότητες του δήμου Σύμης, αλλά και εις βάρος των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού κάτω από ένα πλέγμα πολλαπλών και συγκεχυμένων υπηρεσιακών παρεμβάσεων, αλλά και χρόνιων κτηματολογικών αντιδικιών.

Με την ενεργοποίηση της προβλεπόμενης διοικητικής/ εξωδικαστικής και όχι της μακρόσυρτης δικαστικής διαδικασίας σήμερα καταχωρούνται και μεταβιβάζονται στην ιδιοκτησία του δήμου Σύμης 560 Κτηματολογικές Μερίδες.

Αναγνωρίζεται έτσι ένα ιστορικό κεκτημένο λύνοντας τα χέρια του δήμου Σύμης ως προς τον εξορθολογισμό της διαχείρισης, της αξιοποίησης και της προστασίας των κοινόχρηστων χώρων του νησιού: από την κεντρική πλατεία του νησιού μέχρι τον μικρότερο παράδρομο των οικισμών της Σύμης.

Η παραπάνω νομική αποκατάσταση των εν λόγω εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αντί ορθώς του δήμου Σύμης έτυχε, μάλιστα, της ανταπόκρισης και της συναίνεσης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου (Α’) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του προϊσταμένου αυτής κ. Παναγιώτη Κώστα, ύστερα και από τις νομολογιακές θέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε επιμέρους ένδικες διαφορές που εμπλέκονταν αναρμοδίως το Ελληνικό Δημόσιο, με τις εν λόγω υποθέσεις να διαιωνίζονται μέχρι και τον Άρειο Πάγο!

Το ζήτημα της αποκατάστασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων του δήμου Σύμης χειρίστηκε ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Νομικής και διδάσκων Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Μιχαήλ Παπαγεωργίου.

Ο δήμος Σύμης ευχαριστεί δημόσια για το γνωμοδοτικό του έργο και τις νομικές του ενέργειες τον κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου, το προσωπικό των Τεχνικών του Υπηρεσίων για την επιμέλεια της λεπτομερούς καταγραφής του συνόλου των κοινόχρηστων κτηματολογικών μερίδων στο σύνολο των Οικισμών του δήμου Σύμης, τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα κ. Παναγιώτη Κώστα και την προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Σύμης κα Ευτυχία Μαυρουδή για τη συνεργασία και την αρωγή τους».

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο

Νικητιάδης στη Βουλή: «Χωρίς γιατρό η Σύμη. Στο έλεος του Θεού οι κάτοικοι»