«Βαριές» ποινές σε 8 άτομα για την έκδοση τραπεζικών δανείων

«Βαριές» ποινές σε 8 άτομα για  την έκδοση τραπεζικών δανείων

«Βαριές» ποινές σε 8 άτομα για την έκδοση τραπεζικών δανείων

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1358 ΦΟΡΕΣ

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε οχτώ κατηγορούμενους στην υπόθεση έκδοσης δανείων με πλαστά έγγραφα από τράπεζα, ενώ αθώοι κρίθηκαν οι λοιποί συγκατηγορούμενοί τους.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές Αρχές της περιοχής μας πριν από δεκατέσσερα χρόνια (2010), ενώ τα διαπραχθέντα αδικήματα τοποθετούνται χρονικά από τον Ιανουάριο του 2006 και έπειτα και η ζημία που φέρεται να υπέστη η Εμπορική Τράπεζα, ξεπερνά, σύμφωνα με τη δικογραφία, τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Η δίκη ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 2024 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και μετά από διακοπές ολοκληρώθηκε προχθές, αργά το απόγευμα. Συνολικά 19 άτομα κατηγορούνταν στην υπόθεση για τα εξής αδικήματα:

• Συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού.

• Πλαστογραφία με σκοπούμενο όφελος άνω των 120.000 ευρώ από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

• Απάτη με ζημία άνω των 120.000 ευρώ από κοινού κατ’ εξακολούθηση.

• Απιστία με συνολική ζημία άνω των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο μετά από μία μακράν ακροαματική διαδικασία απάλλαξε όλους τους εμπλεκόμενους για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης, ενώ για τρεις κατηγορούμενους μετέτρεψε σε συμμορία και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς περί αναγνώρισης ελαφρυντικών και επέβαλε τις εξής ποινές: Στους δύο φερόμενους και ως «εγκέφαλους» της υπόθεσης, ηλικίας 59 και 55 ετών αντίστοιχα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών έκαστος με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη για τον 59χρονο .

Σ’ ότι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ένας άνδρας και δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 8 ετών έκαστος, με τις εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη, και τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα σε κάθειρξη 6 ετών, με τις εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη μόνο για τους δύο άνδρες. Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος, Μανώλης Βλάχος, Σπύρος Σαλαμαστράκης, Μαρία Κρικοπούλου, Βασίλης Λόγγος, Σεβαστιανός Κούρκουλος, Σάββας Χαραλάμπους, ενώ για την υποστήριξη της κατηγορίας ο κ. Γιώργος Μαυρομμάτης.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» της υπόθεσης φέρονται να είναι οι δύο άνδρες ηλικίας 59 και 55 ετών αντίστοιχα καθώς και δύο γυναίκες, οι οποίοι ήταν αυτοί που με τη χρήση πληρεξουσίου από πελάτες που έβρισκαν για την πώληση ακινήτων στη περιοχή μας, φέρονται να εκταμίευαν τα χρήματα και τα μετέφεραν στους λογαριασμούς τους. Η συνολική ζημία που υπέστη η τράπεζα από την υπόθεση αυτή, ανέρχεται σε 2 εκατ. 100 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών