Αθωώθηκε 79χρονος κατηγορούμενος για απάτη σε βαθμό κακουργήματος

Αθωώθηκε 79χρονος κατηγορούμενος για απάτη σε βαθμό κακουργήματος

Αθωώθηκε 79χρονος κατηγορούμενος για απάτη σε βαθμό κακουργήματος

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 791 ΦΟΡΕΣ

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 79χρονος που κατηγορούνταν για απάτη σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης, κ. Μανώλη Κουτσούκου απάλλαξε τον 79χρονο από κάθε κατηγορία που τον «βάραινε».

Η υπόθεση αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σε νησί της Δωδεκανήσου και γι’ αυτήν ο 79χρονος είχε δώσει αναλυτικά εξηγήσεις στην ανακρίτρια Ρόδου τον Μάιο του 2018, αρνούμενος τα όσα του καταλογίζονταν, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους.

Μάλιστα, ο 79χρονος συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του, κ.κ. Μιχάλη Ιωαννίδη και Μανώλη Κουτσούκο είχε επίσης επισημάνει πως βρέθηκε να είναι κατηγορούμενος εξαιτίας μίας «ψευδούς και εκδικητικής μηνυτήριας αναφοράς» που κατατέθηκε εναντίον του από έναν άνθρωπο ο οποίος του άφησε χρέη άνω των 150.000 ευρώ και είχε πλέον εξαφανιστεί, βρισκόμενος πιθανώς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο 79χρονος εξιστόρησε τα όσα του συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί σε αυτή τη δυσχερή θέση.

Όπως ο ίδιος είχε πει, επέστρεψε, από το εξωτερικό όπου εργαζόταν αρκετά χρόνια, μαζί με την οικογένειά του στο νησί του και θέλοντας να επενδύσει τις οικονομίες και τις αποταμιεύσεις τόσων χρόνων, αλλά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πατρίδας του, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση μίας ξενοδοχειακής μονάδας την οποία θα λειτουργούσε ο ίδιος μαζί με τη οικογένειά του.

Πράγματι, αγόρασε το ακίνητο έκτασης άνω των 45 στρεμμάτων και πριν ξεκινήσει τις εργασίες ανοικοδόμησης, κίνησε τη διαδικασία για την ένταξή του στον αναπτυξιακό 3299/2004 προκειμένου να επιδοτηθεί η ανέγερση της μικρής του μονάδας.

Ο 79χρονος έλαβε έγκριση για επιδότηση, ποσού 2.193.000 ευρώ, από το οποίο, κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του ξενοδοχείου, πήρε τον Ιούλιο του 2010 το ποσό των 600.000 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2010 το ποσό των 496.500 ευρώ (δηλαδή συνολικά 1.096.500 ευρώ) και έκτοτε κανένα άλλο ποσό επιδότησης δεν έλαβε η επιχείρησή του.

Είχε τονίσει δε, πως τα ποσά αυτά τα πήρε μέσω τραπέζης και μετά από εξονυχιστικό έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ωστόσο, ο 79χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας και να χρειαστεί να υποβάλει αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο η οποία εγκρίθηκε, για παράταση της επένδυσής του.

Όταν τελικά το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το 2009, η κατάσταση της υγείας του 79χρονου δεν του επέτρεπε να εργαστεί σε αυτό με αποτέλεσμα, να αντιμετωπίσει πρόβλημα καθυστέρησης πληρωμής των δόσεων προς τη τράπεζα για το δάνειο που είχε πάρει.

Κατάφερε ωστόσο, για δύο σεζόν να το λειτουργήσει μαζί με την οικογένειά του, όταν αρχές του 2011 εμφανίστηκε ο μηνυτής του, ο οποίος και του ζήτησε να εκμισθώσει το ξενοδοχείο, ενώ τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την ένταξή του στον αναπτυξιακό νόμο.

Η άσχημη κατάσταση της υγείας του, η αδυναμία λειτουργίας της επιχείρησής του και η πειθώ που άσκησε ο μηνυτής επάνω του, είχε πει ο 79χρονος, ότι έκαμψαν τις όποιες αμφιβολίες του και υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα.

Όμως, τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά, αφού ο μηνυτής, εκμεταλλεύθηκε τρία χρόνια το ξενοδοχείο χωρίς να του καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τα μισθώματα που του όφειλε και αφήνοντάς του χρέος ύψους άνω των 150.000 ευρώ.

Ο 79χρονος με νομικές διαδικασίες κατάφερε να κάνει έξωση στον μηνυτή του, το 2014, οπότε και πληροφορήθηκε ότι κάτι αντίστοιχο είχε πράξει σε βάρος και άλλων επιχειρηματιών στη Ρόδο ο πρώην μισθωτής του.

Ο ίδιος είχε τονίσει, ότι ενάμιση μήνα αργότερα ο πρώην μισθωτής του, κατέθεσε σε βάρος του μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, «εμφανιζόμενος τάχα ως θύμα και δήθεν ότι εξαπατήθηκε από τον 79χρονο».

Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα – είχε πει ο 79χρονος- να βιώνει την ιστορία αυτή και να έχει επιβαρυνθεί η υγεία του αλλά και να καλείται να επιστρέψει τα ποσά της επιδότησης που είχε λάβει η εταιρεία του, με άμεσο κίνδυνο να χάσει το ξενοδοχείο του.

Ο 79χρονος, με σύμφωνη γνώμη και αρμόδιου Εισαγγελέα είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών