Σε ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα η οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς»

Σε ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα η οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς»

Σε ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα η οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς»

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 882 ΦΟΡΕΣ

Ετοιμάζονται τώρα και για τη Μοζαμβίκη

Έχοντας επιστρέψει πρόσφατα από την εμπόλεμη Γάζα, τα μέλη της οργάνωσης «Γιατροί Καρδιάς» είναι έτοιμα για μία ακόμα αποστολή, αυτή τη φορά στην Αφρική, ώστε να βρεθούν κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Απριλίου η αποστολή στην οποία θα συμμετέχει για μία ακόμα φορά και η συμπατριώτισσά μας, κα Ελένη Σωτηρίου, θα ταξιδέψει στη Μοζαμβίκη και συγκεκριμένα θα βρεθεί στην πρωτεύουσά της Μαπούτο αλλά και στην πόλη Μπέιρα.

Η ελληνική αποστολή θα επισκεφτεί και την πόλη Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε για να προσφέρει και εκεί ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και την πόλη Κόνακρι, πρωτεύουσα της Γουινέας.

Η αποστολή πρόκειται να παραδώσει τρόφιμα, όπως ρύζι, αλεύρι, βρεφικό γάλα και νερό για τον ντόπιο πληθυσμό που λιμοκτονεί, καθώς οι χώρες αυτές πλήττονται από την ξηρασία.

Η αποστολή είχε αρχικά προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε, όμως, λόγω των διατυπώσεων αλλά και των διαφόρων διαδικασιών που απαιτούνται, όταν οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με ιδιωτικά αεροσκάφη, καθυστέρησε για λίγες ημέρες.

«Η νέα μας αποστολή αφορά την παράδοση τροφίμων που αγοράζονται από εκεί όταν πηγαίνουμε, καθώς αυτά που τρώμε εμείς εδώ εκεί δεν τα τρώνε. Αγοράζουμε ρύζι, βρεφικό γάλα, νερό και καλαμποκάλευρο» ανέφερε η κα Σωτηρίου και διευκρίνισε, ότι η οργάνωση δεν συγκεντρώνει ποτέ χρήματα για τις αποστολές της ανά τον κόσμο, εξηγώντας, ότι οι δράσεις και τα έργα της βασίζονται σε δαπάνες των μελών.

«Εμείς, δε ζητάμε ποτέ χρήματα. Οτιδήποτε χτίζουμε, σχολεία ή παιδικούς σταθμούς ή τα πηγάδια που ανοίγουμε, γίνονται με προσωπικά, δικά μας χρήματα. Αυτά που μας δίνει ο κόσμος είναι τα φάρμακα.

Ένα μέρος όμως από τα φάρμακα των αποστολών τα αγοράζουμε και από το εξωτερικό, από Ολλανδία και Ελβετία και ειδικά αυτά που προορίζονται για τροπικές ασθένειες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες της Αφρικής, την αποστολή, η κα Σωτηρίου τόνισε ότι είναι κάπως επιφυλακτικοί μαζί τους.

Όπως λέει, συγκεκριμένα, αν πάει κανείς στην ενδοχώρα, ακόμα και στην πιο τουριστική περιοχή, οι κάτοικοι φεύγουν όταν βλέπουν τους λευκούς, γιατί φοβούνται.

Αλλά όταν διαπιστώνουν το έργο που γίνεται και το ότι τα μέλη της, βοηθούν τους ντόπιους πληθυσμούς τότε κάνουν ακόμα και… προσευχές για να επιστρέψουν σύντομα, όπως διηγείται η κα Σωτηρίου, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όταν πάμε εκεί και κοιμόμαστε στην καλύβα, όπως κοιμούνται και εκείνοι και τρώμε το ίδιο φαγητό με αυτούς, μας έχουν εμπιστοσύνη.

Μετά επιμένουμε και δε φεύγουμε... Στην αρχή ήταν δύσκολα, αλλά τώρα μας περιμένουν, μας έχουν μάθει και κάνουν προσευχές να πάμε γρήγορα πίσω».

Στην ερώτηση αν έχει ξαναπάει στις περιοχές αυτές της Αφρικής, απάντησε ότι έχουν γίνει πολλές αποστολές εκεί και πολλές φορές οι «Γιατροί Καρδιάς» έχουν στηρίξει τους πληθυσμούς με είδη διατροφής και νερό.

Μάλιστα, όπως είπε, γνωρίζουν πλέον τις ανάγκες τους και ξέρουν ότι κάθε δύο μήνες, πρέπει να πάρουν φαγητό για να καλυφθούν οι ανάγκες που είναι μεγάλες.

Η ανομβρία είναι το μεγάλο πρόβλημα στις χώρες της Αφρικής που έχει οδηγήσει στην ξηρασία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παραγωγή και ο κόσμος εκεί να μην μπορεί να τραφεί, με τα παιδιά να πλήττονται περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι «Γιατροί καρδιάς» στις αποστολές τους, δίνουν τη βοήθεια χέρι με χέρι, δηλαδή την παραδίδουν άμεσα στον ίδιο τον πληθυσμό ώστε να φτάνει άμεσα και γρήγορα σε αυτούς που έχουν ανάγκη αψηφώντας τις δύσκολες συνθήκες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πάντως, μετά από τόσα χρόνια δράσης και δεκάδων αποστολών, οι ντόπιοι πληθυσμοί σε όλες τις χώρες αναγνωρίζουν το έργο της ελληνικής οργάνωσης η οποία μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει η κα Σωτηρίου συγκινείται από τις δηλώσεις θαυμασμού, όπως στην περίπτωση εκείνη που κάποιος ρώτησε αν επιτρέπεται να… αγγίξει τα μέλη της αποστολής καθώς είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Η Οργάνωση
Η Οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς» ιδρύθηκε με τη μορφή σωματείου το έτος 2001 από 10 ελληνικές οικογένειες (αριθμός απόφασης Πρωτοδικείου: 4229/2001, αριθμός μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - ΜΚΟ -υπουργείου Εξωτερικών: 131).

Πολλά ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών Καρδιάς» πραγματοποίησαν, ως ομάδα, σειρά από ανθρωπιστικές αποστολές κατά την περίοδο 1998-2001 που προηγήθηκε της ίδρυσης του σωματείου.

Η επωνυμία «Γιατροί Καρδιάς» έχει συμβολικό νόημα: εκφράζει το βαθύ συναίσθημα της αγνής και ανιδιοτελούς αγάπης των ανθρώπων προς όλους και ειδικότερα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, η οποία πηγάζει από την ψυχή τους, από την καρδιά τους.

Σκοποί της Οργάνωσης
Όλοι οι σκοποί που αναφέρονται παρακάτω, υλοποιούνται με τις ως τώρα ποικίλες δραστηριότητες της Οργάνωσης, της οποίας τα μέλη συμβάλλουν στο έργο της, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει το καθένα.

• Δωρεάν ιατρική περίθαλψη και παροχή φαρμάκων σε έκτακτες περιπτώσεις πολεμικών γεγονότων, σεισμών και άλλων μεγάλων φυσικών καταστροφών, επιδημιών κλπ, καθώς και σε περιπτώσεις πάμπτωχων πληθυσμών που ζουν σε απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και στερημένες περιοχές του πλανήτη.

• Δωρεάν διανομή τροφίμων σε πληθυσμούς που δοκιμάζονται από υποσιτισμό, πείνα, λιμό και κακουχίες (πολεμικά γεγονότα, φυσικές καταστροφές, πρόσφυγες, παρατεταμένες ανομβρίες και επακολουθούσες ξηρασίες, πλημμύρες κ.λπ.).

• Δωρεάν χορήγηση ρουχισμού, ειδών κλινοστρωμνής, μαγειρικών σκευών, σχολικών ειδών και πολλών άλλων χρειωδών (όπως είναι το πόσιμο νερό σε περίπτωση σεισμοπαθών, πλημμυροπαθών κ.λπ.).

• Φροντίδα για εξεύρεση πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για ανέγερση, συντήρηση και εξοπλισμό ιατρικών κέντρων, σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, ορφανοτροφείων, κατασκευή δεξαμενών ύδατος και διάνοιξη πηγαδιών για άντληση πόσιμου ύδατος κ.λπ.

• Υποβολή προτάσεων προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τη λήψη μέτρων εκτέλεσης έργων που έχουν σχέση με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Υποβοήθηση του Κράτους στην προσπάθειά του να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό.

Οι «Γιατροί Καρδιάς» έχουν από το ξεκίνημα των δραστηριοτήτων το 1999 έως σήμερα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις:

Αγκόλα: 2 αποστολές,

Αζερμπαϊτζάν: 2 αποστολές,

Αιθιοπία: 9 αποστολές,

Αϊτή: 3 αποστολές,

Ακτή Ελεφαντοστού: 6 αποστολές,

Αλγερία: Μία αποστολή,

Αρμενία: 7 αποστολές,

Αφγανιστάν: 84 αποστολές,

Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Μία αποστολή,

Βουλγαρία: 3 αποστολές,

Γεωργία: 72 αποστολές,

Γκάμπια: 10 αποστολές,

Γκαμπόν: 15 αποστολές,

Γκάνα: 4 αποστολές,

Γουϊνέα: 4 αποστολές,

Γουϊνέα Μπισάου: 15 αποστολές,

Ελλάδα: 153 αποστολές,

Ερυθραία: 65 αποστολές,

Εσουατίνι (πρώην Swaziland): 3 αποστολές,

Ζάμπια: Μία αποστολή,

Ζιμπάμπουε: 52 αποστολές,

Ιαπωνία: Μία αποστολή,

Ινδία: 45 αποστολές,

Ινδονησία: 5 αποστολές,

Ιράκ: 149 αποστολές,

Ιράν: Μία αποστολή,

Καζακστάν: 2 αποστολές,

Καμερούν: 34 αποστολές,

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: 4 αποστολές,

Κένυα: 13 αποστολές,

Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Brazzaville: 2 αποστολές, Κονγκό,

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό,

Κινσάσα: 13 αποστολές,

Λετονία: Μία αποστολή,

Λίβανος: 10 αποστολές,

Λιβερία: 13 αποστολές,

Λιβύη: Μία αποστολή,

Μαδαγασκάρη: 5 αποστολές,

Μαλάουϊ: 4 αποστολές,

Μάλι: Μία αποστολή,

Μαρόκο: Μία αποστολή,

Μαυριτανία: Μία αποστολή,

Μιανμάρ (Βιρμανία): Μία αποστολή,

Μοζαμβίκη: 46 αποστολές,

Μολδαβία: 56 αποστολές,

Μπαγκλαντές: 7 αποστολές,

Μπενίν: 3 αποστολές,

Μποτσουάνα: 15 αποστολές,

Μπουρκίνα Φάσο: 2 αποστολές,

Μπουρούντι: 44 αποστολές,

Ναμίμπια: 4 αποστολές,

Νεπάλ: 4 αποστολές,

Νίγηρας: 22 αποστολές,

Νιγηρία: 42 αποστολές,

Νότια Αφρική: Μία αποστολή,

Ουγκάντα: Μία αποστολή,

Ουζμπεκιστάν: Μία αποστολή,

Ουκρανία: 4 αποστολές,

Πακιστάν: 53 αποστολές,

Παλαιστίνη: 17 αποστολές,

Ρουάντα: 2 αποστολές,

Ρουμανία: 2 αποστολές,

Σενεγάλη: 2 αποστολές,

Σερβία: 3 αποστολές,

Σιέρα Λεόνε: 10 αποστολές,

Σλοβακία: Μία αποστολή,

Σομαλία: 76 αποστολές,

Σουδάν: 133 αποστολές,

Σρι-Λάνκα: 3 αποστολές,

Συρία: 96 αποστολές,

Τανζανία: 7 αποστολές,

Τζιμπουτί: 62 αποστολές,

Τόγκο: 3 αποστολές,

Τουρκία: 4 αποστολές,

Τσαντ: 2 αποστολές,

Τυνησία: Μία αποστολή,

Υεμένη: Μία αποστολή,

Φιλιππίνες: 2 αποστολές,

και Χιλή: Μία αποστολή.

Διαβάστε ακόμη

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στο Λαδικό

Μπότες και κράνη για την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ρόδου δώρισε η ομάδα “Help for Rhodes”

Ανακοίνωση της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για τις εκλογές στο ΤΕΕ

Μπλεγμένη σε αγκίστρια και πετονιές ξεβράστηκε θαλάσσια χελώνα στα Κρητικά

Για 15η φορά επισκέπτονται τη Ρόδο μαθητές του Λυκείου “Centre d’ Ensignement Libre S2” της Λιέγης

Ευχαριστήρια επιστολή των αστυνομικών της περιοχής μας σε όσους στάθηκαν δίπλα τους τη μέρα του Πάσχα

Στη Ρόδο οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχ. Τσιριγώτη και Καίτη Γιαννακά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά