Καταδικάστηκε Ιρακινός που είχε συλληφθεί κατόπιν καταδίωξης

Καταδικάστηκε Ιρακινός που είχε συλληφθεί κατόπιν καταδίωξης

Καταδικάστηκε Ιρακινός που είχε συλληφθεί κατόπιν καταδίωξης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 790 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών και 9 μηνών επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 44χρονο Ιρακινό που είχε συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι, μετά από καταδίωξη των λιμενικών ανοικτά της Καμείρου Σκάλας να επιχειρεί να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια απ’ όπου είχε μεταφέρει και προσπαθούσε να αποβιβάσει στο νησί μας, δέκα παράνομους μετανάστες.

Ο αλλοδαπός δια του δικηγόρου του, κου Βασίλη Μπακίρη, κίνησε τη διαδικασία ποινικής διαπραγμάτευσης, το πρακτικό της οποίας επικυρώθηκε από το δικαστήριο και έτσι ο 44χρονος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών για κάθε μεταφερόμενο και φυλάκιση 6 μηνών για απείθεια, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών και 9 μηνών, που θα πρέπει να εκτίσει σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρα μας.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί λίγο πριν τις έξι το πρωί, στις 14 Ιουλίου 2023 στη δυτική πλευρά της Ρόδου και σε βάρος του αλλοδαπού, ο οποίος είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές για το ίδιο αδίκημα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας με κίνδυνο για άνθρωπο, παράνομη είσοδο στη χώρα και απείθεια, για τις οποίες και παραπέμφθηκε να δικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Πιο αναλυτικά, όλα ξεκίνησαν όταν, πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία περίπου στις 6 παρά δέκα το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ρόδου, ένα ταχύπλοο σκάφος το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα προς την παραλία της Αρχαίας Καμείρου.

Ο χειριστής τού ταχυπλόου δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα που του έκαναν οι λιμενικοί, αντίθετα, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και κινήθηκε προς το περιπολικό με κίνδυνο εμβολισμού του, στην προσπάθειά του να διαφύγει προς τη στεριά.

Μετά από καταδίωξη και ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, οι λιμενικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να συλλάβουν τον 44χρονο Ιρακινό που ήταν ο χειριστής του. Όπως διαπιστώθηκε στο ίδιο σκάφος βρίσκονταν και οι δέκα αλλοδαποί και συγκεκριμένα τέσσερα (4) άτομα από τη Συρία, τέσσερα (4) από την Παλαιστίνη εκ των οποίων το ένα είναι ανήλικο παιδί και δύο από το Ιράκ.

Οι μετανάστες, όλοι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ο 44χρονος Ιρακινός που αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής τους συνελήφθη και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως προανακριτικά ο 44χρονος είχε αποδεχτεί την πράξη του, ενώ έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές, το 2015 από το Λιμεναρχείο Σάμου και το 2018 από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Σε βάρος του 44χρονου αλλοδαπού ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκε στην ανάκριση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρνηθεί στην απολογία του, τα όσα του καταλογίζονται και είχε υποστηρίξει πως και ο ίδιος είναι μεταφερόμενος και πως ήθελε να έρθει στο νησί μας και να ζητήσει άσυλο. Καθώς όμως δεν διέθετε τα χρήματα, του ζητήθηκε να οδηγήσει το σκάφος και με τον τρόπο αυτό δεν επρόκειτο να πληρώσει για το ταξίδι του και έτσι δέχτηκε, ενώ εφόσον επέστρεφε το σκάφος στην Τουρκία θα ελάμβανε και το χρηματικό ποσό των 4000 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή, ο 44χρονος Ιρακινός είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...

Συνελήφθη καταδικασθείς για ζωοκλοπή και ζωοκτονία

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στον 21χρονο

Ελεύθεροι με όρους δύο αδέλφια και ο εξάδελφός τους για τα χάπια κοκαΐνης

Προφυλακίστηκαν οι τρεις Ρομά για τις κλοπές και τις διαρρήξεις

Κως: Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης...

Στο εδώλιο Τούρκος για μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Θα δικαστεί 39χρονος για δέμα που περιείχε 108 γρ. ηρωίνης