«Γέμισε» και φέτος με επαίτες η πόλη της Ρόδου

«Γέμισε» και φέτος με επαίτες η πόλη της Ρόδου

«Γέμισε» και φέτος με επαίτες η πόλη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4997 ΦΟΡΕΣ

Σε έξαρση βρίσκεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στη Ρόδο το φαινόμενο της επαιτείας, αλλά και του παραεμπορίου, κυρίως σε κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς και κοντά σε αξιοθέατα, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός τουριστών.

Ειδικά, ο περιμετρικός δρόμος που ξεκινά από το λιμάνι και φτάνει στο κέντρο είναι εδώ και μέρες γεμάτος από άτομα διαφόρων ηλικιών που είτε επαιτούν είτε πουλούν διάφορα αντικείμενα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν αναγνώστες μας, ενοχλούν τους περαστικούς και γίνονται πιεστικοί.

Πρόκειται για καταστάσεις που δυσφημούν το νησί μας και δημιουργούνται κάθε χρόνο μόλις ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, καθώς διάφορα άτομα «πιάνουν πόστα» σε κεντρικά σημεία της πόλης και κυρίως σε περάσματα και κεντρικούς δρόμους.

Παράλληλα, όσο περνούν οι μέρες και η κυκλοφορία στους δρόμους αυξάνεται, τόσο οι επαίτες πολλαπλασιάζονται, όπως για παράδειγμα στους κόμβους φωτεινών σηματοδοτών φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να σημειώνονται και διαπληκτισμοί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, σε ό,τι αφορά την επαιτεία, μετά από τροπολογία που κατατέθηκε το 2018 στη Βουλή, καταργήθηκε το άρθρο 407 του ποινικού κώδικα «περί επαιτείας».

Το συγκεκριμένο προέβλεπε, σε όποιον επαιτούσε από φυγοπονία, φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια, ποινή φυλάκισης μέχρι και έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ.

Επίσης, στους παραβάτες αυτού του αδικήματος, το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει ταυτόχρονα ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, «το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευδοαδικημάτων, καθώς κανένα έννομο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή».

Με την ευκαιρία υπογραμμίζεται, ότι τα φαινόμενα του παραεμπορίου και της παραοικονομίας, η έκτασή τους, οι επιπτώσεις τους αλλά και ο αγώνας για την πάταξή τους συζητήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), Χαράλαμπο Μελισσινό.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και στόχος της ήταν η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο περιορισμός της διακίνησης λαθραίων και παραποιημένων προϊόντων στα νησιά μας, καθώς και η οικονομική αιμορραγία της Υγιούς Επιχειρηματικότητας και του Ελληνικού Δημοσίου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Παραοικονομίας και Παραεμπορίου της ΚΕΕΕ – πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου που επίσης παρευρέθηκε, ζήτησε τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν τα λαθραία και τα παραποιημένα προϊόντα, τόσο στην υγιή επιχειρηματικότητα όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας