Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 670 ΦΟΡΕΣ

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος παρευρέθηκε ως κεντρικος ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο της Ιταλίας το οποίο επικεντρώθηκε σε ζητήματα πράσινης διαβίωσης.

Συγκεκριμένα στο πάνελ που συμμετείχε ο Δήμαρχος αναπτύχθηκαν μελέτες διάφορων επιτυχημένων πρωτοβουλιών.

Αναλύθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η αειφόρος γεωργία και η ανακύκλωση σε διαφορετικά πλαίσια, όπως το σπίτι, η επιχείρηση και η κοινότητα. Εξετάσθηκαν οι ηθικές και φιλοσοφικές επιπτώσεις της πράσινης ανάπτυξης όπως η σχέση μας με το περιβάλλον, και έγινε σύγκριση διαφορετικών προσεγγίσεων.

Ο Δήμαρχος Χάλκης από τη μεριά του ανέλυσε το πρότυπο της Χάλκης ως μια πράσινη κοινότητα, που χρησιμοποιεί αυτό το μοντέλο ήδη 3 χρόνια. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο Δήμος Χάλκης από την αρχή σχεδίασε ένα πλήρως βιώσιμο πλάνο το οποίο ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία αμέσως, με γνώμονα την αειφορία, δηλαδή την μέγιστη απολαβή των αγαθών του περιβάλλοντος χωρίς να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών ώστε μελλοντικά να υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες.

Αυτή την στιγμή υπάρχει στο νησί ένα φωτοβολταΐκό πάρκο ισχύος 1 Mw το οποίο δεσμεύει την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια. Καταναλώνουμε λοιπόν το ηλεκτρικό ρεύμα που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και της ενεργειακής κοινότητας της Χάλκης οι κάτοικοι στο νησί μας και μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας, δεν πληρώνουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα. Μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη η οποία περικλείει το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική.

Έτσι επιτυγχάνεται οικονομική ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον, μειώνεται το κόστος λειτουργίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έτσι εξοικονομούνται χρήματα.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα απομακρυσμένο ακριτικό νησί, σχεδόν αποκομμένο από την κεντρική Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό οικονομικό πλήρως βιώσιμο αναπτυξιακό πλάνο, να το φέρει εις πέρας και να το θέσει σε λειτουργία.

Έδεσε μαζί την έννοια της Νησιωτικότητας, που συνήθως αντιπροσωπεύει τις δυσκολίες και τα προβλήματα των μικρών νησιών, με την έννοια της Πράσινης ενέργειας, την επιταγή του μέλλοντος για ολόκληρο τον πλανήτη.

Φυσικά όλα αυτά θα ήταν ανέφικτα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε με επιτυχημένη συνεργασία της ΔΕΗ, του ομίλου Συγγελίδη/Citroen, της AKUO ENERGY GREECE, της OMEXOM/Vinci Energies, της Παπαστράτος,

της Vodafone Ελλάδας, της ALD Automotive καθώς και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα».

Μετά το τέλος της παρουσίασης ο Δήμαρχος κ. Φραγκάκης Ευάγγελος απάντησε στα εξής ερωτήματα του Κροατη συντονιστή της συζήτησης κ. Miljenko Sedlar :

Γιατί τα νησιά αποτελούν τόσο καλό πεδίο δοκιμών για την καινοτομία στην ενεργειακή μετάβαση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή;

"Τα νησιά είναι κατάλληλα για να αποτελέσουν εργαστήρια για στρατηγικές καθαρής ενέργειας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για διάφορους λόγους:

Απομόνωση: Τα νησιά είναι αυτόνομα συστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να πειραματιστούν με νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις χωρίς να επηρεάζουν τα ηπειρωτικά δίκτυα ή τα οικοσυστήματα. Αυτό επιτρέπει ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον για τη δοκιμή και την τελειοποίηση των ιδεών.

Μέγεθος και κλίμακα: Τα νησιά είναι συνήθως μικρότερα από τις ηπειρωτικές περιοχές, γεγονός που καθιστά ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε ολόκληρο το νησί.

Ευπάθεια: Τα νησιά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας ήδη ζητήματα όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτή η επείγουσα ανάγκη μπορεί να ωθήσει την έρευνα καινοτομίας για την εξεύρεση λύσεων

Εάν είναι επιτυχείς, αυτές οι λύσεις που βασίζονται σε νησιά μπορούν να επεκταθούν για χρήση σε άλλα μέρη."

Ποια είναι η ανατροφοδότηση από τους πολίτες γενικά και πόσο εμπλέκονται στις ενεργειακές κοινότητες;

"Η ανατροφοδότηση από τους πολίτες στις ενεργειακές κοινότητες δείχνει ότι γενικά τις βλέπουν ως θετικές εξελίξεις. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να ελέγχουν περισσότερο τη χρήση της ενέργειάς τους και εκτιμούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπάρχουν όμως προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών. Αυτές περιλαμβάνουν:

Διασφάλιση σαφούς και συνεπούς επικοινωνίας Εξασφάλιση σαφούς και συνεπούς επικοινωνίας

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς 

Αντιμετώπιση νομικών και κανονιστικών εμποδίων

Εάν οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν, τότε οι ενεργειακές κοινότητες έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής".

Ποια θα προσδιορίζατε ως τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων;

Το αρχικό κόστος: Η εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ ή η αποθήκευση μπαταριών, μπορεί να είναι δαπανηρή.

Ρυθμιστικά εμπόδια: Οι κανόνες και οι κανονισμοί γύρω από την παραγωγή και τη διανομή ενέργειας μπορεί να είναι πολύπλοκοι και να δυσχεραίνουν την έναρξη των κοινοτήτων.

Έλλειψη ευαισθητοποίησης: Οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων ή τον τρόπο συμμετοχής σε μια τέτοια κοινότητα.

Κοινωνικοί παράγοντες: Μπορεί να υπάρχει αντίσταση από ορισμένους ανθρώπους στην κοινότητα στην αλλαγή ή ανησυχίες σχετικά με την αισθητική των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας".

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Τιμώμενο νησί η Χάλκη στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Ιδρυτική βραδιά της Λέσχης Lions Χάλκης

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης

Η Λέσχη Lions Χάλκης συνεχίζει την πλούσια δράση της!

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Χάλκης

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

City Οn Halki Pass-Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία