Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 830 ΦΟΡΕΣ

Το μεσημέρι της Κυριακής 14 Απριλίου στο κανάλι της Ελληνικής Βουλής προβλήθηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον επεισόδιο αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου, από την καλύτερη και με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα τηλεοπτική εκπομπή της ελληνικής λαϊκής παράδοσης με τίτλο «Από Τόπο Σε Τόπο», με αρχισυντάκτη και παρουσιαστή τον κο Χρήστο Μυλωνά.

Μαζί με τους άξιους συνεργάτες του με προεξάρχοντα τον πολύπειρο σκηνοθέτη της εκπομπής κο Σπύρο Λαμπρόπουλο, έβγαλαν ένα οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που μας κάνει όλους υπερήφανους.

Στο 2 ½ ωρών χορταστικότατο από κάθε οπτική γωνία επεισόδιο, προβλήθηκε με τρόπο δομημένο, απολύτως εμπεριστατωμένο και σαφή, η πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ολύμπου, οι άνθρωποί της, η μακραίωνη ιστορία της, οι βαθιά ριζωμένες θρησκευτικές ρίζες καθώς και οι σπάνιες ομορφιές και τα τοπία της Βόρειας Καρπάθου.

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» ευχαριστεί θερμά εκ μέρους όλων των Ολυμπιτών Απανταχού, τον Χρήστο Μυλωνά για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν σε όλα τα επίπεδα.

Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν: «Γνωρίσαμε έναν Άνθρωπο οξυδερκή, γλυκομίλητο, καλόκαρδο, δοτικό, με θετική διάθεση και με ζωγραφισμένο το χαμόγελο διαρκώς στα χείλη του.

Γνώστης των ελληνικών και θρησκευτικών μας παραδόσεων, ο Χρήστος Μυλωνάς με μόρφωση που απορρέει όχι μόνο από τις ποικίλες και σημαντικές πανεπιστημιακές του γνώσεις αλλά και από την πολύχρονη, πολύπλευρη και εντατική μελέτη της εθιμοτυπίας, είναι ότι καλύτερο διαθέτει η χώρα αυτή τη στιγμή στην παρουσίαση της πλουσιότατης άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πατά σταθερά στα χνάρια του λαογράφου πατέρα του Παναγιώτη Μυλωνά ως άξιος συνεχιστής του, αφού κι εκείνος ταύτισε το όνομά του για δεκαετίες με τη μοναδική παρουσίαση και την ανάδειξη της ελληνικής μας παράδοσης, περιδιαβαίνοντας άοκνα κάθε γωνιά της επικράτειας.

Οι σχέσεις των Ολυμπιτών με την οικογένεια Μυλωνά είναι μακρόχρονες, δυνατές και συμπαγείς σαν το ατσάλι ενώ και με το τελευταίο αυτό επεισόδιο, στο οποίο είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να συνεργαστούμε, πιστεύουμε ότι τις σφραγίσαμε πλέον δια βίου. Τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να συνεχίζουν το εθνικό αυτό λειτούργημα που πανάξια και με περισσή προσήλωση και πίστη επιτελούν.»

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» θεώρησε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης του εγχειρήματος ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια αφορά αποκλειστικά την ορθή προβολή της Ολύμπου και των εθίμων της, πράγμα που αυτομάτως την καταστούσε να λάβει Πανολυμπίτικη μορφή, με τη συμμετοχή φορέων και ατόμων από όλες τις Κοινότητες των Ολυμπιτών.

Για τον λόγο αυτό, προσκλήθηκαν να συμμετέχουν τραγουδιστικά, ως οργανοπαίκτες αλλά και χορευτικά συμπατριώτες από την Όλυμπο και την παροικία της Ρόδου συνεπικουρούμενοι σαφώς από τη μεγάλη μάζα των Ολυμπιτών της Αττικής.

Αφού προηγήθηκαν εξαντλητικές και εντατικές πρόβες, κατέληξαν στο γύρισμα, το οποίο ήταν ολοήμερο με τη συμμετοχή 12 τραγουδιστών, 11 οργανοπαικτών και χορευτικού νεολαίας 32 συνολικά ατόμων. Μεγάλη υποστηρικτή ομάδα άνω των 40 συμπατριωτών συνόδευσε επίσης τους πρωταγωνιστές των γυρισμάτων. Τραγουδήθηκαν 9 διαφορετικά τραγούδια με βάση την επιλογή που είχε κάνει ο παρουσιαστής Χρήστος Μυλωνάς και χορεύτηκαν 7 Ολυμπίτικοι χοροί.

Τον γενικό μουσικοχορευτικό συντονισμό είχε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Γιώργος Αναστασιάδης ενώ τον συντονισμό τού χορευτικού, η Χαριτίνη Χριστάκου.

«Κλείνοντας, έχουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε επίσης τους φορείς, τις επιχειρήσεις αλλά και τα πρόσωπα εκείνα που συνέδραμαν με τον δικό τους τρόπο, ώστε να γίνουν και να ολοκληρωθούν τα τηλεοπτικά γυρίσματα του επεισοδίου, το οποίο είναι μοναδικά αφιερωμένο στη γενέθλια Ολυμπίτικη γη και τη μουσικοχορευτική της παράδοση», καταλήγει η Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» Όλυμπο και Διαφάνι Καρπάθου.

Διαβάστε ακόμη

Για απόπειρα ζωοκτονίας συνελήφθη στην Κάρπαθο 61χρονος

Χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και μουσική κατά την υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στην Κάρπαθο (βίντεο)

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου