Με βασικό θέμα την ακρίβεια η χθεσινή κινητοποίηση στη Ρόδο

Με βασικό θέμα την ακρίβεια η χθεσινή κινητοποίηση στη Ρόδο

Με βασικό θέμα την ακρίβεια η χθεσινή κινητοποίηση στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 914 ΦΟΡΕΣ

Με κυρίαρχο θέμα την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που «σαρώνει» τη χώρα και τη στήριξη αλλά και την εκπροσώπηση όλων των σωματείων του ιδιωτικού τομέα της περιοχής μας, πραγματοποιήθηκε χθες, στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου (ΕΚΡ), η κινητοποίηση για την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Την απεργία στήριξαν τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΡ και μεταξύ άλλων συμμετείχαν τα εξής:

ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων και Υπαλλήλων της ΚΑΪΡ, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Ζευς», το Συνδικάτο Εργαζομένων της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ», το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, το Σωματείο Εργαζομένων σε εταιρείες και Νομικά Πρόσωπα Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών (ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ), το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Σχολική Καθαριότητα Δωδεκάνησου, το Σωματείο Αμειβομένων Οδηγών Ταξί Ρόδου, το Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού και Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΥΑΡ, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, η Ένωση Εργατοϋπαλληλικού και Επιστημονικού Προσωπικού Εργαζομένων της ΔΕΚΡ, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων «Κολοσσός», το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου, το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Ρόδου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας/Νομαρχιακή Περιφέρεια Δωδεκανήσου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κ.ά.

Τα αιτήματα
Απόντος του προέδρου του ΕΚΡ κου Παναγιώτη Εγγλέζου (σ.σ. λόγω προβλήματος υγείας), την ομιλία του εκφώνησε ο γραμματέας, κ. Γιώργος Φραντζολάκης, ο οποίος έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης λέγοντας ότι «η κοινωνία μας βιώνει αυτή τη στιγμή μία νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης, αφού η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού είναι στα ίδια επίπεδα με αυτήν του 2015».

Και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων και ο πληθωρισμός έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει τεκμηριωμένα πρόταση για αύξηση του 60% του ενδιάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχειας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει τον κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν συνθήκες τις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

»Εμείς δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του εθνικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ζητάμε μέτρα που να αμβλύνουν το κόστος ζωής μας, απαιτούμε ισότιμη μεταχείριση και δίκαιες συνθήκες εργασίας, μακριά από πρακτικές εκμετάλλευσης και ανισότητας.

Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στις πολιτικές που ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου καλού και της κοινωνικής ευημερίας, απαιτούμε την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας, τουλάχιστον στους πέντε μήνες και επαναφορά της απονομής του εφάπαξ κατά τη συμπλήρωση της εικοσαετίας στους εποχιακά απασχολούμενους.

Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής μας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό...».

Η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, κα Θεανώ Κουντούρη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της:

«...Το σύνθημα “απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας» είναι αυτό που δείχνει τον δρόμο για τη συνέχιση του αγώνα των εργαζόμενων και του λαού. Γιατί η ζωή μας δεν μπορεί άλλο να μπαίνει στο ζύγι του κόστους - οφέλους.

Το μαρτυρούν οι εκατοντάδες δολοφονημένοι συνάδελφοί μας στους χώρους δουλειάς το 2023.

Τραγικό ρεκόρ, κάθε 2 ημέρες ένας εργαζόμενος να αφήνει την τελευταία του πνοή στους χώρους δουλειάς γιατί... τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν.

Το μαρτυρούν οι νεκροί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και οι τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί ολόκληρες περιοχές, όπως και το νησί μας, γιατί τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κοστίζουν.

Το μαρτυρά το νοσοκομείο του νησιού μας, που δουλεύει οριακά και μόνο χάρη στην αυτοθυσία του λειψού προσωπικού του.

Το μαρτυρά η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, στους χώρους δουλειάς.

Με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο, τα ωράρια λάστιχο.

Με τον μισθό που δε φτάνει πια ούτε για τις 15 μέρες του μήνα, τον λογαριασμό του ρεύματος, τα ενοίκια που είναι απλησίαστα μαζί με τα ράφια του σούπερ μάρκετ, που έχουμε φτάσει στο σημείο να τα κοιτάμε σαν να είναι προθήκες σε μουσείο... κοιτάς αλλά δεν αγγίζεις... Και πόσα άλλα που μπαίνουν εμπόδιο στο να μπορέσουμε να ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας...».

Κλείνοντας ανέφερε τα αιτήματά τους:

Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€.

Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας

«Σύνδεσμος Αγάπης»: Η αλληλεγγύη πάντα σε πρώτο πλάνο

Σκλαβενίτης: Νέο deal στη Ρόδο – Συμφώνησε με την αλυσίδα «Φλεβάρης»

Έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για 7 νησιά

Στην περιφέρεια Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Λύση με χάραξη νέου δρόμου για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Λειβάδας Αρχαγγέλου!

Πλειστηριασμοί: Μαζικό "σφυροκόπημα" στη Σύμη, στο "στόχαστρο" ξενοδοχείο 3 αστέρων στη Λέσβο

Σύλλογος ΑμεΑ: Απαλλαγή από τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%