Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5702 ΦΟΡΕΣ

Κρατούνται, όπως και η μητέρα των δύο παιδιών, για να απολογηθούν στον Ανακριτή

Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκαν σε βάρος της μητέρας που κατηγορείται για την αρπαγή των παιδιών της μετά από μήνυση που υπέβαλε ο πατέρας των ανηλίκων και διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των δύο εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που κατηγορούνται για συνέργεια.

Και οι τρεις εμπλεκόμενοι κρατούνται προκειμένου  να απολογηθούν για τα όσα τους καταλογίζονται στον Ανακριτή Ρόδου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δεκάδων εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων που βρέθηκαν χθες στα δικαστήρια Ρόδου για να συμπαρασταθούν στους δύο συναδέλφους τους, ενώ ο ένας εξ αυτών, ο διευθυντής χρειάστηκε μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε έξω από την πόρτα του ανακριτή, να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Αμέσως μετά την απόφαση για τη συνέχιση της κράτησης των εμπλεκομένων, εκπαιδευτικοί με επικεφαλής τα μέλη του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας, γονείς αλλά και πολλούς εκπαιδευτικούς, έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο έξω από τα δικαστήρια της Ρόδου, ενώ νωρίς το απόγευμα μετέβησαν έξω από τα κρατητήρια της Ρόδου, όπου με συνθήματα, ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι συνάδελφοί τους.

Μάλιστα, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση τουλάχιστον στάσης εργασίας (αν όχι απεργία) καθημερινά έως το Σάββατο, οπότε και θα απολογηθούν οι συνάδελφοί τους.

Μιλώντας στη «Ροδιακή», ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της μητέρας, κ. Στέλιος Κιουρτζής, αναφέρθηκε στις διώξεις που έχουν ασκηθεί αλλά και στην προθεσμία που δόθηκε για την απολογία των εμπλεκομένων, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν στοιχειοθετείται νομοτυπικά καμία από τις κατηγορίες»!

«Όσον αφορά την εντολέα μου (τη μητέρα) παρίσταμαι μαζί με τους συναδέλφους κ.κ. Γιώργο Μαυρομμάτη και Αριστείδη Τσάτσο. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, αφορά την αρπαγή από ανιόντα κατά συρροή, για τα δύο ανήλικα τέκνα της, βία κατά δημοσίων υπαλλήλων, απείθεια και παραβίαση δικαστικής απόφασης. Όλες οι κατηγορίες (για τη μητέρα) είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Κατά έναν περίεργο τρόπο έτσι έκρινε η κα Εισαγγελέας, η οποία άσκησε την ποινική δίωξη. Όσον αφορά τους δύο συγκατηγορούμενους τής εντολέως μου, που τυγχάνουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ασκήθηκε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της αρπαγής και εκ του λόγου αυτού, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ρόδου, λόγω συνάφειας και για τα συναφή πλημμελήματα για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον της εντολέως μου και έτσι λοιπόν κατόπιν της παραγγελίας για κύρια ανάκριση, προσήλθαμε άπαντες οι συνήγοροι στον κ. Ανακριτή.

Συμπαραστεκόμαστε σε αυτή την υπόθεση, σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους κ.κ. Μανώλη Κουτσούκο και Νίκο Μουτσάκη.

Όλοι λοιπόν, ζητήσαμε από τον κ. Ανακριτή, να λάβουμε γνώση της δικογραφίας, του κατηγορητηρίου και φυσικά αυτό το οποίο εκθέσαμε είναι ότι επιθυμούμε να απολογηθούμε αμέσως.

Το αίτημά μας αυτό δεν εισακούστηκε και εν συνεχεία ο κ. Ανακριτής μάς χορήγησε προθεσμία και ζήτησε να προσέλθουμε ξανά το Σάββατο (20 Απριλίου) προκειμένου να απολογηθούν άπαντες οι κατηγορούμενοι για τα ποινικά αδικήματα που σας προανέφερα.

Αυτό σημαίνει δικονομικά, ότι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα και οι τρεις συγκατηγορούμενοι θα πρέπει να παραμείνουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα, αν και άπαντες οι κατηγορούμενοι αυτό το οποίο δήλωσαν, αρνούμενοι παντελώς τις κατηγορίες και αυτό το οποίο λέω σε αυτό το στάδιο είναι ότι δεν στοιχειοθετείται νομοτυπικά καμία από τις κατηγορίες!

Αυτή είναι η προσωπική ταπεινή μου άποψη μετά από 25 χρόνια μάχιμης, ενεργούς δικηγορίας, ότι δεν στοιχειοθετείται αντικειμενικά, υποκειμενικά καμία από τις κατηγορίες που αφορά την εντολέα μου και τους συγκατηγορουμένους.

Και εξ αυτού του λόγου, για το γεγονός δηλαδή ότι χορηγήθηκε προθεσμία έως και το Σάββατο, δυστυχώς όλοι οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου, ούτως ώστε να προσέλθουμε το Σάββατο και απολογηθούμε ενώπιον του κ. Ανακριτή.

Η σύλληψη έγινε χθες (δηλαδή προχθές Τρίτη 16 Απριλίου 2024), στο πλαίσιο μίας μήνυσης που υπεβλήθη από έναν εγκαλούντα, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν προσήλθε και στο δικαστήριο, δεν ξέρω αν κάποια στιγμή θα προσέλθει, όμως έγινε χθες η μήνυση και συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου άπαντες οι κατηγορούμενοι».

Ο κ. Κιουρτζής ερωτήθηκε και για τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για τους συναδέλφους τους:
«Ακούστε, όσον αφορά τις διαμαρτυρίες, εκείνο που θα σας πω εγώ είναι ότι όλοι οφείλουμε ανεξαιρέτως να σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις και τις αποφάσεις γενικά των δικαστικών λειτουργών, είτε πρόκειται περί εισαγγελέων, είτε πρόκειται περί ανακριτών, είτε πρόκειται περί δικαστών.

Το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες εντός του Δικαστικού Μεγάρου, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η ελληνική δικαιοσύνη ξέρει τη δουλειά της, από την άλλη πλευρά και οι συνήγοροι υπερασπίσεως, γενικά οι δικηγόροι, ξέρουν και αυτοί τη δουλειά τους.

Ο καθένας κάνει τη δουλειά του, άλλωστε και εμείς έχουμε τον ρόλο του συλλειτουργού στην απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης, θα πράξουμε τα δέοντα. Έτσι έκρινε αυτή τη στιγμή και ο κ. Ανακριτής και η κα Εισαγγελέας, η οποία άσκησε την ποινική δίωξη.

Θεώρησε ότι οι ενδείξεις που έχει για την άσκηση της συγκεκριμένης ποινικής διώξεως είναι επαρκείς, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως σε αυτό το δικονομικό στάδιο κάποιος είναι ένοχος ή ότι έχει τελέσει τις πράξεις, οι οποίες του αποδίδονται.

Από εκεί και πέρα, για λόγους δικονομικούς ο κ. Ανακριτής ζήτησε και μας είπε, ότι η διαθέσιμη ημερομηνία είναι το Σάββατο. Εγώ αντιλαμβάνομαι, σέβομαι τις θέσεις και των δικαστικών λειτουργών με την ιδιότητά μου αυτή. Από εκεί και πέρα θα πράξω αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα, ο Νόμος, προασπίζοντας τα έννομα συμφέροντα της πελάτισσάς μου, η οποία αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες».

Μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα από τη μητέρα
Όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της μητέρας, κ. Γιώργος Μαυρομμάτης, έχουν ήδη προσφύγει (χθες, Τετάρτη 17 Απριλίου) στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση κατά του πατέρα για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας, απειλής, αυτοδικίας και αρπαγής, αλλά και ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία ζητούν «να απαγορευθεί η απομάκρυνση των παιδιών από τη Ρόδο και να παραμείνουν με τη μητέρα τους».

Μάλιστα η προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων πρόκειται να συζητηθεί σήμερα από το αρμόδιο δικαστήριο, ενώ επισημάνθηκε πως «κανένα δικαστήριο δεν έχει ακούσει τα παιδιά».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μαυρομμάτη έχουν ως εξής:
«Αυτά που έγιναν χθες (Τρίτη 16 Απριλίου) προσβάλλουν το νομικό μας σύστημα και έχουν βαρύτατες ευθύνες, εκτός από τον ίδιο τον πατέρα των παιδιών, και πάρα πολλοί άλλοι.

Για όσα έγιναν έχει ήδη υποβληθεί μήνυση, θα υπάρξει συνέχεια σε κάθε αρμόδιο δικαστήριο και Αρχή έναντι όλων για την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών. Τα παιδιά αφαιρέθηκαν με τη βία από τη μητέρα τους, που δεν προβλέπεται από καμία ελληνική νομοθετική διάταξη και από καμία δικαστική απόφαση».

Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Μαυρομμάτης εξήγησε ότι «υπάρχει μία απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από την Ελληνική Δημοκρατία και δεν έχει καμία ισχύ στην Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί μία απόφαση που διατάσσει τους σερίφηδες της Φλόριντα και των άλλων Πολιτειών της Αμερικής, να αρπάξουν τα παιδιά από τη μάνα τους. Τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται σύμφωνα με την ελληνική έννομη τάξη».

Ο κ. Μαυρομμάτης ερωτήθηκε ωστόσο, πώς προέκυψαν οι προχθεσινές συλλήψεις, αν δεν ισχύουν οι δικαστικές αποφάσεις:
«Αυτοί που το έκαναν, το γνωρίζουν και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα καταλογιστούν οι ευθύνες.

Αύριο (Πέμπτη 18 Απριλίου) θα συζητηθούν και ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητείται να απαγορευθεί η απομάκρυνση των παιδιών από τη Ρόδο και να πάνε να μείνουν με τη μάνα τους που μένουν εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Κανένα δικαστήριο δεν άκουσε τα παιδιά.

Και αν υποθέσουμε ότι τα πρώτα δικαστήρια έγιναν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, στα τελευταία ήταν αρκετά μεγάλα και όφειλαν να τα ακούσουν και να ληφθεί υπόψη η γνώμη τους. Και δεν έχει ληφθεί από κανέναν ότι τα παιδιά δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τη μητέρα τους, δεν θέλουν να πάνε στην Αμερική».

Δεν είχαν ενημέρωση οι εκπαιδευτικοί των παιδών
Κανένα έγγραφο δεν είχε κοινοποιηθεί στο σχολείο για να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί τη διαμάχη των δύο γονέων, δηλώνει ο ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης των δασκάλων κ. Νίκος Μουτσάκης.

«Δύο εκπαιδευτικοί πήγαν την Τρίτη (16 Απριλίου) να ασκήσουν τα καθήκοντά τους στα σχολεία τα οποία υπηρετούν και τελικά βρέθηκαν κατηγορούμενοι για αδικήματα τα οποία θα καταρρεύσουν.

Δεν ήταν σε καμία θέση να γνωρίζουν όλα όσα εκτυλίχθηκαν μεταξύ των δύο γονέων, δεν είχε κοινοποιηθεί ποτέ σε αυτούς κάποιο έγγραφο και παρόλα αυτά παρουσιάζονται εδώ και κρατούνται ως είναι εγκληματίες. Αυτό τώρα είναι, αν όχι εξοργιστικό, σίγουρα θλιβερό».

«Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί
«Ότι δεν υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο προστασίας των εκπαιδευτικών και μπορεί ο καθένας να παραβιάσει τα όρια τού σχολικού περιβάλλοντος και να μηνύει όπως θέλει εκείνος χωρίς κάποια ένδειξη ή απόδειξη, τους εκπαιδευτικούς» καταγγέλλει με δηλώσεις του ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου κ. Κώστας Κορδιστός, ο οποίος και γνωστοποιεί ότι, ήδη για το συμβάν με τις συλλήψεις των συναδέλφων του έχει ενημερωθεί από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Κορδιστός βρέθηκε χθες μαζί με συναδέλφους του έξω από τα δικαστήρια της Ρόδου προκειμένου να συμπαρασταθούν στην «άδικη» όπως τη χαρακτήρισαν κατηγορία, που αντιμετωπίζουν ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου και μία νηπιαγωγός, μετά από μήνυση που έγινε από γονέα.

«Το πρόβλημά μας εδώ και χρόνια είναι ότι δεν υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο προστασίας των εκπαιδευτικών και μπορεί ο καθένας να παραβιάσει τα όρια τού σχολικού περιβάλλοντος και να μηνύει όπως θέλει εκείνος χωρίς κάποια ένδειξη ή απόδειξη, τους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κοινοί εγκληματίες και ως τέτοιοι αντιμετωπίστηκαν από τις δικαστικές Αρχές. Χθες (Τρίτη 16 Απριλίου) με τη διαδικασία του αυτοφώρου, διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και οι δύο εκπαιδευτικοί.

Είμαστε εδώ για να τους συμπαρασταθούμε όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, με τις νομικές υπηρεσίες που μπορούμε εμείς να τους προσφέρουμε, γιατί όπως σας είπα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο προστασίας των εκπαιδευτικών.

Θεωρούμε άδικη την κράτησή τους. Θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση και της Εισαγγελέως και των όποιων δικαστικών Αρχών. Καταλαβαίνετε, ότι εμείς δεν γνωρίζουμε το νομικό πλαίσιο, γιατί ποτέ δεν ήμασταν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Έχουμε εδώ δύο συναδέλφους άριστους στη δουλειά τους, την αριστεία που θέλει το υπουργείο και η συγκεκριμένη κυβέρνηση, οι οποίοι σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας τους δεν είχαν αντιμετωπίσει το παραμικρό και τώρα πήγαν για αποτυπώματα, για φωτογραφίες κ.ά.

Σας λέω αντιμετωπίστηκαν ως κοινοί κακοποιοί! Φτάνει, ως εδώ! Είμαστε εδώ πολλοί συνάδελφοι για να τους συμπαρασταθούμε και είναι βασικό αυτό.

Είναι εδώ το γονεϊκό κίνημα, είναι εδώ γονείς για να συμπαρασταθούν στους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους. Αλίμονο αν μεταξύ της κόντρας δύο γονιών μπαίνουν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων»!

Ο κ. Κορδιστός δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τους αστυνομικούς που τους άφησαν και προχθές βράδυ να δουν και να συνομιλήσουν με συναδέλφους τους που κρατούνται, ενώ επισήμανε την «άσχημη ψυχολογική κατάσταση» στην οποία βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι.

«Δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που τους συμβαίνει. Άνθρωποι που έκαναν κατά γράμμα τη δουλειά τους και για δύο τρία δευτερόλεπτα βρίσκονται τώρα εδώ, αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη γιατί κάποιος θέλει να τους τιμωρήσει.

Δυστυχώς είναι καθημερινά τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε πάρει απόφαση ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών να παρέχουμε εμείς νομική κάλυψη, νομική υπηρεσία, πληρώνοντας εμείς, δικό μας δικηγόρο που θα καλύπτει τους εκπαιδευτικούς. Για να καλύψουμε εμείς το νομικό κενό που υπάρχει από το υπουργείο.

Έχει ενημερωθεί για το περιστατικό ο ίδιος ο υπουργός από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη, ο οποίος του τόνισε ότι στέκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς και ότι μία ρύθμιση την οποία δεν πρόλαβε να «περάσει» στο προηγούμενο νομοσχέδιο για νομική κάλυψη των εκπαιδευτικών, είπε ότι θα περαστεί άμεσα.

Αυτά βέβαια είναι λόγια πολιτικών, εμείς δεν μένουμε σε αυτό. Όπως σας είπα, είναι διαχρονικό το αίτημά μας, πλέον έχουν γίνει πολυπληθείς οι καταγγελίες. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό και να κάνουν επιτέλους οι εκπαιδευτικοί τη δουλειά για την οποία έχουν σπουδάσει, που είναι το παιδαγωγικό τους έργο».

Διαβάστε ακόμη

Ψώνισαν... χωρίς να πληρώσουν

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε κοκαΐνη στην Κάλυμνο

Προσωρινά κρατούμενοι και οι τρεις Τούρκοι

Πολλά χρυσαφικά και χιλιάδες ευρώ η λεία της συμμορίας Ρομά

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα νησιά μας την περασμένη εβδομάδα

Είχαν στην κατοχή τους τέσσερις αμφορείς

Για ενδοοικογενειακή βία θα δικαστεί ένας 57χρονος

Για αποπλάνηση κοριτσιού θα δικαστεί 44χρονος στο Εφετείο