Συνεργασία του Κένταυρου με την Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας για την ανάπτυξη στη Ρόδο

Συνεργασία του Κένταυρου με την Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας για την ανάπτυξη στη Ρόδο

Συνεργασία του Κένταυρου με την Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας για την ανάπτυξη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 889 ΦΟΡΕΣ

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Aίθουσα Eθιμοτυπίας του Dημαρχείου Ρόδου, αφού ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, Θανάσης Ρέρρας, ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλέξανδρος Νασούλας και πρόεδρος του Κένταυρου Ρόδου, Σάββας Κηπουρός, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο των επαφών για την ανάπτυξη του αθλήματος στη Ρόδο. Μαζί τους ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Άκης Δελαπόρτας και ο Γιώργος Πάττας ως αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών.

Ειπώθηκαν αρκετά και σημαντικά για τη θέση του αθλήματος στη Ρόδο αλλά και τα Δωδεκάνησα γενικότερα, όπως επίσης για το πώς μπορεί το νησί μας να μπει στον «χάρτη» των μεγάλων διοργανώσεων. Στο τέλος, ο Κένταυρος Ρόδου απένειμε τιμητικές πλακέτες τόσο στον πρόεδρο όσο και στον προπονητή, αφού από ‘δω και πέρα θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία για την εξέλιξη όλων όσοι είναι κοντά στην τοξοβολία.

Οι δηλώσεις:
Σάββας Κηπουρός: «Στο πλαίσιο της προώθησης του αθλήματος, εδώ και δύο μέρες είμαστε στο νησί μαζί με τον Θανάση Ρέρρα, πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και τον ομοσπονδιακό προπονητή Αλέξανδρο Νασούλα. Τα προβλήματα είναι αρκετά και είμαστε σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία για την επίλυσή τους. Μετά τον τελευταίο αγώνα τον περασμένο Οκτώβριο που σημείωσε επιτυχία, σκοπός μας είναι να διεξαχθεί άλλος ένας με μεγαλύτερη απήχηση και θέλουμε να έχουμε τη βοήθεια της pεριφέρειας, όπως είχε γίνει πέρyσι, όταν υπήρξε άψογη συνεργασία με τον Νίκο Νικολη αλλά και τον dήμο Ρόδου. Ευχαριστώ τον πρόεδρο και τον προπονητή της Ομοσπονδίας που βρίσκονται στο νησί μας και είναι δίπλα μας.»

Θανάσης Ρέρρας: «Ευχαριστούμε τη Ρόδο κατ’ αρχάς για τη φιλοξενία. Ο σκοπός της επίσκεψης είναι τριπλός. Πρώτος στόχος είναι να δούμε μαζί με τον προπονητή τα παιδιά στα αναπτυξιακά τμήματα του Κένταυρου Ρόδου και να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα σωματείο της νησιωτικής Ελλάδας, τα οποία είναι πολλά. Κάποια μπορούμε να τα επιλύσουμε, αλλά για κάποια δεν είναι και τόσο εύκολο.

Δεύτερος λόγος είναι η επαφή με τους τοπικούς φορείς που ευχαριστούμε ως ομοσπονδία, δηλαδή την pεριφέρεια και τον Δήμο, για το γεγονός ότι βοηθούν τον Sύλλογο δείχνοντας ευαισθησία για ένα άθλημα που προσπαθούμε ν’ αναπτύξουμε σε όλη την Ελλάδα.

Η Ρόδος έχει την τύχη να είναι μέλος της επιτροπής Aνάπτυξης ο Τάκης Μιχαήλίδης. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, μιας και η Ρόδος διαθέτει τις αθλητικές και τουριστικές υποδομές για διεθνείς διοργανώσεις.

Τρίτος στόχος είναι να μελετήσει ο κ. Νασούλας τα παιδιά στις αναπτυξιακές ηλικίες και όχι μόνο και σε συνεργασία με τους εξαιρετικούς προπονητές στο νησί να δούμε τα περιθώρια βελτίωσης τ;vν ήδη υψηλών αθλητικών επιδόσεων.

Έχουμε άριστη συνεργασία με τον Κένταυρο και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Η παρουσία το;y αντιπεριφερειάρχη και του αντιδημάρχου υποδηλώνουν την πολιτική βούληση να βοηθήσουν το άθλημα της τοξοβολίας, αφού δεν συνηθίζεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος και είναι τιμή για μας η βοήθεια στον Sύλλογο και την Ομοσπονδία.

Για την επίλυση κάποιvν προβλημάτων
Αν ξεκινήσουμε από τα εύκολα, μπορούμε να πούμε, πως ένα μαθητικό πρωτάθλημα μπορεί να μην γίνεται μεσοβδόμαδα, αλλά Παρασκευή. Αυτό μας το έθεσαν και στην Κω και στη Ρόδο, αφού δεν το λαμβάναμε υπόψη μας. Μπορούμε επίσης να τηρούμε σωστά το πρόγραμμα των ταξιδιών για τις εκτός Ρόδου διοργανώσεις.

Επίσης, αν η Ρόδος έχει τους πόρους να διοργανώσει Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, δεν έχουμε πρόβλημα ως Ομοσπονδία αφού είναι προς το συμφέρον μας, μιας και διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα. Κάποια πιο σύνθετα ζητήματα είναι αυτά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το θέμα των προπονητών και η αμοιβή τους.

Στην τοξοβολία έχουμε ένα παραπάνω πρόβλημα αφού δεν έχουμε πολλούς προπονητές. Τώρα κάνουμε σχολές για να μπορούν να έχουν και τα νησιά, πάντως η δαπάνη και διάφορες διαδικασίες δεν εξαρτώνται από μας. Εδώ χρειάζονται και οι τοπικές Aρχές για να επηρεάσουμε τους υπουργούς Αθλητισμού για να λυθούν από κοινού τα προβλήματα. Ο Σάββας Κηπουρός είχε επίσης μια καλή ιδέα για το θέμα μιας κοινής σύμβασης από την Ομοσπονδία με ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, ακόμη και για τη μεταφορά του εξοπλισμού.

Για το επίπεδο της Ρόδου και τις διοργανώσεις
Ο αθλητισμός γενικότερα, στη μετά Covid εποχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Παλιά η Ρόδος είχε τρία σωματεία τοξοβολίας, τώρα έχει ένα, χωρίς αυτό να είναι κακό.

Μπορεί να υπάρχει ένα και δυνατό, γιατί η διάσπαση σε μικρούς τόπους δεν είναι κι ό,τι καλύτερο, όμως η Ρόδος είναι στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος είναι να υπάρχει τοξοβολία και στο Καστελλόριζο και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή και Πανευρωπαϊκό στο Καστελλόριζο… Παλιά, όταν ήμουν στην ΕΟΠΕ, είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε μια διοργάνωση beach volley εκεί, αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο το εγχείρημα.

Η τοξοβολία είναι πιο απλό, πιο εύκολο. Μακάρι να είχαμε ένα δυνατό πρωτάθλημα με ένα σύλλογο ανά νησί στο Νότιο Αιγαίο. Αυτό όμως προϋποθέτει προπονητές, υποδομές και ανθρώπους με μεράκι. Να σημειώσουμε ότι οι άνθρωποι του Κένταυρου δια… πυρός και σιδήρου διατηρούν κι ένα πολύ ωραίο προπονητικό κέντρο, με τον δήμο και την περιφέρεια να συμβάλλουν.

Στόχος είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις για πολλούς λόγους. Ιδανικές περιοχές για τη φιλοξενία τους είναι αυτές που άνθρωποι έχουν τη βούληση να τις κάνουν. Σίγουρα δεν είναι η Αθήνα. Όπου υπάρχει θέληση και διάθεση είμαστε εδώ για να το υποστηρίξουμε».
Άκης Δελαπόρτας: «Καλωσορίζω τον πρόεδρο και τον προπονητή της Ομοσπονδίας, όπως και τον πρόεδρο του Κένταυρου.

Ως περιφέρεια μάς ενδιαφέρουν οι σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις και ο Γιώργος Χατζημάρκος δηλώνει παρών και είναι στόχος του αυτό για όλα τα νησιά. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά τους αγώνες στη Ρόδο και σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη.»

 


Γιώργος Πάττας: «Εκ μέρους του δήμου Ρόδου και του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, καλωσορίζω τον πρόεδρο και τον προπονητή μας. Η τοξοβολία είναι ένα ευγενές άθλημα και έχει προοπτικές ανάπτυξης. Σίγουρα στις νησιωτικές περιοχές τα προβλήματα είναι περισσότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Εμείς ως φορείς θέλουμε να προσφέρουμε για την ανάπτυξη του αθλήματος και να βοηθήσουμε τον Σάββα Κηπουρό, τον Κένταυρο και όλα τα αθλήματα, γιατί η ανάπτυξη του καθενός μπορεί να συμβάλει στην ευημερία κάθε τόπου.

Στόχος είναι η Ρόδος ν’ αποτελέσει έναν μοχλό περεταίρω ανάπτυξης, αφού το μεγάλο βήμα έγινε το 2007 με τη φιλοξενία των Island Games. Είμαστε στη διάθεση της Ομοσπονδίας και των συλλόγων, αφού ο Αλέξανδρος Κολιάδης με την πρότερη ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ γνωρίζει άριστα τον χώρο του αθλητισμού κι έχει προσφέρει τα μέγιστα. Αυτό άλλωστε θα συνεχίσουμε να κάνουμε.»


Αλέξανδρος Νασούλας: «Ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία. Η δική μου παρουσία στο νησί έχει να κάνει με την καταγραφή των αθλητών κι αθλητριών στις αναπτυξιακές ηλικίες, των χαρακτηριστικών τους και του επιπέδου. Μαζί με τον κ. Κηπουρό θα ορίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας σε διαφορετικό επίπεδο για βελτίωση των ατομικών δεξιοτήτων και γενικώς της νοοτροπίας και της αναβάθμισης αντίληψης για το άθλημα. Πώς, δηλαδή, θα πείσουμε τα παιδία να μείνουν περισσότερο στην τοξοβολία, να την αγαπήσουν, να εξελιχθούν και να έχουν υψηλές επιδόσεις.

Είχα όμως την ευκαιρία σε μια πολύωρη συνάντηση με τους αθλητές να διαπιστώσω ότι υπάρχει πολλή αγάπη κι έκδηλο ενδιαφέρον που πραγματικά θα το ζήλευαν αρκετές πόλεις.

Το δέσιμο που έχουν οι αθλητές και η μορφή της ομάδας ως μεγάλη οικογένεια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να συνεχίσουν να υπάρχουν στον χώρο. Δώσαμε αρκετές οδηγίες, και σήμερα ολοκληρώνεται το δεύτερο μέρος της συνεργασίας μας αυτής.

Φεύγοντας θα έχω με τον κ. Κηπουρό συνεχή επαφή για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα που από κοινού θα ορίσουμε στους αθλητές αλλά και να καθορίσουμε το επόμενο βήμα, μια πιο εξειδικευμένη παρατήρηση στην ανάπτυξη των αθλητών.


Για το ξεκίνημα και την ενασχόληση με την τοξοβολία
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από εφτά ή οκτώ ετών, αφού θα είναι σε θέση να κατανοήσει πια τους βασικούς κανόνες ασφάλειας και τη βασική τεχνική.
Μπορεί κάποιος ν’ ασχοληθεί μέχρι ν’ αντέχει ηλικιακά, αφού το άθλημα δεν ξεχωρίζει ηλικία, φύλλο, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.»

Διαβάστε ακόμη

Ελπίδα, Διαγόρας, Φοίβος και Ιπποκράτης στο Final Four μπάσκετ Ανδρών

Παναγιώτης Σπάρταλης: "Είμαι πολύ χαρούμενος, πάμε για το τρόπαιο"

Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον «Δάφνινο Αγώνα» στο φράγμα της Απολακκιάς

Το “Healthy Hoops 4All” φιλοξενεί στη Ρόδο η ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου

Στις 11 Μαΐου το διασυλλογικό στίβου Κ18 στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα»

Β' Κατηγορία ΕΠΣΔ: Ξεκίνησε ο σχεδιασμός στον Δαμάγητο

Ξεκίνημα με Δημήτρη Μαγιόγλου

Την 8η θέση πήρε η Σταυρούλα Τσολακίδου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκάκι Γυναικών στη Ρόδο