Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1213 ΦΟΡΕΣ

Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό ταξίδι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν και να απολαύσουν οι 29 μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Ρόδου υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του αρχηγού της εκδρομής Ρούσου Μιχαήλ (ΠΕ 04.01) και των συνοδών καθηγητριών Καραγιάννη Μαρίας (ΠΕ 04.02) και Μαλάμου Δάφνης (ΠΕ 04.02) από τις 15 έως τις 18/04/2024.

Για δύο ημέρες οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στο μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Την πρώτη ημέρα με την συνεχή επιστημονική καθοδήγηση έμπειρων ερευνητών του Cern γνώρισαν από κοντά τον κύριο εξοπλισμό των εργαστηρίων, εξοικειώθηκαν με τη λειτουργία των επιταχυντών των σωματιδίων αλλά και των ανιχνευτών. Με έκδηλο ενθουσιασμό και ζωηρό ενδιαφέρον οι μαθητές/τριες εξέφρασαν τις απορίες τους, συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, προβληματίστηκαν και κατανόησαν τη σημαντική απήχηση αυτών των μελετών στην παγκόσμια κοινότητα.

η δεύτερη ημέρα τα παιδιά υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Αναστασίας Τεζάρη (Science Educator) και του Στέργιου Τσιγαρίδα (post-doctoral researcher στο πείραμα “Atlas”) συμμετείχαν σε ένα workshop το οποίο τιτλοφορούνταν «Lab A -Power of air», και περιηγήθηκαν στις διαδραστικές εκθέσεις του κέντρου.Με ιδιαίτερο ζήλο στο πλαίσιο της ομαδοσυνεργασίας οι μαθητές και οι μαθήτριες προσπάθησαν να αντιληφθούν σε μικροπειραματισμό τη δυναμική και τη λειτουργικότητα του αέρα καθώς και την αξιοποίησή του στις ερευνητικές μεθόδους που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο αυτό.

Οι ομάδες εργασίας ανταποκρίθηκαν άριστα στην εκπόνηση αυτού του πειράματος λαμβάνοντας τα θερμά συγχαρητήρια των Ελλήνων επιστημόνων. Η επίσκεψη στο σπουδαίο αυτό ερευνητικό κέντρο ολοκληρώθηκε με την πίστη ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο ενός αναδομημένου τρόπου σκέψης και μίας επιστημονικής προσέγγισης της γνώσης.


Κομβικό σημείο στο ταξίδι αυτό διαδραμάτισε και η περιήγησή στην πόλη της Γενεύης από έμπειρο συνοδό ξεναγό, η επίσκεψη στο σπίτι του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, στο μουσείο Charlie Chaplin αλλά και στο εργοστάσιο σοκολάτας Cailler της Nestle, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν την επεξεργασία και την παραγωγή ενός σημαντικού προϊόντος συνδεδεμένου με την ιστορία και την παράδοση της χώρας.

Το αλπικό τοπίο μάγεψε κυριολεκτικά τους μαθητές. Τα οφέλη που αποκόμισαν ήταν πολλαπλά: οι πνευματικοί τους ορίζοντες διευρύνθηκαν, οι σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους και τις συμμαθήτριές τους ενισχύθηκαν, απέκτησαν ανεκτίμητες ευκαιρίες μάθησης, καλλιέργησαν νέους δρόμους σκέψης και έπλασαν αλησμόνητες αναμνήσεις.

Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά για την εξαιρετική συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της εκδρομής αυτής αλλά και τον διευθυντή κύριο Παύλο Κεφαλάκη για την αγαστή συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τη αέναη στήριξη του. Τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο Cern είναι τα εξής:


ΤΡΙΟΜΜΑΤΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ-ΜΑΡΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ


ΡΟΥΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΡΓΥΡΩ
ΚΑΤΣΙΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΙΝΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


ΠΑΡΠΕΡΗ ΜΑΡΙΑ-ΛΟΥΚΙΑ
ΖΙΩΓΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΙΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΣΙΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΙΤΣΑΝΝΑ


ΤΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΡΕΤΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ
ΝΤΕ ΤΟΡΡΕΣ ΑΝΤΡΙΑΝ
ΜΠΙΤΖΙΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΗΛΙΑΝΑ


ΚΟΛΟΜΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΔΕΔΟΥΣΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ-ΙΩΑΝΝΑ
ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΡΠΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΣ


ΣΙΑΤΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΒΑΡΟΥΜΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΥΡΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-
ΜΙΧΑΗΛ
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΑΝΝΑ
ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

Διαβάστε ακόμη

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου

Το Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου υποδέχτηκε Πορτογάλους μαθητές στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus