Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1269 ΦΟΡΕΣ

Η ανάθεση της διαχείρισης του δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σ.σ. κυνοκομείου) στην εταιρεία «Διάσωση Ζώων Ρόδου ΑΜΚΕ» επισφραγίζεται με την επιχορήγησή της από τον δήμο Ρόδου που έρχεται για έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Παρασκευή 26 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, το σώμα καλείται να εγκρίνει την επιχορήγηση της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα-η οποία πλέον έχει την ευθύνη λειτουργίας του δημοτικού κυνοκομείου με σχετική σύμβαση που υπεγράφη με τον δήμο Ρόδου-με το ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ για το 2024.

Η ΑΜΚΕ «Διάσωση Ζώων Ρόδου» έχει καταθέσει πλήρες πρόγραμμα για τις δράσεις, τους σκοπούς αλλά και τον προγραμματισμό της για το έτος 2024 και βέβαια την κοστολόγηση της διαχείρισης του κυνοκομείου όπου φιλοξενούνται περί τα 400 ζώα. Αναλυτικά:

Δράσεις, ενέργειες και σκοπός της ΑΜΚΕ
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία μας ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2023 και έχει κατά βάση πολιτιστικό – φιλοζωικό σκοπό καθώς σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού ίδρυσης σκοποί της εταιρείας είναι η φροντίδα, μέριμνα και περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, η προστασία τους από κακοποίηση, η διασφάλιση της καλής διαβίωσής τους και η διενέργεια στειρώσεων για τον έλεγχο του αριθμού τους.

Επίσης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με θέματα μέριμνας και προστασίας των ζώων, η προαγωγή της ζωοφιλίας και η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών, άλλων σωματείων και φορέων για τον σκοπό αυτό.

Η παρακολούθηση της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας καθώς και η προώθηση των υιοθεσιών ή της φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων.
Μέσα από τις δράσεις και την προσφορά τους, με την ιδιότητα του εθελοντή φιλόζωου έως τώρα, τόσο οι εταίροι όσο και ο διευθυντής της εταιρείας έχουν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και κατοίκων και συλλόγων του εξωτερικού με αποτέλεσμα η νεοσυσταθείσα ΑΜΚΕ να διαθέτει ήδη πολλούς υποστηρικτές και εθελοντές.

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας για το κυνοκομείο
Συγκεκριμένα για την λειτουργία του δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς οι υποχρεώσεις – δράσεις της ΑΜΚΕ για το διάστημα από 1-1-2024 έως 31-12-2024, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που κατέθεσε, είναι οι παρακάτω:

Η «ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΡΟΔΟΥ ΑΜΚΕ» είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθαριότητα του χώρου · του Καταφυγίου, την περισυλλογή, στέγαση, σίτιση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και φαρμακευτική αγωγή των αδέσποτων ζώων (σκυλιά), υιοθεσία και επανένταξή τους στο περιβάλλον τους και συγκεκριμένα:

1) Για τη διαχείριση και λειτουργία του δημοτικού Καταφυγίου σύμφωνα με το Ν. 4830/2021 διαθέτοντας το απαραίτητο προσωπικό (εθελοντικό και μη) για την άρτια λειτουργία του καταφυγίου. Η εταιρεία έχει την πλήρη ευθύνη σε όλα τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό και τους εθελοντές, μέλη του ή μη, που απασχολούνται στο Καταφύγιο.

2) Για τη διατήρηση των χώρων καθαρών, εντός και εκτός του κτηρίου και σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ώστε όλος ο χώρος να είναι καθαρός, ασφαλής και προσβάσιμος στους επισκέπτες.

3) Για την συγκρότηση συνεργείων και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από όλες τις περιοχές του Δήμου και γενικά από όπου προκύπτει ανάγκη περισυλλογής των ζώων αυτών, έπειτα από εντολή αποκλειστικά και μόνο της διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα του δήμου.

Τα αδέσποτα ζώα μεταφέρονται στο χώρο του δημοτικού Κτηνιατρείου ή εθελοντή Κτηνιάτρου για τις απαραίτητες κτηνιατρικές εργασίες και κατόπιν στο χώρο του καταφυγίου για φιλοξενία για όσο χρονικό διάστημα ορίζει ο Ν. 4830/2021 και όχι πέραν τούτου.

4) Για την σίτιση, εμβολιασμό και την κάθε είδους φαρμακευτική αγωγή των φιλοξενούμενων ζώων.

5) Για την συντήρηση επισκευή και κίνηση των οχημάτων που εξυπηρετούν τους σκοπούς του Καταφυγίου.

6) Για την δημιουργία και τήρηση βιβλίου (Μητρώο Φιλοξενούμενων Ζώων) όπου θα καταγράφονται όλα τα ζώα που εισέρχονται στο καταφύγιο, ο λόγος εισαγωγής, η περιγραφή του ζώου (φυλή, ηλικία, χαρακτηριστικά), ο αριθμός ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, η περίθαλψη που λαμβάνει και η πορεία του στη συνέχεια (παραμονή στο καταφύγιο, επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον ή υιοθεσία).

Το Μητρώο θα ενημερώνεται καθημερινά από τον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δημοτικού Κτηνιατρείου με δυνατότητα αναπλήρωσής του από τον διευθυντή της εταιρείας και θα ελέγχεται – θεωρείται κάθε μήνα από την Πενταμελή Επιτροπή του άρθρου 10 παρ. 8 του Ν. 4830/2021.

Το Μητρώο θα βρίσκεται πάντα σε πλήρη συμφωνία με το ΥποΜητρώο Καταγραφής & Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς και την Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του ΕΜΖΣ,

7) Για την προώθηση της υιοθεσίας των ζώων από ενήλικα άτομα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού με τον δήμο Ρόδου για την ανάπτυξη της ζωοφιλίας. Η ΑΜΚΕ οφείλει να παρακολουθεί την πορεία κάθε υιοθεσίας και να καταγράφει τις υιοθεσίες στο παραπάνω Μητρώο, το οποίο θα τηρεί πάντα ενημερωμένο.

8) Για την επαναφορά των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως περιγράφεται στις σχετικές παραγράφους του Ν. 4830/2021.

9) Για την μεταφορά των καταγεγραμμένων αδέσποτων που ζουν εκτός καταφυγίου με σκοπό την ετήσια κτηνιατρική εξέτασή τους από τον συμβεβλημένο με τον δήμο ή εθελοντή κτηνίατρο, καθώς και την παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας επιθετικής αγέλης αδέσποτων.

10) Για την πραγματοποίηση προγραμμάτων στείρωσης, σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους και συλλόγους εσωτερικού ή εξωτερικού, με σύμφωνη γνώμη του δήμου Ρόδου

11) Για την τήρηση των βιβλίων που προβλέπονται στον Ν. 604/1977 και στο Π.Δ. 463/1978 και ελέγχονται από την διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και γενικά για την τήρηση όσων ορίζει η Νομοθεσία και

12) Τέλος, η εταιρεία οφείλει να έχει άριστη συνεργασία με τον δήμο Ρόδου και ιδιαίτερα την πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης, με τον κτηνιατρικό Σύλλογο και με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα προμηθειών, δράσεων, εκδηλώσεων και υποδομών.

Για την υλοποίηση των σκοπών του συλλόγου και την λειτουργία αυτού η εταιρεία διαθέτει πάγιο εξοπλισμό και παροχές καθώς και δίκτυο εθελοντών για δωρεάν παροχή εργασίας στο Καταφύγιο, όπως και δίκτυο εθελοντών κτηνιάτρων για παροχή δωρεάν κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Επίσης, υπάρχει δίκτυο υποστηρικτών του έργου του Καταφυγίου που καλύπτουν με δωρεές σε είδος (π.χ. τροφές, φάρμακα) ή χρήμα μέρος των ετήσιων αναγκών της λειτουργίας του Καταφυγίου.

Ακόμη, μόνιμη συνεργασία με εθελοντές του εξωτερικού για πραγματοποίηση στειρώσεων 100-200 σκύλων κάθε έτος.
Η επιχορήγηση από τον δήμο Ρόδου προορίζεται μεταξύ άλλων για τη σίτιση 400 ζώων, για φάρμακα και θεραπείες τους, εμβόλια, χάπια, αντιπαρασιτικά κ.λπ., για τη συντήρηση, καθημερινή καθαριότητα των εγκαταστάσεων και του χώρου, διάφορα απρόβλεπτα έξοδα, για ειδικό εξοπλισμό για την περισυλλογή φοβικών–επιθετικών ζώων, δράσεις–τις εκδηλώσεις για την προώθηση των υιοθεσιών και γενικότερα του έργου του καταφυγίου, συντήρηση αυτοκινήτων, μισθοδοσία προσωπικού κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024