Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3837 ΦΟΡΕΣ

Η εφαρμογή του νέου νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία και οι οποίες μεταβολές επέλθουν, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει…ασυδοσία, είναι εκείνο που, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατέστη σαφές κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε, χθες το μεσημέρι, στα γραφεία του παραρτήματος της ΠΕΔ, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά.

Στην ουσία επρόκειτο για μία συνάντηση των αρμοδίων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλαδή την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΥΔ), την αρχαιολογία, την πολεοδομία κ.α. προκειμένου να αναλύσουν επί του πρακτέου πως θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τον αιγιαλό και την παραλία στην περιοχή μας σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη.


Καταρχάς, είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο καινούργιος νόμος σίγουρα έχει επιφέρει αλλαγές για τα καταστήματα αυτά που δραστηριοποιούνται παραθαλάσσια.


Ειδικότερα, αναφέρει ότι σε κάποιες περιοχές ισχύει το καθεστώς που ισχύει και στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή ότι τα 12 μέτρα που ήταν ο κοινόχρηστος χώρος, στο μέλλον δεν θα είναι και η χάραξη της παραλίας δεν θα είναι υποχρεωτική στα Δωδεκάνησα αλλά θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης που χαράσσει την οριογραμμή, δηλαδή της αρμόδιας επιτροπής στην οποία μετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (σ.σ. ΚΥΔ, αρχαιολογία, Λιμεναρχείο κτλ.).


Σχετικά με τις μεταβολές που έχουν επέλθει λόγω της εφαρμογής του νέου νόμου: σε κάποια σημεία επειδή κάποιες περιοχές θα εξαιρεθούν από την παραλία θα είναι πιο εύκολο από τους ιδιώτες να ζητήσουν για χρήση τον χώρο και, ανάλογα με το μέγεθος της έκτασης, θα μπορούν να τον αξιοποιήσουν ανάλογα.


Αυτό, όμως, όπως τονίζεται από πλευράς του δήμου, δεν σημαίνει ότι αλλάζει άρδην η κατάσταση ούτε ότι πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς καθώς θα πρέπει, τα καταστήματα αυτά, να έχουν όλες τις προβλεπόμενες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να λειτουργούν μέσα σε αυτές.


Ενδεχομένως, σε κάποια καταστήματα ο χώρος έμπροσθεν των επιχειρήσεων να παραχωρείται για περισσότερες χρήσεις ωστόσο καθίσταται σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι αίρονται όλες οι απαγορεύσεις και ότι χωρίς διαδικασίες νομιμοποιούνται όλα.
Όσο αφορά στη Ρόδο μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάποια καταστήματα που γνωρίζουμε δεν επέρχεται καμία μεταβολή.


Κατά τη χθεσινή συνάντηση κατατέθηκαν οι απόψεις των αρμοδίων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ήταν σημαντική ώστε η μία υπηρεσία να γνωρίζει ποια ζητήματα θίγουν οι υπόλοιπες.


Για παράδειγμα, η ΚΥΔ θα υποχρεωθεί να κάνει καινούργιες χαράξεις αφού οι παλιές μεταβάλλονται και δεν μπορούν να ισχύουν. Αυτό έχει βέβαια κάποια επίπτωση αλλά δεν σημαίνει ότι σε ένα κατάστημα που λειτουργούσε θα αλλαχτούν πολλά.


Από πλευράς δήμου, δεν έχει πολλά περιθώρια καθώς είναι υποχρεωμένος να δει τις γνωμοδοτήσεις.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να καθίσουμε και να λάβουμε υπόψη μας ό,τι λένε η ΚΥΔ και η αρχαιολογία», διαμηνύουν από τον δήμο Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για την απώλεια της Νικολούζου Μητσού Μυράνθης

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια