Μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να θεραπευτούν οι παραβάσεις των καταστημάτων

Μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να θεραπευτούν οι παραβάσεις των καταστημάτων

Μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να θεραπευτούν οι παραβάσεις των καταστημάτων

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 846 ΦΟΡΕΣ

Να ξεχάσουν…το ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τη θεραπεία των παραβάσεών τους, διαμηνύει προς όλους τους υπεύθυνους λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος η δημοτική αρχή της Ρόδου, η οποία δια του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη και του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά, στη χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, προϊδέασε για το πως σκοπεύει να κινηθεί στο «καυτό» θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα κάθε καλοκαίρι.

Σε μία συνεδρίαση που από νωρίς ο δήμαρχος χαρακτήρισε «δύσκολη» καθώς στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν δεκατρία καταστήματα με το ερώτημα της διακοπής ή μη της λειτουργίας τους και της ανάκλησης ή μη της άδειας λειτουργίας τους, για διάφορες παραβάσεις, κατά τις τρεισήμισι περίπου ώρες που διήρκεσε, αναδείχθηκε η πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει η δημοτική αρχή.


Αυτό κατέστη σαφές από τις τοποθετήσεις του δημάρχου και του κ. Χαλκιά οι οποίοι «άνοιξαν τα χαρτιά τους» για το πως σκοπεύει να κινηθεί η δημοτική αρχή σχετικά με αυτό το θέμα που εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε «καυτή πατάτα» για την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Κατά τη συνεδρίαση και με τη συζήτηση να διαρκεί αρκετή ώρα για την κάθε περίπτωση καταστήματος, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τη διακοπή λειτουργίας για πολύ γνωστό κατάστημα. Καταρχάς, με αφορμή την πρώτη περίπτωση καταστήματος στην ημερήσια διάταξη, ο δήμαρχος θέλησε να επαναλάβει αυτό που είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση: ότι οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή εφάπτεται στο πεζοδρόμιο και ανήκει στην αρμοδιότητα του δήμου, αφαιρείται. Επίσης, από την ΕΤΑΔ προβλέπεται και δίνεται η δυνατότητα, εφόσον βρίσκονται δέκα-δεκαπέντε εκατοστά από το έδαφος, κάτω στην παραλία, όπου εκεί δεν έχει αρμοδιότητα ο δήμος, να το εκμεταλλευτούν.

«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, λοιπόν, αυτό που γίνεται κάτω στον αιγιαλό», είπε. «Θα το ανεχτούμε εμείς αυτό;», παρενέβη το μέλος της ελάσσονος στην Επιτροπή, κ. Δημήτρης Ζαννετούλης, με τον δήμαρχο να του λέει ότι θα απαντήσουν και σ’ αυτό.


«Βλέπετε ότι υπάρχει μία αλλαγή», του είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε «αλλά να ξέρουμε και ποιες είναι οι αρμοδιότητες οι δικές μας, μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε επίσης και στην ΕΤΑΔ. Θα το επιτρέψουμε; Θα το καταγγείλουμε;», είπε.

Για την σύσκεψη στον δήμο
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χαλκιάς, αναφερόμενος στα καταστήματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη τα οποία λειτουργούν σε παραθαλάσσιες περιοχές και κάποια από αυτά χρησιμοποιούν χώρο αιγιαλού και παραλίας για την δραστηριοποίησή τους, θέλησε να ενημερώσει για την προχθεσινή συνάντηση εργασίας στο παράρτημα της ΠΕΔ (σ.σ. έγραψε σχετικά η «Ρ» στο χθεσινό της φύλλο), με πρωτοβουλία του δήμου Ρόδου, στην οποία συμμετείχαν η προϊσταμένη της διεύθυνσης πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου, ο αρμόδιος τμηματάρχης για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η Γ.Γ. του δήμου, η προϊστάμενη του αρμοδίου τμήματος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, κ. Κώστας.


Όπως είπε, λοιπόν, ο αντιδήμαρχος, ο σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να εξετάσουν τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά τα καταστήματα και ποια επίπτωση έχει ο καινούργιος νόμος που έχει εκδοθεί για τον αιγιαλό και την παραλία και καταργεί το δωδεκάμετρο το οποίο ίσχυε με βάση τον κτηματολογικό κανονισμό Δωδεκανήσου. Και εξήγησε:
Καταρχάς, διαπιστώνουν ότι ο καινούργιος νόμος πράγματι έχει επίπτωση και αφορά στις περιοχές εκείνες όπου είχε χαραχθεί ζώνη δώδεκα μέτρων με βάση τον κτηματολογικό κανονισμό.

Εξαιτίας της αλλαγής του καινούργιου νόμου αυτή η ζώνη, μετά την επαναχάραξη του αιγιαλού στην περιοχή μπορεί να αποχαρακτηριστεί και έτσι περιέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του ελληνικού δημοσίου ή της ΕΤΑΔ. Όταν γίνει αυτό, μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί χωρίς τους περιορισμούς του 2971 για τον αιγιαλό και την παραλία. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν ότι οι επαναχαράξεις οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας, ακόμη και στις περιοχές όπου δεν είχε χαραχτεί το δωδεκάμετρο, δηλαδή στις εντός σχεδίου περιοχές και στις περιοχές έμπροσθεν αυτών, η ΚΥΔ είπε ότι πλέον η χάραξη παραλίας είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική όπως ίσχυε με τον κτηματολογικό κανονισμό, κάτι που σημαίνει ότι και εκεί μπορεί να επέλθει κάποια αλλαγή. Συνολικά, αυτές οι αλλαγές σε σχέση με τα καταστήματα θα έχουν επιπτώσεις σε λίγα καταστήματα και όχι σε όλα.

 

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως μετέφερε ο αντιδήμαρχος, είπε χαρακτηριστικά ότι θα αντιμετωπιστούν ως…γήπεδα εκτός σχεδίου για τα οποία θα ισχύουν οι όροι δόμησης για τα γήπεδα εκτός σχεδίου! Άρα, θα πρέπει και στις περιπτώσεις αυτές να πληρούνται οι όροι αρτιότητας και οικοδομησιμότητας που ισχύουν γενικά για τα γήπεδα εκτός σχεδίου και ότι τυχόν κατασκευές σε αυτά τα τμήματα, αν και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα αρτιότητας και οικοδομησιμότητας, θα θεωρούνται αυθαίρετες, παράνομες, χωρίς δυνατότητα να νομιμοποιηθούν αν και εφόσον δεν έχουν ανεγερθεί πριν το Νοέμβριο του 2011. Στο σημείο αυτό ο κ. Χαλκιάς ξεκαθάρισε ότι λόγω αυτού εκτιμούν ότι όταν υπάρχουν χώροι που σήμερα χρησιμοποιούνται με πέργκολες ή άλλες κατασκευές, αυτές δεν θα νομιμοποιηθούν αν είναι κατασκευασμένες μετά τον Νοέμβριο του 2011.


Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων-συνέχισε-είπε ότι εάν και εφόσον πρόκειται για κατασκευές οι οποίες θίγουν προστατευόμενα μνημεία τότε συντρέχει επιπρόσθετος λόγος ουδέποτε να νομιμοποιηθούν ακόμη και αν είναι προγενέστερες της παραπάνω ημερομηνίας. Και στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα με κατηγορηματικό τρόπο:

«Σε σχέση με τη νομική αντιμετώπιση των όποιων ισχυρισμών θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι με βάση αυτά τα οποία έχουμε δει εμείς, ισχυρισμοί οι οποίοι θα έρθουν εδώ και θα κατατείνουν στο ότι ο διοικούμενος είτε έχει συμμορφωθεί είτε προτίθεται να συμμορφωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ως προς τις υποδείξεις των αρμοδίων πολεοδομικών και αρχαιολογικών υπηρεσιών, θα αντιμετωπιστούν από την επιτροπή μας θετικά. Ισχυρισμοί, όμως, ότι θα γίνουν αιτήσεις, θα μας παραχωρηθεί η χρήση του ακινήτου και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να νομιμοποιήσουμε τις κατασκευές όχι μόνο πολεοδομικά αλλά και αρχαιολογικά, δυστυχώς δεν θα γίνουν σεβαστές από εμάς. Και το λέμε αυτό διότι από τη συνάντηση τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) και από μια παρεμπίπτουσα κρίση στην οποία έχουμε προβεί, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε πολύ ελάχιστες των περιπτώσεων θα υπάρχει απόχαρακτηριζόμενο γήπεδο μπροστά από αυτά τα καταστήματα, που θα έχει τις προϋποθέσεις της αρτιότητας και της οικοδομησιμότητας ώστε να μπορέσει να επιτραπεί η οποιαδήποτε κατασκευή πάνω σε αυτό, πόσο μάλλον να πληροί η οποιαδήποτε κατασκευή και τις προδιαγραφές που θέτει η οποιαδήποτε αρχαιολογική υπηρεσία…».


Ο κ. Χαλκιάς, δεν παρέλειψε ακόμη να τονίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να νεκρωθεί το νησί αλλά οι δικές τους οι δυνατότητες δεν είναι νομοθετικές, είναι διοικητική αρχή και οφείλουν στη συγκεκριμένη περίπτωση να εφαρμόσουν αυτά τα οποία ισχύουν.


Ο κ. Ζαννετούλης πάντως επέμεινε λέγοντας ότι η στάση τους πρέπει να είναι ενιαία για το αν ο δήμος δέχεται τραπεζοκαθίσματα «κάτω», δηλαδή στο χώρο που ανήκει στην ΕΤΑΔ. «Δηλαδή θα χαράσσει πολιτική η ΕΤΑΔ ή εμείς;», είπε με τον δήμαρχο να του απαντάει ότι δεν είναι πολιτικό το θέμα αλλά νομοθετικό και από την πλευρά του ο δήμος θα καταγγέλλει τις παρανομίες. Εξήγησε, ακόμη, ότι ο δήμος έπραξε την υποχρέωσή του για ό,τι εφάπτεται στο πεζοδρόμιο, ένα φαινόμενο που αναδείχθηκε πέρυσι σε κάποια σημεία.


«Αυτό που θέλουμε εμείς είναι το νόμιμο, θέλουμε τη νομιμότητα», είπε ο δήμαρχος και ανέφερε ότι εδώ και τρία τέσσερα χρόνια έχουν φθάσει στο σημείο να καλούνται συχνά και να καταθέσουν ως ύποπτοι. Είναι μεγάλη συζήτηση με την ΕΤΑΔ η οποία κάνει αυτό που κάνει «για να εισπράξει» αλλά δεν την ενδιαφέρει ποια είναι η εικόνα στις παραλίες μας, ανέφερε ακόμη και προμήνυσε: «Αλλά εμείς μέχρι εκεί που μπορούμε να φθάσουμε θα το φθάσουμε», τονίζοντας ότι αυτό που επιθυμούν είναι πλήρης νομιμότητα από όλους.


Από εκεί και μετά ξεκίνησε η «δύσκολη συνεδρίαση» κατά την οποία τα μέλη της επιτροπής πήραν απόφαση για κάθε μία από τις περιτπώσεις καταστημάτων, παρουσία σχεδόν ισάριθμων δικηγόρων των επιχειρήσεων αυτών.

Ο δήμαρχος έδωσε το στίγμα
Κατά τη συζήτηση για τα καταστήματα αυτά, ο κ. Κολιάδης ξεκαθάρισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει τουριστική και μη τουριστική περίοδος», εννοώντας ως προς τη συμμόρφωση των καταστημάτων και τη θεραπεία των παραβάσεών τους που πιθανώς να οδηγήσει και σε διακοπή της λειτουργίας τους, καθώς δεν έχουν πλέον αυτή την ευχέρεια χρόνου. «Δεν υπάρχει ούτε ο Σεπτέμβριος, ούτε Οκτώβριος», διεμήνυσε ο δήμαρχος.


Κατά την εξέταση των περιπτώσεων καταστημάτων, ο κ. Κολιάδης έκανε και κάποιες τοποθετήσεις με περισσότερο πολιτική χροιά, δίνοντας το στίγμα της βούλησης της δημοτικής αρχής σε σχέση με το θέμα αυτό. Επί της ουσίας, εκείνο που είπε είναι ότι κάνοντας υπέρβαση για τα περισσότερα από τα καταστήματα αυτά δίνουν περιθώριο σαράντα ημερών περίπου, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαΐου, προκειμένου να συμμορφωθούν, να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, να θεραπεύσουν στις παραβάσεις κτλ. Σε διαφορετική περίπτωση από 1η Ιουνίου θα προβούν σε ανακλήσεις αδειών ή διακοπή λειτουργίας. Μάλιστα, σε δήλωσή του αμέσως μετά ο δήμαρχος είπε ότι σε περίπτωση που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, δυστυχώς θα δούμε καταστήματα να κλείνουν ακόμα και μέσα στη σεζόν. Ο κ. Κoλιάδης το επανέλαβε αυτό σε αυστηρό τόνο και ανεξαρτήτως περίπτωσης στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.


Κατά την εξέλιξη της συνεδρίασης, είπε ακόμη ο δήμαρχος: «Δεν πρόκειται να ρισκάρουμε εμείς να έχουμε πραγματικά σοβαρό πρόβλημα, νομικό πλέον. Θέλω να σας πω ότι είμαστε υπέρ των επιχειρήσεων αλλά αυτή τη στιγμή, θα το πω πολύ κατανοητά για όλους, έχουμε τρομακτική πίεση ότι αν δεν ασκήσουμε, όπως προβλέπεται, αυτό που πρέπει να κάνουμε, πάμε για παράβαση».


Είπε, ακόμη, ότι θέλουν ρητή διαβεβαίωση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχει τακτοποιήσει τα θέματά του συγκεκριμένο κατάστημα καθώς εάν τους εγκαλέσουν δεν μπορούν να επικαλεστούν το κτηματολόγιο. «Δείξτε μας ότι γίνεται μία προσπάθεια», είπε προς τους δικηγόρους και ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν την 31η Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία, τονίζοντας ότι και αυτό είναι αυθαίρετο και πρέπει να το αιτιολογήσουν, δηλαδή γιατί μετά από χρόνια δίνουν περιθώριο σαράντα ημέρες. «Έχουμε φθάσει σε ένα οριακό σημείο, δεν υπάρχει άλλος χρόνος», ανέφερε.


Σε άλλη περίπτωση ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυτή δεν είναι υπόθεση τωρινή αλλά πάμε πολλά χρόνια πίσω. Ειδικότερα για κατάστημα στη Λίνδο είχε έντονη αντιπαράθεση με τον ενδιαφερόμενο και είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι εδώ η Λίνδος τη δεκαετία του 1970»!

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα