Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2165 ΦΟΡΕΣ

Τμήμα Προετοιμασίας Νέων Γονέων λειτουργεί ο ΕΦΚΑ στο Κέντρο Υγείας Ρόδου. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλες τις εγκυμονούσες και τους συντρόφους τους και είναι εντελώς δωρεάν! Πρόκειται για μία πολύ σημαντική υπηρεσία, η οποία παρέχεται στο Κέντρο Υγείας Ρόδου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, σε όλες τις υποψήφιες μητέρες που θέλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον τοκετό τους αλλά και για τη φροντίδα που θα πρέπει να επιδείξουν στο μωρό τους, όταν αυτό γεννηθεί.

Όπως δήλωσαν μιλώντας στη «Ροδιακή» οι υπεύθυνες μαίες αυτού του προγράμματος, κ.κ. Σοφία Ναβροζίδου και Ειρήνη Φλεβάρη «το Τμήμα Προετοιμασίας Νέων Γονέων ξεκίνησε τη λειτουργία του περίπου το 2016 και περιλαμβάνει μαθήματα Ψυχοπροφυλακτικής, που έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν τη μέλλουσα μητέρα να φθάσει όσο το δυνατόν με λιγότερο άγχος στον τοκετό της, να διαχειριστεί τον φυσικό πόνο με τις αναπνοές κ.ά.»

Σύμφωνα με τις μαίες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τις μέλλουσες μητέρες, γίνονται ασκήσεις χαλάρωσης και εμπέδωσης που αφορούν τη φροντίδα του μωρού τις πρώτες ημέρες στο σπίτι. Παράλληλα υπάρχουν και μαθήματα μητρικού θηλασμού όπου δείχνονται οι τεχνικές του μητρικού θηλασμού, όπως για παράδειγμα, πως συντηρούμε το μητρικό γάλα, πώς να κάνουμε μία ατομική «τράπεζα» μητρικού γάλακτος κ.ά. Το Τμήμα απευθύνεται στις μέλλουσες μητέρες, στις επίτοκες, οι οποίες συνήθως ξεκινάνε τα μαθήματα αυτά περίπου στον 8ο μήνα, όπου οι περισσότερες έχουν ολοκληρώσει με τις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Τα μαθήματα έχουν διάρκεια περίπου δύο ώρες το κάθε ένα, είναι δωρεάν και μπορούν να τα παρακολουθήσουν και οι σύντροφοι των επιτόκων, εφόσον το επιθυμούν. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης και συνήθως γίνονται σε μικρά γκρουπ ή ακόμη και ατομικά.

Οι μέλλουσες μητέρες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά στο Τμήμα Προετοιμασίας Νέων Γονέων δεν έχουν παρά να καλέσουν στο τηλέφωνο 22410-68068 και να κλείσουν ένα ραντεβού. Δωρεάν τεστ ΠΑΠ και μαθήματα αυτοεξέτασης του μαστού

Όμως στο Κέντρο Υγείας Ρόδου (στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων) γίνεται και δωρεάν τεστ ΠΑΠ. Όπως είπαν μιλώντας στη «Ροδιακή» οι μαίες κ.κ. Σοφία Ναβροζίδου και Ειρήνη Φλεβάρη «γίνεται λήψη τεστ ΠΑΠ, εντελώς δωρεάν και μετά από ραντεβού που κλείνεται με ένα απλό τηλεφώνημα. Εκτός από το τεστ ΠΑΠ, ενημερώνουμε πάντα τις γυναίκες, ότι πρέπει να επισκεφθούν και γυναικολόγο γιατί το τμήμα εδώ δεν έχει γυναικολόγο για να θεωρείται ολοκληρωμένη εξέταση. Απευθύνεται σε όλες τις ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ αλλά και σε όσες δεν έχουν ασφάλιση αλλά διαθέτουν ΑΜΚΑ. Δηλαδή ακόμη και αυτοί που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα μπορούν να κάνουν την εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί πως η εξέταση ΠΑΠ όσο και τα μαθήματα τοκετού είναι εντελώς δωρεάν.

Επίσης δείχνουμε στις γυναίκες πώς να κάνουν αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα, καθώς πολλές γυναίκες δεν το γνωρίζουν». Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού στο τηλέφωνο 22410-68968, ενώ υπάρχει και σελίδα στο facebook «Μαίες Κ Υ Ρόδου» όπου εκεί μπορούν να έχουν πληροφόρηση για όλα τα νέα του Κέντρου.

Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Μήνυμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για το Πάσχα

Εις το Πάσχα των ορθοδόξων συμπυκνούται ολόκληρον το μυστήριον και ο υπαρξιακός πλούτος της ευσέβειάς μας

Μητροπολίτης Ρόδου: Ο αναστημένος Χριστός να ειρηνεύσει τις ψυχές μας και τον κόσμο

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου