Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1722 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, «Η φύση δεν μας χρειάζεται, αλλά εμείς χρειαζόμαστε τη φύση» και «Το νερό πηγή ζωής», πραγματοποιήθηκε εξαήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα, από τις 11/04/24 μέχρι τις 16/04/2024.

Στην εκδρομή έλαβαν μέρος 36 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και της Β’ Γυμνασίου οι οποίοι συνοδεύονταν από 4 εκπαιδευτικούς.
Οι μαθητές/τριές και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Γυμνασίου Ρόδου για αυτή τους την ξεχωριστή εκπαιδευτική «περιπλάνηση» στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:

«Σε μια διαδρομή 1.200 χιλιομέτρων, οι μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί διασχίσαμε 3 γεωγραφικά διαμερίσματα (Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας), επισκεφτήκαμε 11 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά (Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Βεργίνα, Βέροια, Καστοριά, Νυμφαίο, Δισπηλιό, Αγ. Αχίλλειο, Ψαράδες, Ιωάννινα, Καλαμπάκα) και 4 λίμνες (Ορεστιάδα, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και Παμβώτιδα).

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε έτσι την ευκαιρία να ζήσουμε τη δύναμη του υδάτινου στοιχείου στους καταρράκτες της Έδεσσας. Να ξεναγηθούμε στον “χρυσό” κόσμο των Μακεδόνων βασιλέων στους τάφους της Βεργίνας. Να σταθούμε μπροστά στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια, να περιηγηθούμε στα αρχοντικά της Εβραϊκής συνοικίας της Πόλης και να δοκιμάσουμε το περιβόητο ραβανί της Βεροίας. Να γνωρίσουμε το μαγευτικό σπήλαιο του δράκου στην Καστοριά, αλλά και τον μοναδικό παραλίμνιο νεολιθικό οικισμό στο Δισπηλιό.

Να μάθουμε για τη ζωή τής καφέ αρκούδας στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο και να δούμε ζωντανές αρκούδες στο Καταφύγιο Καφέ Αρκούδας “Αρκτούρος”. Να επισκεφτούμε το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα και τον οικισμό Ψαράδες στη Μεγάλη Πρέσπα και να διαπιστώσουμε τα εμφανή σημάδια της μεγάλης υποχώρησης της στάθμης του νερού της λίμνης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Να περιηγηθούμε στην ακρόπολη του κάστρου των Ιωαννίνων, να επισκεφτούμε τον τάφο του Αλή Πασά, να μυηθούμε στην τέχνη των αργυροχρυσοχόων στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, να περάσουμε με το χαρακτηριστικό καραβάκι στο νησάκι στη λίμνη Παμβώτιδα και να επισκεφτούμε το σπίτι-μουσείο του Αλή Πασά. Να ξεναγηθούμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων. Να περιηγηθούμε στη Θεσσαλονίκη στον αρχαιολογικό χώρο του παλατιού του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου, την “Καμάρα” και τη Ροτόντα καθώς και το πιο διάσημο τοπόσημο της πόλης, τον Λευκό Πύργο.

Το ταξίδι αυτό μας γέμισε με νέες εικόνες πολύ διαφορετικές από αυτές της Ρόδου. Περάσαμε μέσα από βουνά, δάση και φαράγγια, διασχίσαμε λίμνες και ποτάμια, επισκεφτήκαμε πλούσιους υδροβιότοπους και προστατευόμενες περιοχές NATURA. Γνωρίσαμε άλλους ανθρώπους, μάθαμε την ιστορία του τόπου τους και κατ’ επέκταση την ιστορία της Ελλάδας, ζήσαμε τη ζεστή φιλοξενία τους, γευτήκαμε την παραδοσιακή κι εύγευστη κουζίνα τους και θαυμάσαμε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική αρχοντικών άλλων εποχών. Έτσι, αυτό το ταξίδι, όπως και κάθε ταξίδι άλλωστε, μας άλλαξε και μας έκανε πιο πλούσιους σε εμπειρίες, γνώσεις και πολύτιμες αναμνήσεις».

Διαβάστε ακόμη

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου