Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 930 ΦΟΡΕΣ

Ο αγώνας δρόμου για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι την 1η Αυγούστου αλλά και η εξεύρεση χρηματοδότησης για να επιλυθεί το κτηριακό του Δικαστικού Μεγάρου, ήταν ο λόγος της χθεσινής επίσκεψης στο νησί του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Πάνου Αλεξανδρή.

Ο κ. Αλεξανδρής, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου (ΔΣΡ), κ. Βασίλη Περίδη είχε διαδοχικές επαφές και νωρίς χθες το απόγευμα, συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, μία συνάντηση που συνέπεσε με την ενίσχυση του Κτηματολογίου της Ρόδου με μηχανικούς, όπως ανακοινώθηκε.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους προέβησαν σε δηλώσεις, όπου καταρχάς, ο κ. Αλεξανδρής εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται ξανά τη Ρόδο για να δει τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τον πρόεδρο του Δικαστικού Μεγάρου και τον πρόεδρο του ΔΣΡ ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία και συνεργασία και στον δήμαρχο για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Και δήλωσε:

«Παραδοσιακά, είχαμε κατορθώσει, με πολλές δυσκολίες, με λιγότερες δυσκολίες, με όλους τους φορείς της Ρόδου να αναπτύξουμε μία συνεργασία, η οποία είναι επ’ ωφελεία και των τοπικών φορέων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων αλλά ταυτόχρονα και υπέρ των πολιτών.

Αυτό φάνηκε όταν μεταφέρθηκε το Εθνικό Κτηματολόγιο στις πολύ καλύτερες εγκαταστάσεις που είναι σήμερα.

Σήμερα επιβεβαιώσαμε τη στήριξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου και στην παροχή των δύο μηχανικών που είναι απαραίτητοι για να μπορέσει να λειτουργήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο ώστε, με το καλό, το καλοκαίρι να απορροφηθεί από το “Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.”, που ανήκει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Είπε, ακόμη ο Γενικός ότι, με τη βοήθεια και του ΔΣΡ και την παροχή είκοσι δικηγόρων ή δέκα, όσων τελικά χορηγηθούν, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα των πάρα πολλών ακαταχώρητων πράξεων, που είναι και προϋπόθεση για να περάσει στον φορέα του Εθνικού Κτηματολογίου το Κτηματολόγιο της Ρόδου.

Στο σημείο αυτό, δεν παρέλειψε να πει ότι, σ’ αυτό, έχουν και την αμέριστη υποστήριξη του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο οποίος τους παρέχει όλες τις δυνατότητες για να μπορέσουν «αναίμακτα», ως υπουργείο Δικαιοσύνης, να δώσουν το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Και συνέχισε λέγοντας, ακόμη: «Έχω και την καταρχήν συγκατάβαση του κ. δημάρχου να μην υπάρξει κάποια οικονομική επιβάρυνση, τουλάχιστον για το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι ο χώρος αυτός να παραδοθεί στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπου εκεί βέβαια είναι ένα θέμα με ένα άλλο υπουργείο να χαραχτεί μία μακροπρόθεσμη πολιτική στη χρησιμοποίηση αυτού του χώρου», για τον οποίο ευχαρίστησε και πάλι τον δήμο Ρόδου που τον έχει, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα ήταν ακόμη κλειστά αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα πράγματα.

Για το Δικαστικό Μέγαρο
Με τον πρόεδρο του Δικαστικού Μεγάρου, όπως ενημέρωσε στη συνέχεια ο κ. Αλεξανδρής, έκαναν μία πολύ ενδελεχή συζήτηση για το θέμα του κτηριακού.

Γι’ αυτό είπε ότι εκεί είναι πολύ μεγαλύτερες οι δαπάνες, περιμένουν τη μελέτη για να τους οριστεί το τελικό ποσό της δαπάνης και μετά να επιλέξουν τον φορέα που θα μπορούσε αυτό ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί.

Επειδή, όμως, προβλέπεται μεγάλο το ποσό, αυτό πρέπει να γίνει είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον οι συνθήκες ευνοήσουν, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους.

Εάν όμως το ποσό δεν είναι πολύ μεγάλο, ενδεχομένως να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν και με τους πιο περιορισμένους πόρους του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, είπε ότι η επίσκεψή του είχε τους εξής στόχους: να δουν τι γίνεται με το Δικαστικό Μέγαρο, «να διασφαλίσουν-γιατί είναι χρυσωρυχείο στο νησί-την ιστορία του Εθνικού Κτηματολογίου και είναι και θέμα προοδευτικής και ουσιαστικής διακυβέρνησης, ο πολίτης να εξυπηρετείται σ’ αυτό που δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη στην πόλη».

Όσο για το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης, ο κ. Κυρανάκης έχει πει για την 1η Αυγούστου και από την πλευρά του ο Γενικός θέλει να συμμεριστεί, όπως είπε, την αισιοδοξία του και θα κάνουν ό,τι μπορούν με βάση αυτή την ημερομηνία που έχει τεθεί.

Ο δήμαρχος
Στη συνέχεια, ο κ. Κολιάδης ανέφερε τα εξής για την ενίσχυση του Κτηματολογίου: «Το θέμα ήταν καθαρά ότι υπήρχε μία μεγάλη έλλειψη προσωπικού, είχε δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις και με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και με τον ΔΣΡ, οι οποίοι αυτό που έκαναν πάντα ήταν να επισημάνουν το πόσο σημαντικό ήταν να αρχίσει να λειτουργεί το Κτηματολόγιο, γιατί είχαμε σοβαρό θέμα.

Πολύ σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω, ότι χάρηκα ιδιαίτερα με την επικοινωνία που είχα χθες (σ.σ. προχθές) με τον κ. Κυρανάκη».

Μάλιστα ανέφερε ότι η επικοινωνία τους είναι διαρκής, κάτι που, σύμφωνα με τον δήμαρχο, δείχνει ότι ο υφυπουργός «είναι από πάνω» και ότι επιτέλους αυτό θα δρομολογηθεί και θα έχει μία καλή εξέλιξη: ότι δηλαδή τρεις μηχανικοί θα έρθουν από το Υπουργείο και δύο θα παραχωρήσει ο δήμος και πιστεύει πια ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να εργάζονται πυρετωδώς πάνω σ’ αυτό.

Ο δήμαρχος κατέληξε ωστόσο λέγοντας τα εξής:

«Έχουμε μείνει πίσω αλλά-επαναλαμβάνω-ότι είναι πολύ ευχάριστα τα νέα, πολύ αισιόδοξα και πραγματικά πρέπει να πω ότι ευχαριστώ πάρα πολύ τον Γενικό που ήρθε σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ.

Και φαίνεται η αγάπη του για το νησί μας και για την Κω.

Πραγματικά εντοπίζεται... σε δύο κουβέντες καταλαβαίνουμε όταν κάποιος υπηρετεί και αγαπάει αυτό τον τόπο και είναι πολύ διαβασμένος σ’ αυτό το κομμάτι και ιδιαίτερα τον Υπουργό για τη διάθεσή του και την επιμονή του να τελειώσει αυτό το σοβαρό ζήτημα».

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι