Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη  στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 592 ΦΟΡΕΣ

Τα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» υποδέχθηκαν τη βραβευμένη συγγραφέα, κα Μαρία Παπαγιάννη, σε ένα διήμερο, αφιερωμένο στη λογοτεχνία και την αγάπη για το βιβλίο.

Τα εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση, όπου παραθέτουν το διήμερο «ταξίδι» τους στον κόσμο της λογοτεχνίας, με συνταξιδιώτη τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη:
«Την Πέμπτη 18 Απριλίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, «Χάραξε πορεία και διάβα την!» στην αίθουσα Καλλιπάτειρα των Εκπαιδευτηρίων.


Οι μαθήτριες και οι μαθητές των Β΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας του Δημοτικού Σχολείου «Διασκεδάζω να διαβάζω» εμπνεύστηκαν από την ανάγνωση των βιβλίων της Μαρίας Παπαγιάννη.


Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ Δημοτικού παρουσίασαν, μέσα από ένα δραματοποιημένο θεατρικό δρώμενο, το βιβλίο της συγγραφέως «Μια περιπέτεια για το Ρωμαίο». Τη διασκευή του βιβλίου σε θεατρικό δρώμενο αλλά και τη σκηνοθετική εμψύχωση των παιδιών ανέλαβε η εκπαιδευτικός θεάτρου Ρένα Ορφανού. Έτσι, η σκηνή της αίθουσας «Καλλιπάτειρα», μεταμορφώθηκε σε αποθήκη θεάτρου κι εκεί οι μικρές και οι μικροί ηθοποιοί ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους, χάρισαν γέλιο στο κοινό και απέσπασαν το πιο ζεστό του χειροκρότημα.

 


Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, στη συνέχεια, παραχώρησε συνέντευξη σε μαθήτριες και σε μαθητές της Στ’ Δημοτικού. Οι ευφάνταστες ερωτήσεις των παιδιών, όπως προέκυψαν από την ανάγνωση των βιβλίων της συγγραφέως, αποτέλεσαν το έναυσμα για να ξεδιπλώσει η Μαρία Παπαγιάννη τη σκέψη και τη φιλοσοφία της γύρω από τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη λογοτεχνία και την εκπαίδευση, συγκινώντας με τον ζεστό και ανθρώπινο λόγο της μικρούς και μεγάλους.


Τη σκυτάλη πήραν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού. Τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή, όπου πραγματοποίησαν δραματοποιημένη αφήγηση του βιβλίου της συγγραφέως «Χρυσά κουπιά». Τα παιδιά ζωντάνεψαν αγαπημένους ήρωες του βιβλίου και μαζί τους «ανακάλυψαν» τη δύναμη της φιλίας, της αγάπης και του «μαζί». Οι ερμηνείες των παιδιών καθήλωσαν το κοινό, με τα συναισθήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού να ερμηνεύουν τα δικά τους θεατρικά αναλόγια, με κείμενα τα οποία έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, με την τεχνική της δημιουργικής γραφής, εμπνεόμενα από το βιβλίο «Χρυσά κουπιά». Το μουσικοκινητικό δρώμενο που συνόδευσε την παρουσίαση των θεατρικών τους αναλογίων, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μαρίας Λεβέντη, «ταξίδεψε» μικρούς και μεγάλους στην κατάμεστη αίθουσα αλλά και τη συγγραφέα. Η Μαρία Παπαγιάννη, στο τέλος της εκδήλωσης, ανέβηκε επί σκηνής και «έγινε ένα» με τα παιδιά, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της για τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία των δράσεών τους, αλλά και την πεποίθηση πως όταν η εκπαίδευση προσεγγίζει με αυτό τον τρόπο τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, περιμένουν τον κόσμο μας καλύτερες μέρες.


Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, η συγγραφέας επισκέφθηκε το σχολείο μας, γνώρισε από κοντά τα παιδιά των τάξεων Β’, Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού, συνομίλησε μαζί τους και της παρουσίασαν πώς προσέγγισαν τα βιβλία της. Τα παιδιά της Β’ Δημοτικού είχαν προετοιμάσει μια έκπληξη στη συγγραφέα. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, και με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής, συνέθεσαν στίχους για την «Περιπέτεια του Ρωμαίου».


Ο μουσικός των παιδιών, Γιάννης Χατζής «έντυσε» τους στίχους με μελωδία και προέκυψε ένα ξεχωριστό τραγούδι, το οποίο τα παιδιά ερμήνευσαν με μεταλλόφωνα και με τις φωνές τους στη συγγραφέα.
Ακολούθησε η γνωριμία με την «Πες-πες» τη μικρή πασχαλίτσα που τρώει ιστορίες και την οποία χάρισε η συγγραφέας στα παιδιά, για να της λένε τις δικές τους ιστορίες κάθε βράδυ.


Αποχαιρετώντας τη, της χάρισαν την ηχογράφηση του τραγουδιού τους και πολλές αγκαλιές.
Τα παιδιά της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τη συγγραφέα και να τής απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με τα βιβλία τα οποία είχαν διαβάσει.

Οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού ανακάλυψαν πτυχές της ηρωίδας του βιβλίου, χαρίζοντας τη δική τους «Μαύρη Βίβλο» στη συγγραφέα.
Οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού είχαν ετοιμάσει μια πραγματική «Τσεπούλα» με όλα τα «Μαζί Σου Για Πάντα», τα οποία μπορούσε να χωρέσει και τέλος οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού χάρισαν ένα μοναδικό «ανίκητο» παπούτσι και ένα ψηφιακό βιβλίο συγκεντρώνοντας αγαπημένες σκηνές και μοναδικές λέξεις που τρύπωσαν στο μυαλό των μαθητών.

Διαβάστε ακόμη

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου