Ξεκίνησαν οι μελέτες για τα έργα προσβασιμότητας στη Λίνδο

Ξεκίνησαν οι μελέτες για τα έργα  προσβασιμότητας στη Λίνδο

Ξεκίνησαν οι μελέτες για τα έργα προσβασιμότητας στη Λίνδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1062 ΦΟΡΕΣ

Έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας θα γίνουν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Λίνδου και μάλιστα όπως έκανε γνωστό χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, Δημήτρης Σαλαχούρης, έχει ξεκινήσει η σύνταξη των μελετών, εκφράζοντας την ευχή να δούμε από φέτος κάποιες αλλαγές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προβλέπεται η τοποθέτηση τού πολυπόθητου κιγκλιδώματος ασφαλείας, καθώς επίσης η κατασκευή ράμπας, και η δημιουργία ιατρείου εντός του αρχαιολογικού χώρου.
«Επιτέλους, μετά από τρία χρόνια, η ΕΦΑ Δωδεκανήσου ανακοίνωσε ότι ξεκινούν κάποιες προσπάθειες βελτίωσης της προσβασιμότητας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Λίνδου.

Ήδη ξεκίνησαν κάποιες μελέτες που αφορούν κιγκλιδώματα, ράμπες μέσα στο χώρο, και ιατρείο στο χώρο του ιερού της Ακρόπολης πράγμα πολύ σημαντικό καθώς σε εβδομαδιαία βάση έχουμε ατυχήματα. Έχει ενημερωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τον ΟΔΑΠ» ανέφερε ο κ. Σαλαχούρης.


Επίσης, όπως είπε, είναι σε καλό δρόμο και η προσπάθεια εγκατάστασης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας εισιτηρίων e-ticket στην Ακρόπολη της Λίνδου και στο Παλάτι των Ιπποτών και αυτό θα βοηθήσει τη ροή των επισκεπτών προσθέτοντας τα εξής:


«Ελπίζουμε φέτος να μην έχουμε τις γνωστές ουρές μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού και φυσικά σε αυτό πρέπει να συντελέσουν και η περιφέρεια και ο δήμος στην προσπάθεια εγκατάστασης ενός νέου εκδοτηρίου εισιτηρίων στην Κράνα, στο χώρο στάθμευσης των λεωφορείων ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί το εισιτήριό του πριν ανέβει στην Ακρόπολη και να υπάρχει ροή. Μπορεί ένα γκρουπ να αποκτήσει τα εισιτήριά του πριν ανέβει στην Ακρόπολη, επομένως, να μη χρειαστεί να περιμένει στο στενό μονοπάτι μέσα στη ζέστη. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη , αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι φορείς ώστε να επισπεύσουν τη διαδικασία για να εγκατασταθεί το εκδοτήριο της Ακρόπολης και οι αυτόματοι πωλητές».


Ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν οι παρεμβάσεις αυτές, υπογράμμισε, ότι τα έργα στη Λίνδο είναι θέμα διαδικασιών αλλά και προβλημάτων που αναδεικνύονται στην πράξη, εξηγώντας ότι για να γίνει το κιγκλίδωμα στον χώρο της Ακρόπολης της Λίνδου τεχνικά δεν είναι εύκολη εργασία, αλλά χρειάζεται μελέτη στατικότητας από μηχανικό, που έχει ξεκινήσει ενώ και η όλη κατασκευή θα πάρει χρόνο. Πάντως, το θετικό είναι ότι επιτέλους ξεκίνησε και όλοι ελπίζουν μέσα στη σεζόν να δουν τις παρεμβάσεις να υλοποιούνται.


Με την ευκαιρία ανέφερε , ότι πριν από μερικές μέρες άρχισε η απομάκρυνση από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Λίνδου των αυτόματων πωλητών νερού, που ήταν παρατημένοι εδώ και τέσσερα χρόνια. Βρίσκονταν μέσα στο χώρο της Ακρόπολης σκεπασμένοι με ένα πλαστικό και κανένας αρμόδιος δεν σκέφτηκε να τα απομακρύνει, όπως είπε, καθώς ασχημαίνουν τον χώρο και δεν ταιριάζουν με αυτόν.


«Είναι θετικά δείγματα και ελπίζω να έχουμε εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι. Ας μη ξεχνάμε και την υποστελέχωση που είναι σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις υπηρεσίες. Δεν αρκεί το προσωπικό για όσα πρέπει να γίνουν. Όμως, εμείς οφείλουμε να αναφέρουμε τα προβλήματα που βλέπουμε. Οι ξεναγοί είμαστε τα “μάτια” της χώρας μας, της περιοχής μας της περιφέρειάς μας στους επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης.

Έλεγχοι από την Αστυνομία
Με την ευκαιρία, ο πρόεδρος των ξεναγών έκανε γνωστό, ότι υπήρξε μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πάταξη των παράνομων ξεναγήσεων καθώς η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε στο αίτημα τού Σωματείου για ελέγχους.


«Είχαμε ένα θετικό μήνυμα από την Αστυνομία, που δήλωσε προθυμία να διενεργήσει ελέγχους μέσα στο καλοκαίρι, και αυτό το ανακοινώνω ως προειδοποίηση προς τους παράνομους ξεναγούς να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί θα γίνουν έλεγχοι και θα δούμε πού θα καταλήξουμε.


Ευχής έργον θα ήταν να συνεισφέρουν σε αυτούς τους ελέγχους η ΔΟΥ, ο ΕΦΚΑ, η ΠΥΤ. Το αίτημα των μικτών κλιμακίων έχει γίνει εδώ και χρόνια από το Σωματείο μας και δυστυχώς δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τις άλλες υπηρεσίες» είπε ο πρόεδρος των ξεναγών και πρόσθεσε:

«Πριν από καιρό κάναμε μία διαμαρτυρία στην ΠΥΤ Ρόδου. Δεν έχουμε ακόμα καμία επικοινωνία από την προϊσταμένη της Υπηρεσίας, η οποία δεν ήταν στο γραφείο της τη μέρα που κάναμε τη διαμαρτυρία. Περιμέναμε να επικοινωνήσει μαζί μας και να ρωτήσει γιατί πήγαμε και τι ζητάμε αλλά δεν είχαμε καμία επικοινωνία.


Η σεζόν όμως προχωρά και αν δεν επικοινωνήσουν εκείνοι μαζί μας, θα επικοινωνήσουμε εμείς μέσα στο Μάιο και δεν αποκλείεται να μας ξαναδούν στα γραφεία τους σε μία δεύτερη παράσταση διαμαρτυρίας, ακόμα πιο δυναμική».

Λύθηκε το πρόβλημα με τα ένσημα
Παράλληλα, ο κ. Σαλαχούρης αναφέρθηκε και στο θέμα των επιδομάτων και των εισφορών, τονίζοντας, ότι η τελική εκκαθάριση της τελευταίας 20ετίας των ενσήμων των ξεναγών θα γίνει μέσα στο Μάιο, και έτσι κλείνει ένα ακόμα θέμα που απασχολούσε επί χρόνια τα μέλη του Σωματείου, λόγω της εκκρεμότητας που υπήρχε.

Η τουριστική σεζόν
Ερωτηθείς τέλος για την τουριστική περίοδο εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι η σεζόν ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα, αρκετά νωρίς από τις αρχές Μαρτίου και κάθε μέρα πάμε όλο και καλύτερα καθώς αυξάνονται οι αφίξεις, τα ξενοδοχεία ανοίγουν σιγά-σιγά και μέχρι τέλος του Απρίλη θα είναι όλα ανοιχτά. «Ελπίζω να έχουμε μία καλή σαιζόν όπως και πέρυσι, κάτι που εξαρτάται και από τις οικονομικές δυνατότητες των επισκεπτών μας, καθώς όλη η Ευρώπη έχει οικονομικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μία πολύ καλή καλοκαιρινή περίοδο», κατέληξε ο πρόεδρος των ξεναγών.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση για τις ευρωεκλογές 2024: «Οι πολίτες αποφασίζουμε για την Ευρώπη του μέλλοντος»

Η διατήρηση των «ήρεμων νερών» το πρώτο θέμα στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ερντογάν

Γ.Νικητιάδης : Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις ιατρών στο νοσοκομείο και στην ΚΕΔ Λέρου

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα