Για ενδοοικογενειακή βία θα δικαστεί ένας 57χρονος

Για ενδοοικογενειακή βία θα δικαστεί ένας 57χρονος

Για ενδοοικογενειακή βία θα δικαστεί ένας 57χρονος

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1075 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει, 57χρονος κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος της συζύγου του αλλά και των τριών κοριτσιών του.

Η υπόθεση είχε εκτυλιχθεί στο νησί της Πάτμου και εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό μετά από έφεση που άσκησε ο 57χρονος κατά της απόφασης που έλαβε για την υπόθεση αυτή, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου τον Μάιο του 2021, με την οποία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών.

Συγκεκριμένα, το πρωτόδικο δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Σπύρου Σαλαμαστράκη, είχε μετατρέψει τις κατηγορίες σε πλημμελήματα (εφαρμόζοντας τον ευνοϊκότερο νόμο) και είχε επιβάλει στον 57χρονο συνολική ποινή 14 ετών κάθειρξης για όλες τις πράξεις, με την έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις:

- Απαγορεύεται η μετάβαση του 57χρονου στην Πάτμο και απαγορεύεται να πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων τη σύζυγό του και τα τρία του κορίτσια σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Ο 57χρονος, ο οποίος μέχρι τις 10 Μαΐου 2021, οπότε και δικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου), ήταν προφυλακισμένος, είχε ασκήσει έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Η έφεση του αυτή προσδιορίστηκε να εξεταστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στις 13 Μαΐου 2024.

Σημειώνεται πως, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν και παραπέμφθηκε σε δίκη ο 57χρονος, ήταν αυτά της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης με μεθοδευμένη συνεχή πρόκληση βλάβης της υγείας και ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη και σε βάρος ανηλίκων θυμάτων κατά συρροή και κατά εξακολούθηση, ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος ανήλικου μέλους της οικογένειας, το οποίο είναι ανίκανο να αντισταθεί και ενδοοικογενειακή απειλή κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι, ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου κατά την απολογία του ο 57χρονος, είχε πει, πως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα τα όσα του καταγγέλλουν και είχε παραδεχτεί πως πράγματι είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο του καταμαρτυρούν.

Επίσης, ο ίδιος είχε πει, πως κάποιες φορές μπορεί να έδωσε κάποιο χαστούκι, όμως δεν έχει διαπράξει τα όσα του καταλογίζονται.

Η καταγγελία, η σύλληψη και η παραπομπή στη δικαιοσύνη
Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τη δικαιοσύνη το μεσημέρι της 17ης Ιανουαρίου 2020, όταν η 54χρονη μητέρα μαζί με τις τρεις κόρες της, ηλικίας τότε 20, 17 και 14 ετών, μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πάτμου και προέβησαν σε καταγγελία σε βάρος του 57χρονου.

Οι τέσσερις γυναίκες (δύο εκ των οποίων το διάστημα εκείνο ήταν ανήλικες) περιέγραψαν αναλυτικά τη βίαιη συμπεριφορά από τον 57χρονο.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω, αλλά και τις καταθέσεις και μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, ο 57χρονος φέρεται να επιδείκνυε βίαιη απειλητική και εξυβριστική συμπεριφορά, τόσο απέναντι στη σύζυγο όσο και απέναντι στις κόρες του.

Πιο αναλυτικά, τον Γενάρη του 2020 και μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα, φέρεται να χτυπούσε επανειλημμένα στο πρόσωπο με γροθιές και στο σώμα με λακτίσματα, ραπίσματα και με τη χρήση ζώνης την – τότε- 20χρονη κόρη του.

Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο 57χρονος κατηγορείται ότι χτυπούσε επανειλημμένα στο πρόσωπο με γροθιές και με εκσφενδόνιση αντικειμένων, αλλά και στο σώμα με λακτίσματα και ραπίσματα και με τη χρήση ζώνης τις δύο ανήλικες κόρες του ηλικίας τότε 17 και 14 ετών.

Μάλιστα, φέρεται ο 57χρονος να απειλούσε έως τις 18 Ιανουαρίου 2020 τη σύζυγο και τις κόρες του, λέγοντάς τους «θα σας σκοτώσω όλους», ενώ στις 12 Ιανουαρίου 2020 απείλησε με μαχαίρι τα δύο του κορίτσια, ηλικίας τότε 17 και 20 ετών αντίστοιχα.

Αλλά και στις 18 Ιανουαρίου 2020, ο 57χρονος φέρεται να απείλησε την 20χρονη κόρη του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, λέγοντας της «μωρή αυτό που μου κάνατε θα το πληρώσετε. Θα γυρίσω στο νησί και θα σας σκοτώσω όλες, θα πάμε όλοι μαζί».

Τέλος, στις 12 Ιανουαρίου 2020, ο 57χρονος κατηγορείται, ότι χτύπησε με γροθιά στο κεφάλι την ανήλικη 14χρονη κόρη του με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα και να τραυματιστεί.

Όλα τα παραπάνω περιστατικά είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ψυχικά ζητήματα στα μέλη της οικογένειας.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, όλη η παραπάνω συμπεριφορά του 57χρονου οφειλόταν στην κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ από μέρους του, κάτι το οποίο δεν αποδέχτηκε αρχικά πλήρως καθώς είπε, ότι καταναλώνει περιστασιακά μικρές ποσότητες αλκοόλ, αλλά κατά την απολογία του παραδέχτηκε, ότι καταναλώνει δύο μπουκάλια κρασί.

Ειδικότερα, μετά την καταγγελία, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του 57χρονου και παραπέμφθηκε στην ανάκριση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρνηθεί τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται.

Ο 57χρονος είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων, πως έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας και πως οι καταγγελίες έγιναν από τις κόρες του επειδή τους απαγόρευσε να χρησιμοποιούν την τραπεζική του κάρτα για αγορές αντικειμένων. Ο ίδιος φέρεται να είχε ισχυριστεί πως χτύπησε την 14χρονη κόρη του επειδή έκαψε τη μοκέτα με το τηγάνι.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν Εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη, τον είχαν κρίνει προσωρινά κρατούμενο.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπίστηκε 20χρονος με ναρκωτικά

Κατηγορείται 30χρονος για κλοπή από εταιρεία

Στο αυτόφωρο 18χρονος για κατοχή κάνναβης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω ποδηλατικού αγώνα στη Ρόδο

Θα δικαστούν Κουβανός και Γερμανός που προσπάθησαν να εξαπατήσουν πολίτες

Σε 5 έτη κάθειρξης ο 39χρονος και σε 3 έτη φυλάκισης ο 56χρονος

Συλλήψεις για ναρκωτικά και άσκοπους πυροβολισμούς σε Ρόδο και Κάρπαθο

Θείος και ανιψιός κατηγορούνται ότι απήγαγαν και τραυμάτισαν 40χρονο