Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης & Εθνικό Μητρώο Υποδομών: To ΤΕΕ κάνει πράξη την ψηφιακή μετάβαση

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης & Εθνικό Μητρώο Υποδομών:  To ΤΕΕ κάνει πράξη την ψηφιακή μετάβαση

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης & Εθνικό Μητρώο Υποδομών: To ΤΕΕ κάνει πράξη την ψηφιακή μετάβαση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 755 ΦΟΡΕΣ

Ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων έργων που εκσυγχρονίζουν την εικόνα της χώρας, βελτιώνουν τις ζωές των πολιτών και κερδίζουν το κρίσιμο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Την κατεύθυνση αυτή ακολουθεί με συνέπεια το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διαχρονικός τροφοδότης της κοινωνικής εξέλιξης και ευημερίας, με καταλυτική δράση που φέρνει στο σήμερα εξελιγμένους κρατικούς μηχανισμούς τού αύριο.

Όλη η Ελλάδα σε έναν χάρτη και όλος ο χάρτης στην οθόνη κάθε πολίτη
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της ψηφιακής μετάβασης της Ελλάδας, η οποία πλέον εισέρχεται στη φάση της ολοκλήρωσης και της δοκιμής.


Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και ανάδειξης ενός νέου ψηφιακού κράτους, το έργο αυτό βασίζεται σε ένα έξυπνο, ενιαίο πληροφοριακό σύστημα (OΝΕclickLIS) που απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθιστά την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους ενώ παράλληλα προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις.


Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απαιτούνται για τη διαδικασία αδειοδότησης εντοπίζονται εύκολα και γρήγορα σε 1 μόνο σημείο.

Για να μπορεί κάθε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής με ευκολία και ταχύτητα, να λάβει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, υπό ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις χρήσεων και δόμησης, ώστε να υλοποιήσει αυτό που τον ενδιαφέρει στην περιοχή που επιθυμεί.

Μια ψηφιακή πλατφόρμα με οφέλη και πλεονεκτήματα για όλους
Όλα αλλάζουν και απλοποιούνται θεαματικά με σύμμαχο την τεχνολογία, καθώς μέσω του ενιαίου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος OΝΕclickLIS του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη ενοποιείται το σύνολο της ψηφιακής γεωχωρικής πληροφορίας που σχετίζεται με θέματα όπως το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.

Πλέον, στο ONEclickLIS παρέχονται υπηρεσίες για οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες σχετικά με τη δόμηση κάθε ακινήτου αλλά και ιδιαίτερα στους τομείς του Τουρισμού, των Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και της Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας.


Βασική στόχευση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη του ΤΕΕ είναι η αναβάθμιση, βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και των υποψήφιων επενδυτών, με την παροχή κοινής και άμεσης πρόσβασης σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες «μίας στάσης».


Την ίδια στιγμή, σημαντικό όφελος για το κράτος και την κοινωνία προκύπτει και από τη συνεισφορά τού εν λόγω έργου στην ορθολογικότερη διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων καθώς αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το διοικητικό κόστος κατά 25% έως το 2025.


Επιπλέον, δραστική θα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων στη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών καθώς και περιστατικών διαφθοράς.

Θεμέλιο Ανθεκτικότητας το Εθνικό Μητρώο Υποδομών
Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών είναι το εργαλείο ή το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια. Θεμέλιο του σχεδιασμού των μελλοντικών έργων – διότι δεν είναι λογικό να σχεδιάζεις χωρίς να ξέρεις τις πραγματικές συνθήκες των υφιστάμενων έργων.

Αλλά και εργαλείο για να υπάρξει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και συνεπές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, με στόχο την Ανθεκτικότητα όλων των υποδομών της χώρας.


Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και εντοπισμού στην πραγματική – as is – κατάστασης κάθε δημοσίου και δημοτικού έργου, κάθε υποδομής.

Είναι μια ηλεκτρονική ταυτότητα έργου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αρχεία και δεδομένα – όπως έχει αντίστοιχα σήμερα κάθε νέο κτήριο. Με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα μπορέσει επιτέλους η Πολιτεία με έναν συνολικό τρόπο:


• να προγραμματίσει σε βάθος χρόνου τα αναγκαία έργα συντήρησης,
• να δημιουργήσει συνθήκες πιο γρήγορης ωρίμανσης διαδικασιών και ποιο θελκτικές προκηρύξεις έργων – είτε ως δημόσιων είτε ως ΣΔΙΤ,


• να ξεκαθαρίσει αρμοδιότητες και να ελέγχει τους υπευθύνους.
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης & το Εθνικό Μητρώο Υποδομών αποτελούν μια αξιόλογη εθνική μεταρρύθμιση, που την ιδιοκτησία της έχει η Ελλάδα, με την οποία το ΤΕΕ πρωτοστατεί στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Πατρίδας.

Διαβάστε ακόμη

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο