5.000 αμνοερίφια θα σφαγιαστούν στη Ρόδο για τις ανάγκες του Πάσχα

5.000 αμνοερίφια θα σφαγιαστούν στη Ρόδο για τις ανάγκες του Πάσχα

5.000 αμνοερίφια θα σφαγιαστούν στη Ρόδο για τις ανάγκες του Πάσχα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2086 ΦΟΡΕΣ

Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας

Εντατικούς ελέγχους μέχρι και τη Λαμπροβδομάδα θα διενεργούν οι κτηνίατροι της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου οι οποίοι θα υποστηρίζονται στο έργο τους τόσο από τους συμβασιούχους συναδέλφους τους όσο και από τους κτηνίατρους που ασχολούνται με άλλα αντικείμενα και επιστρατεύτηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Όπως δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, τα σφαγεία στα νησιά μας λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των ζώων που θα σφαγούν θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Μάλιστα όπως είπε σε ότι αφορά τον αριθμό των ζώων είμαστε στα ίδια επίπεδα αλλά τα συνολικά κιλά φέτος θα είναι περισσότερα καθώς το Πάσχα είναι αργά και έτσι τα ζώα είναι μεγαλύτερα και ζυγίζουν περισσότερο.

Αναφορικά με τους ελέγχους ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε χτες τα εξής:
«Έχουμε συνεργασία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για τους ελέγχους που διενεργούνται και πρόκειται να συνεχιστούν σε όλη την περίοδο του Πάσχα και πριν και μετά με τη συνεργασία της κτηνιατρικής μας υπηρεσίας η οποία αυτές τις μέρες λόγω των αυξημένων αναγκών είναι διακτινισμένη σε όλα τα νησιά της περιφέρειάς μας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Σε ότι αφορά τη Ρόδο έχουν προγραμματιστεί οι σφαγές περίπου 5.000 αμνοεριφίων εκτός από τα χοιρίδια και το βοοειδή. συγκεκριμένα στοιχεία θα έχουμε μετά το Πάσχα καθώς μέχρι και την Πέμπτη θα συνεχιστεί η λειτουργία των σφαγείων σε όλη την περιφέρεια. Αρκετά επίσης ζώντα αμνοερίφια έχουν φύγει εκτός της περιφέρειας για την Κρήτη τη Σπάρτη τη Λάρισα και φυσικά την Αθήνα». Επίσης όπως ανέφερε τις τελευταίες μέρες έγινε η σφαγή 75 χοιριδίων και 6 μοσχαριών στη Ρόδο.

Στο θέμα των ελέγχων αναφέρθηκε και η κτηνίατρος της περιφέρειας Αθηνά Στεφάνου η οποία έδωσε οδηγίες στους καταναλωτές σε ότι αφορά τις αγορές τους το Πάσχα. Όπως είπε λόγω της μεγάλης ποσότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης που θα διατεθούν στην αγορά λόγω της εορτής του Πάσχα, θα πρέπει οι καταναλωτές να προσέχουν.

Για παράδειγμα στα σφάγια θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σήμανση καθώς αυτά πρέπει να φέρουν τις σφραγίδες που να δείχνουν ότι έχουν ελεγχθεί από αρμόδιο κτηνίατρο και ότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

Σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες έχουν καφέ σφραγίδες ενώ τα σφάγια που προέρχονται από την ευρωπαϊκή ένωση φέρουν κυανοπράσινες σφραγίδες. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα σφάγια που δεν έχουν κάποια σήμανση πάνω τους που σημαίνει ότι δεν έχουν ελεγχθεί από αρμόδιο κτηνίατρο. Αυτά συνήθως σφάζονται όπως είπε σε μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις που δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής που σημαίνει ότι απαγορεύεται να καταναλώνονται γιατί είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα συνήθως αυτά τα σφάγια πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή πράγμα πολύ δελεαστικό για τους καταναλωτές και στην ουσία είναι πολύ ακριβότερα γιατί δεν έχουν υποστεί ψύξη και ωρίμανση διαδικασίες που μειώνουν το τελικό βάρος του προϊόντος που σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερο βάρος χωρίς λόγο.

Σύμφωνα με την κ. Στεφάνου τα συσκευασμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης πρέπει να φέρουν πάνω στη συσκευασία την ωοειδή σήμανση με τον κωδικό του εργοστασίου παραγωγής τους και ειδικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αναφέρουν και την χώρα προέλευσης του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.

Όσον αφορά τα αυγά αυτά πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφός τους τη σφραγίδα τη σήμανση με τον κωδικό και φυσικά πάνω στη συσκευασία τους πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός του ωοσκοπικού κέντρου όπου έγινε ο έλεγχος η ημερομηνία λήξης και το μέγεθος των αυγών που περιέχονται.

«Η κτηνιατρική υπηρεσία Δωδεκανήσου πραγματοποιεί ελέγχους ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που θα φτάσουν στο πασχαλινό τραπέζι» κατέληξε η κτηνίατρος της περιφέρειας η οποία έκανε γνωστό ότι συνολικά στα Δωδεκάνησα οι σφαγές είναι περίπου 10.367 μέχρι στιγμής και φυσικά η διαδικασία συνεχίζεται σε όλα τα σημεία σφαγής . σύμφωνα με την ίδια περίπου 9. 674 μέχρι στιγμής ζωντανά ζώα έχουν σταλεί από τη Δωδεκάνησο προς άλλα μέρη της Ελλάδας.

Για άλλα θέματα
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε με την ευκαιρία και σε άλλα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές τους κάνοντας γνωστό ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων του προγράμματος για την ενίσχυση της μελισσοκομίας που αφορά τέσσερις δράσεις και απευθύνεται στους μελισσοκόμους. Οι δράσεις αυτές είναι οι εξής:

- Ο εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων μέχρι 30-5
- Η οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας μέχρι 30-5
- Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων μέλισσας μέχρι 31 -7
- Προώθηση μελιού και προϊόντων μέλισσας μέχρι 31-7

Παράλληλα ο κ. Ζαννετίδης έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία του μέτρου 4.1.5. που αφορά την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα τη βιωσιμότητα και τη ψηφιακή οικονομική ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

«Είχαμε 143 αιτήσεις από γεωργοκτηνοτρόφους της περιφέρειας απορρίφθηκαν 4, εγκρίθηκαν οι 113 και έχουμε και 26 επιλαχόντες καθώς δεν επαρκούν οι πιστώσεις. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 3 εκ 780 χιλιάδες και μετά τις πιέσεις της περιφερειακής αρχής έφτασε στα 7 εκατομμύρια 380 χιλιάδες δηλαδή είχαμε αύξηση κατά 3,5 εκ. ευρώ» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»