Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4691 ΦΟΡΕΣ

Ρεπορτάζ
Eλευθερία Πελλού
pelloue@rodiaki.gr
Κυριακή Πετρίδου
kiriaki@rodiaki.gr
Βαρβάρα Μπογδάνου
barbara@rodiaki.gr

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί ήταν και φέτος οι επιτάφιοι που στολίστηκαν στο νησί μας, προκαλώντας τον θαυμασμό των πιστών που κατέκλυσαν τις εκκλησίες!

Πλήθος κόσμου, από νωρίς τη Μεγάλη Πέμπτη, έσπευσε στις ενορίες του, όπου μετά το πέρας της Λειτουργίας, ξεκίνησαν οι στολισμοί των επιταφίων.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, στις περισσότερες εκκλησίες, οι στολισμοί έγιναν από τους ίδιους τους ενορίτες και τις ενορίτισσες, οι οποίοι/-ες και προσέφεραν και τα λουλούδια.
Πανδαισία χρωμάτων κυριάρχησε στον φετινό στολισμό του χώρου που θα φιλοξενούσε το σώμα του Θεανθρώπου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η ατμόσφαιρα κατανυκτική σε όλες τις εκκλησίες, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά μας, όπου ο κόσμος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας πήγαινε ερχόταν για να θρηνήσει για τη Σταύρωση του Υιού του Ανθρώπου!

Σε κάποιες εκκλησίες, οι κυρίες των ενοριών έψελναν τα εγκώμια αλλά και το μοιρολόι της Παναγιάς, μέχρι τα ξημερώματα, οπότε και ολοκληρώθηκε ο στολισμός στους περισσότερους επιτάφιους.
Τα αποτελέσματα αποζημίωσαν όλους, καθώς, ο κάθε επιτάφιος είχε τη δική του ομορφιά, ως μοναδικό έργο τέχνης!

Ανάληψη (πόλεως Ρόδου)

Εντυπωσιακός ήταν και φέτος ο στολισμός του επιταφίου στην εκκλησία της Αναλήψεως στην πόλη της Ρόδου, τον οποίο ανέλαβαν οι ενορίτισσες με τη συνδρομή του ιερέα. Με πολλή σημασία στον συμβολισμό της ημέρας επιλέχτηκαν και φέτος τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν και στα οποία κυριάρχησε το λευκό που συμβολίζει την αγνότητα του Κυρίου, με λίγο μωβ για το πένθιμο της ημέρας. Συγκεκριμένα, ο επιτάφιος, στολίστηκε με ορχιδέες, χρυσάνθεμα, γαρίφαλα, τριαντάφυλλα, φύλλα λεμονιάς και γυψόφυλλο, προσφορά των ενοριτών και των γραφείων Θέμελη.

Τον στολισμό ανέλαβαν και τη φετινή χρονιά κυρίες της Ενορίας και συγκεκριμένα οι:
Πηγή Χριστοδούλου, Ειρήνη Σκουρμαλά, Διαμάντω Αποστολίδου, Μαίρη Χατζηγιάννη, Νεκταρία Παναγιά, Σέβα Σακάτη, Πόπη Σακάτη, Ξένια Σακάτη, Δέσποινα Μαγκαφά, Στέλλα Βλαχάκη, Άννα Τσαγκαράκη, Ελένη Σιολέ, Άννα – Μαρία Κυπριώτη, Ευγενία Φραγκάκου, Νίνα Χριστοδούλου.

Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)

Με έμφαση στις λεπτομέρειες οι οποίες και απέδωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, «ντύθηκε» φέτος ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια των πιστών.
Ο στολισμός έγινε από τον κόσμο της Ενορίας με λευκά δημητράκια, κόκκινες ζέρμπερες, βυσσινί τριαντάφυλλα, γαριφαλα Φαραώ, λίλιουμ, γυψόφυλλο, και πρασινάδα, ενώ το εσωτερικό επάνω μέρος (θόλος) στολίστηκε με σατέν κεντήματα σε λευκό και ασημί.

Άγιοι Απόστολοι (πόλεως Ρόδου)

Λιτός αλλά πολύ όμορφος, ήταν και φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, όπως αρμόζει στη χάρη του Χριστού, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί, ενώ και οι μωβ «πινελιές» παρέπεμπαν στο πένθος της ημέρας.
Ο επιτάφιος στολίστηκε με λευκά γαρίφαλα και μωβ ορχιδέες, ενώ χρησιμοποιήθηκε και πρασινάδα.
Τον στολισμό ανέλαβε ο κύκλος Κυριών της ενορίας των Αγίων Αποστόλων, ενώ όλα τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών, οι οποίοι κάθε χρόνο φροντίζουν για το στόλισμα του Επιταφίου.

Άγιος Ιωάννης (πόλεως Ρόδου)

Στα λευκά με ροζ λεπτομέρειες και αρκετή πρασινάδα, «ντύθηκε» όμως φέτος και ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πόλη της Ρόδου.
Τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών και αποτελούνταν από μωβ ορχιδέες και ροζ και λευκά τριαντάφυλλα, πρασινάδες, σιμπίντιουμ και γυψόφυλλο.
Επίσης, κυρίες της Ενορίας έψελναν για τον Χριστό, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Στον στολισμό του επιταφίου συμμετείχαν:
Ευτυχία Ξεπαπαδάκη, Ευσταθία Κωνσταντινίδη, Σοφία Ψαρού, Ηρώ Αττιτή, Ευανθία Κρητικού, Στέλλα Ξεπαπαδάκη, Νίκος Κάβουρας και Μιχάλης Καβουκλής.

Άγιοι Ανάργυροι (πόλεως Ρόδου)

Εντυπωσιακός ήταν και ο επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Ρόδου, όπου τον στολισμό του ανέλαβε οικογένεια συμπολιτών μας για την εκπλήρωση τάματος υπέρ υγείας.
Στον στολισμό χρησιμοποιήθηκαν ροζ και λευκά τριαντάφυλλα, μωβ ορχιδέες, σιμπίντιουμ και πρασινάδα, τα οποία έδωσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα στην εκκλησία όλο το βράδυ, όπου γυναίκες της Ενορίας έψελναν τα εγκώμια.

Άγιος Γεώργιος Άνω

Το λευκό, το ροζ και το μωβ κυριάρχησαν στον στολισμό του επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Άνω, στην πόλη της Ρόδου.
Οι ενορίτες Σταύρος και Γιάννης Μισσός και η Τσαμπίκα Αμπελά ανέλαβαν φέτος τον στολισμό του, ο οποίος έγινε με λευκές και φούξια ορχιδέες, λευκά τριανταφυλλάκια, γυψόφυλλο και πρασινάδα.
Τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών και το αποτέλεσμα απέσπασε τα θετικότερα σχόλια.

Άγιος Γεώργιος Κάτω (παλιά ΚΑΪΡ)

Με λουλούδια στα χρώματα του λευκού και του κόκκινου «ντύθηκε» φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κάτω, κοντά στην παλιά ΚΑΪΡ στην πόλη της Ρόδου, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν κόκκινα τριαντάφυλλα, λευκά χρυσάνθεμα, γυψόφυλλο, λευκές ορχιδέες και πρασινάδα, όλα προσφορά των ενοριτών.
Άγιος Παντελεήμονας (Παλιά Πόλη)
Πολύ όμορφος ήταν και φέτος ο ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, ο οποίος στολίστηκε στους χρωματισμούς του μωβ και του λιλά από το ανθοπωλείο του κ. Πιλάτου.
Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δωρεά δύο οικογενειών της Ενορίας.

Άγιος Φανούριος (Παλιά Πόλη)

Πανέμορφος και ιδιαίτερος, όπως αρμόζει στην ημέρα, ήταν και φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στην Παλιά Πόλη.
Πλούσιος στολισμός με λουλούδια που προσέφεραν οι ενορίτες αλλά και φίλοι του Ναού, τα οποία όλα χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα υπό την καθοδήγηση του ιερέα Μιχαήλ Κρητικού, δίνοντας ένα εξαίσιο αποτέλεσμα.

Ναΰδριο Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Παν/μιου Αιγαίου
Με κάθε μεγαλοπρέπεια, δέος και ιερή κατάνυξη στολίστηκε και φέτος ο επιτάφιος του μικρού Ναϋδρίου της Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τον στολισμό ανέλαβε το ανθοπωλείο Aralia, με την επιμέλεια του παπά Κυριάκου Μανέττα, της πρεσβυτέρας Μαργαρίτας Παναγή, της Χαρίκλειας Μαστροβασίλη Σκόνη, της Ουρανίας Γιακουμαρου και την οικογένειά Αριστείδη Παναγιωτίδη. Αποτελείτο από λευκά και ροζ τριαντάφυλλα, μωβ ορχιδέες και κρινάκια.
Τα λουλούδια προσέφεραν: ο κ. Γιώργος Γιωργάς στη μνήμη του γιου του Κων/νου, η οικογένεια των Χρήστου και Βάσως Παπακυριακού, η οικογένεια των Μαρία και Νικόλα Γερονικόλα, οι Γιώργος και Στεργούλα Ελευθερίου και αρκετοί εκκλησιαζόμενοι. Ιδιαίτερη νότα έδωσε η χορωδία κυρίων της Κρεμαστής υπό την εποπτεία του κ. Τάσου Κουδούνη που έψαλλαν (όπως και πέρυσι) το μοιρολόι του Χριστού, ενώ οι πιστοί που βρέθηκαν εκεί απήλαυσαν το παραδοσιακό ρόφημα κρεμιζι.

Αγία Αικατερίνη (παλιό νοσοκομείο)

Πανέμορφος και εντυπωσιακός ήταν φέτος και ο επιτάφιος στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (στο παλιό νοσοκομείο) στην πόλη της Ρόδου.
Το λευκό και το μωβ ήταν τα χρώματα που επιλέχθηκαν φέτος για τον στολισμό, ο οποίος απέσπασε τα καλύτερα σχόλια των πιστών.

Ναΰδριο Αγίας Αικατερίνης (νέο νοσοκομείο)

Λιτός και απέριτος ήταν και φέτος ο επιτάφιος που στολίστηκε στο Ναΰδριο της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται μέσα στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Σε αποχρώσεις του μωβ τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν έδωσαν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Μητρόπολη

Πιστός στο «παραδοσιακό» στόλισμα όλων των προηγούμενων χρόνων, ο Επιτάφιος της Μητρόπολης Ρόδου είναι απλός και συνάμα πανέμορφος.
Τον επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο «Λενακάκη» ενώ βοήθησαν η κα Ασημίνα Τσιμπιδάκη και η ανιψιά Ελπίδα. Ο στολισμός έγινε και φέτος με δωρεές των πιστών.
Τα άνθη: Χρυσάνθεμα λευκά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του τρούλου, ανάμεσά τους διάσπαρτα ροζ τριαντάφυλλα που μαζί με τις μωβ ορχιδέες δεντρόμπιουμ δίνουν μια ανοιξιάτικη νότα και τον ομορφαίνουν. Δεν λείπουν βέβαια οι πρασινάδες και τα γυψόφυλλα.

Ευαγγελισμός

Παραδοσιακά, στον Καθεδρικό Ναό της Ρόδου, από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι πιστές φτιάχνουν τα βάγια που ρίχνουν στην πρώτη Ανάσταση του Κυρίου. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική και πρόκειται βέβαια για την Εκκλησία από την οποία περνούν για ν’ ανάψουν ένα κεράκι οι περισσότεροι που γυρνούν τις Εκκλησιές το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.
Τον επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο της κας Μαρίας Χατζημανέττα μαζί με ενορίτισσες που βοηθάνε στον Ναό ενώ ο στολισμός του είναι δωρεά των πιστών. Στην προετοιμασία του Ναού βοήθησαν: ο κ. Πάρις Γαβαλάς, η κα Μαρία Κλαδάκη, ο κ. Κυριάκος Καλαμάτας, η κα Ευαγγελία Τσιμπιδάκη και η κα Βίκυ Σιαφλά.
Τα άνθη: Εξαιρετικά απλός, όπως πάντα, ο επιτάφιος του Ευαγγελισμού, με τις λευκές ορχιδέες στον τρούλο του, πλαισιωμένες με γιρλάντες και πρασινάδα.
Εισόδια της Θεοτόκου (Νιοχώρι)

Πανέμορφος πραγματικά ο επιτάφιος των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι, «ανοιξιάτικος» και εντυπωσιακός μες την απλότητά του, στολίζει την Εκκλησία.
Τον επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο «Νάρκισσος» ενώ ο στολισμός του έγινε και φέτος με δωρεές των πιστών.
Τα άνθη: Η ορχιδέα, ήμερη και άγρια, κυριαρχεί βέβαια στον τρούλο και το Σώμα του Επιταφίου: λευκές με διάσπαρτες ροζ και λιλά λεπτομέρειες δημιουργούν ένα πανέμορφο αποτέλεσμα. Άσπρα τριαντάφυλλα και γυψόφυλλα συμπληρώνουν τον στολισμό.

Άγιος Δημήτριος (παλαιό νεκροταφείο)

Ξεχωριστός, όπως κάθε χρόνο ο επιτάφιος στο παλαιό νεκροταφείο της πόλης, ο στολισμός του είναι δωρεά της Οικογένειας Χατζηνικήτα, που βοήθησε και στον στολισμό.
Στόλισαν ακόμη οι κυρίες: Κυριακή Μπαρμπαλή, Δέσποινα Μπαρμπαλή, Στέλλα Μπάρκα, Υπακοή Κακάκη, Αγγελική Ζαννή.
Τα άνθη: Κατάλευκος, ντυμένος με χρυσάνθεμα, και το λευκό να «σπάει» στον τρούλο η μωβ ορχιδέα και το γυψόφυλλο, «γραμμένο» με λουλούδια το «ΕΝ ΤΑΦΩ» στο κουβούκλιό του και ο στολισμός ολοκληρώνεται με λευκό υφασμάτινο πλαίσιο με χρυσό κέντημα.

Παναγιά Φανερωμένη (Καρακόνερο)

Ανοιξιάτικος, απλός αλλά και πανέμορφος ο Επιτάφιος της Φανερωμένης στο Καρακόνερο, στολίστηκε από το ανθοπωλείο τού κ. Σταμάτη Γρηγορά με δωρεές των ενοριτών.
Τα άνθη: Κρίνα και τριαντάφυλλα κόκκινα ξεχωρίζουν στον στολισμό και ευθύνονται για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μικρή ορχιδέα, πρασινάδα και γυψόφυλλα στα πόδια του συμπληρώνουν τον στολισμό τού κουβουκλίου ενώ εντυπωσιακό είναι το μωβ υφασμάτινο πλαίσιο με το χρυσό κέντημα.

Άγιος Νικόλαος

«Παραδοσιακός» και απλός, με όμορφα χρώματα ο στολισμός του επιταφίου στον Άη-Νικόλα, τον οποίο επιμελήθηκε το ανθοπωλείο “Aralia” ενώ έγινε με δωρεές των πιστών.
Τα άνθη: Για τον στολισμό του χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα άσπρα και ροζ, κρίνοι λευκοί και μωβ σιμπίντιουμ ενώ ολοκληρώθηκε με χρωματιστή φτέρη και πρασινάδα.

Άγιος Νεκτάριος (παλιά ΔΕΗ)

Στα μωβ είναι στολισμένος ο επιτάφιος στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, με το εντυπωσιακό ύφασμα να καλύπτει τα πόδια τού κουβουκλίου μέχρι το Σώμα του.
Ο στολισμός του έγινε από το ανθοπωλείο «Ζέρμπερα», υπό την επιμέλεια της κας Φωτεινής Χατζημανέττα και του κ. Χρήστου Χατζημανέττα ενώ είναι δωρεά των πιστών.
Τα άνθη: Στις αποχρώσεις του λευκού, του λιλά και του μωβ είναι τα ξεχωριστά λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα: λευκά χρυσάνθεμα, αμάραντος μωβ, λιλά λυσίανθος, γυψοφύλλη λιλά και άσπρη καθώς και άσπρα τριαντάφυλλα, μυριόκλαδο, μανταρίνο, σαλάλ, τσίκο και φτέρη εισαγωγής.

Αγία Αναστασία

«Παραδοσιακός» και συνάμα εντυπωσιακός, όπως κάθε χρόνο, ο επιτάφιος της Αγίας Αναστασίας που φέτος στόλισε το ανθοπωλείο “Aralia” ενώ βοήθησαν οι: κα Μένια Κοκκίνη, Ανθούλα Βελιάδου, Παναγιώτης Παπαντωνίου, Ελένη Αγγέλη, Γιάννης Παπαμιχαήλ, Αναστασία Παπαμιχαήλ.
Ο στολισμός έγινε φέτος με δωρεά ενός ενορίτη και τη συνεισφορά των ενοριτών.
Τα άνθη: Βιολέτες, τριαντάφυλλα λευκά, λευκές και μωβ ορχιδέες, γυψοφύλλη, φτέρη, αράχνη και άλλα λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το πανέμορφο αποτέλεσμα. Τον στολισμό συμπληρώνει σκούρο υφασμάτινο πλαίσιο.

Ταξιάρχης (κοιμητήριο πόλης Ρόδου)

«Έργο τέχνης», όπως κάθε χρόνο, είναι και φέτος ο επιτάφιος στον Ταξιάρχη, με ολόκληρες περίτεχνες κατασκευές να στολίζουν τον τρούλο και το κουβούκλιό του.
Ο στολισμός του επιταφίου είναι δωρεά της οικογένειας τού κ. Κωνσταντίνου Σπανού του Ευστρατίου και του κ. Ιωάννη Πάχου, όπως και τα γλυκά που προσφέρονται στους πιστούς που κατακλύζουν κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη τον ναό.
Τον επιτάφιο στόλισαν: οι κυρίες Ρένα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Κωνσταντίνα Μάλτα, Ελευθερία Μαρκοπούλου, Αφροδίτη Νουαράκη, Χριστίνα Πάχου, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Τρούμπας, Γιάννης Πάχος, Κωνσταντίνος Αθανασίου, Μιχαήλ Μαρκόπουλος και οι κυρίες Ευδοκία Χατζηνικήτα, Μαρία Νουαράκη-Πάχου και Ειρήνη Μαρκοπούλου.
Ο στολισμός: Στον τρούλο ο Σταυρός του επιταφίου είναι κορόνα με ένα μπουκέτο από λευκά τριαντάφυλλα. Κάτω από αυτό τοποθετήθηκαν δαντέλες με χρυσά και ασημένια φυλλώματα, μία μεγάλη γιρλάντα που πιάνει όλο τον τρούλο, κατασκευασμένη από πέρλα και μπουκέτα με χρυσό τριαντάφυλλο και πιασίματα από δαντέλα.
Τα φανάρια «ντύθηκαν» με πέρλα και τριαντάφυλλο λευκό. Δύο μεγάλες κατασκευές τοποθετήθηκαν κάτω από τα φανάρια, στην είσοδο του Επιταφίου και μία κατασκευή μεγάλη κρατάει έναν άγγελο που πίσω από αυτόν χρυσά και ασημένια φυλλώματα. Και πίσω από αυτά τοποθετήθηκε μία μεγάλη γιρλάντα με λευκά τριαντάφυλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άγγελος είναι τρισδιάστατη εκτύπωση (!) τον οποίο στη συνέχεια έβαψαν.
Στην άλλη είσοδο του επιταφίου είναι τοποθετημένο ένα στεφάνι όπου το μισό είναι από τρισδιάστατη εκτύπωση και το άλλο μισό φτιαγμένο με τριαντάφυλλο και γυψόφυλλο και δίπλα έχουν τοποθετηθεί δύο μεγάλα μπουκέτα σε οβάλ κατασκευές.
Τα πόδια του επιταφίου έχουν «ντυθεί» με δαντέλες με πέρλα ενώ έχει γίνει και εσωτερικός στολισμός και πάνω από τα πόδια, όπως και σε όλες τις γωνιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τον στολισμό του, χρησιμοποιήθηκαν 120 (!) μέτρα δαντέλας και 2000 τριαντάφυλλα λευκά, τα οποία τοποθετήθηκαν και σε βάζα στον ναό ενώ τα φορέματα του επιταφίου φέτος είναι με χρυσό ύφασμα.

Ιερά Μονή Αρταμίτη

Στις αποχρώσεις του μωβ με δύο παγώνια δεξιά και αριστερά να τραβούν τη προσοχή, «ντύθηκε» φέτος ο επιτάφιος της Ιεράς Μονής Αρταμίτη.
Τον στολισμό επιμελήθηκε το ανθοπωλείο «Νάρκισσος» και χρησιμοποιήθηκαν γυψόφυλλο, ορχιδέα, λεβάντα και ρίγανη, φρέζιες μωβ και λυσίανθοι, καθώς και τα παγώνια.

Οι επιτάφιοι στα χωριά

Μοναδικής ομορφιάς ήταν και φέτος οι επιτάφιοι και στα χωριά μας, που στολίστηκαν με κάθε λογής λουλούδια από τους πιστούς σε κλίμα κατάνυξης.
Με φαντασία και μεράκι, οι συνθέσεις που δημιουργήθηκαν είτε από ανθοπωλεία είτε από τους ίδιους τους πιστούς, κόσμησαν τους επιτάφιους. Κυρίαρχο χρώμα το λευκό και το ροζ αλλά και η πρασινάδα.

Αγίου Ιωάννου Φανών

Ο επιτάφιος στολίστηκε με άσπρα και φούξια τριαντάφυλλα αλλά και λίλιουμ μαζί με γυψάκι που προσέφεραν γυναίκες της ενορίας.

Ευαγγελιστή Λουκά Σορωνής

Για τον διάκοσμο χρησιμοποιήθηκαν άσπρες ορχιδέες, άσπρα και ροζ τριαντάφυλλα, άσπρα χρυσάνθεμα, γυψάκι και πρασινάδα σε συνθέσεις που δημιούργησε το ανθοπωλείο «Ευχές και Όνειρα» και στόλισαν γυναίκες της ενορίας.

Αγίου Σπυρίδωνα Θεολόγου

Στον στολισμό του επιταφίου κυριάρχησαν τα μωβ χρυσάνθεμα, τα μωβ τριαντάφυλλα, το γυψάκι και η πρασινάδα.

Αγίας Αικατερίνης Καλαβαρδών

Τα άσπρα τριαντάφυλλα και τα άσπρα λίλιουμ μαζί με άσπρες ορχιδέες και γυψάκι ήταν τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν για να στολιστεί ο επιτάφιος στα Καλαβάρδα.

Άγιου Ιωάννου Θεολόγου Δαματριάς

Ο επιτάφιος του χωριού στολίστηκε από τις γυναίκες της ενορίας που επέλεξαν άσπρα και κεραμιδί χρυσάνθεμα, πορτοκαλί τριαντάφυλλα, άσπρες ορχιδέες καθώς και γυψάκι.

Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρεμαστής

Φέτος, ο διάκοσμος του επιταφίου περιελάμβανε άσπρες και μωβ ορχιδέες, ροζ τριαντάφυλλα, γλαδιόλες καθώς και γυψάκι.

Αγίας Τριάδας Μανδρικού

Στον στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν μωβ και ροζ τριαντάφυλλα, άσπρες ορχιδέες, γυψάκι και πρασινάδα σε συνθέσεις που δημιούργησε το ανθοπωλείο «Ευχές και Όνειρα» και στόλισαν οι γυναίκες της ενορίας.

Αγίου Νικολάου Παστίδας

Ο φετινός διάκοσμος αποτελείται από άσπρες και μωβ ορχιδέες καθώς και άσπρα λίλιουμ με άσπρα και ροζ τριαντάφυλλα που συμπληρώνονται με γυψάκι.

Παναγίας Φανερωμένης

Το μωβ και το άσπρο είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στον στολισμό του επιταφίου, τα οποία πλαισιώνονται από άσπρα και ροζ τριαντάφυλλα καθώς και άσπρα λίλιουμ με γυψάκι.
Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ιξιά
Ο διάκοσμος του επιταφίου περιλαμβάνει άσπρα λίλιουμ, άσπρα τριαντάφυλλα, πρασινάδα και γυψάκι ενώ ο στολισμός έγινε από την Μαίρη Μαλώτρα.

Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλυθιών

Φέτος, ο διάκοσμος αποτελείται από άσπρα χρυσάνθεμα, άσπρα τριαντάφυλλα, γυψάκι και πρασινάδα.
Αγίου Νικολάου Παραδεισίου
Το άσπρο και το εκρού χρώμα είναι το κυρίαρχο στον διάκοσμο του επιταφίου του χωριού καθώς επελέγησαν άσπρα λίλιουμ, εκρού τριαντάφυλλα και γυψάκι. Την επιμέλεια είχαν οι : Σοφία Μητροπούλου, και Σωτήρης Χατζησταμάτης.

Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού

Μία πολύχρωμη νότα δόθηκε φέτος στη διακόσμηση του επιταφίου καθώς περιελάμβανε άσπρες και ροζ ορχιδέες, άσπρα και ροζ τριαντάφυλλα, αλλά και φούξια μαζί με άσπρα λίλιουμ και πρασινάδα και ο στολισμός έγινε από τις γυναίκες της ενορίας.

Εισοδίων Θεοτόκου Κοσκινού

Στον διάκοσμο κυριαρχούν τα άσπρα χρυσάνθεμα και οι άσπρες ορχιδέες, καθώς επίσης τα τοζ τριαντάφυλλα, η πρασινάδα και το γυψάκι. Την επιμέλεια είχε η Φανή Χατζηνικόλα.

Παναγίας Τσαμπίκας Κάτω

Ο φετινός επιτάφιος είναι πολύχρωμος, καθώς για τον στολισμό του, που έγινε από γυναίκες της περιοχής, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα λουλούδια με πολλά χρώματα όπως κόκκινοι και άσπροι κρίνοι, τριαντάφυλλα και γαρίφαλα καθώς και πρασινάδα.

Εισοδίων Θεοτόκου Μασσάρων

Ο επιτάφιος φέτος στολίστηκε με πολύχρωμα γαρίφαλα στον κορμό του και λευκά με φούξια στον Γολγοθά και τον Σταυρό. Στις καμάρες κυριάρχησε η μωβ μπουκαμβίλια ενώ υπήρξαν και μικρές πινελιές από πρασινάδα (πιπεριά) και μικρά λουλούδια gypsophila. Τον στολισμό ανέλαβαν γυναίκες και κορίτσια του χωριού υπο την καθοδήγηση των Σταμάτη Παπανικόλα, Τσαμπίκας Κατσουρού, Ειρήνης Μουδάτσου, Αναστασίας Μαστροσαββάκη, Σεβαστής Ζερβού και στην προετοιμασία υπό των Γεωργίας Κουρζάκη, Βασιλείας Μπαφίτη, Αναστασίας Γιαννεσκή.

Αγίου Νεκταρίου Φαληρακίου

Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 5.000 λευκά χρυσάνθεμα ενώ τοποθετήθηκαν ροζ τριαντάφυλλα, άσπρες ορχιδέες, μωβ και λευκά ανθούρια καθώς και φυλλώματα. Ήταν η εκπλήρωση τάματος από την Κυριακή Νεκταρία Αντωνόγλου. Ο στολισμός έγινε με την πλήρη επιστασία και τη μέριμνα του εφημέριου Γεωργίου Τοκούζη από την Κυριακή Νεκταρία Αντωνόγλου. Ο στολισμός έγινε με την πλήρη επιστασία και τη μέριμνα του εφημέριου Γεωργίου Τοκούζη από το ανθοπωλείο “Flowers Dreams”.

Παραδείσι

Το δικό του ξεχωριστό χρώμα είχε και φέτος ο επιτάφιος στον Άγιο Νικόλαο Παραδεισίου, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβαν η Σοφία Μητροπούλου και ο Σωτήρης Χατζησταμάτης.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη