Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται λόγω ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται λόγω ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται λόγω ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1541 ΦΟΡΕΣ

Σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Ρόδο, λόγω της τακτικής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά την πληρωμή των εξετάσεων που πρέπει να κάνουν σε αυτά (τα εργαστήρια) οι πολίτες.

Ο Οργανισμός από το 2013 στο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής εφαρμόζει τους... κλειστούς προϋπολογισμούς για την πληρωμή των εργαστηριακών εξετάσεων, χωρίς όμως να έχει θέσει κάποιο πλαφόν και στον αριθμό των εξετάσεων που θα πρέπει να συνταγογραφούνται για να πληρωθούν.

Έτσι λοιπόν κάθε φορά που σημειώνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού, τότε ζητά να καταβάλουν τα χρήματα αυτά οι εργαστηριακοί γιατροί.

Πρόκειται για μία τακτική την οποία ακολουθεί εδώ και περίπου 12 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί τεράστια ποσά, που φτάνουν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ βαρύνοντας τους εργαστηριακούς γιατρούς όλης της χώρας, οι οποίοι από τις 8 του μήνα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που εφαρμόζει ο ΕΟΠΠΥ.

Τασσόμενοι με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη χώρα ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι και κυτταρολόγοι της Ρόδου, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και ζητούν επίλυση του προβλήματος.

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παρευρέθηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου (ΙΣΡ) για την ενημέρωση της κοινής γνώμης κατά την οποία έγινε γνωστό ότι πολλοί σκέφτονται να κλείσουν τα εργαστήριά τους στο νησί μας και άρχισαν ήδη να αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες.

Σήμερα, στη Ρόδο υπάρχουν 52 τέτοια εργαστήρια, τα 33 είναι μικροβιολογικά, τα 8 ακτινολογικά και τα υπόλοιπα είναι κυτταρολογικά.

Ηλίας Τσέρκης: «Αυτό που συμβαίνει είναι απάνθρωπο»
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΙΣΡ, κ. Ηλίας Τσέρκης αποτύπωσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εξήγησε γιατί οι συνάδελφοί του εργαστηριακοί γιατροί έφτασαν στο σημείο να κατέλθουν σε κινητοποιήσεις.

«Συμβαίνουν κωμικοτραγικές καταστάσεις εδώ και μία 12ετία. Για δώδεκα χρόνια συμβαίνουν παράλογα πράγματα, καταστάσεις που δυσχεραίνουν το ιατρικό έργο.

Θα πρέπει να τονίσω, ότι το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων πραγματοποιούνται από τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα

Είναι ο πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ωστόσο, από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησαν και τα παράλογα.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2013 έγιναν κλειστοί προϋπολογισμοί στον ΕΟΠΥΥ όσον αφορά την πληρωμή των εργαστηριακών εξετάσεων.

Από την άλλη όμως, δε φρόντισαν να βάλουν κάποιον φραγμό στο πόσες εξετάσεις θα πρέπει να γράφονται βάσει αυτών που μπορεί να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την υπέρβαση των δαπανών να την πληρώνει ο ιδιώτης γιατρός.

Κάθε φορά που υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού τότε ζητούν τα χρήματα από τους εργαστηριακούς» ανέφερε ο κ. Τσέρκης και πρόσθεσε:

«Ως ΙΣΡ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους εργαστηριακούς γιατρούς γιατί επί 12 χρόνια κάλυπταν το 40% έως 60% της δαπάνης από την τσέπη τους.

Είναι η τρίτη φορά που καλούμαστε να κάνουμε κινητοποιήσεις αλλά τώρα ο κλάδος είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλος, γιατί δεν υπάρχουν άλλες αντοχές και άλλη οικονομική δυνατότητα και πλέον ο κάθε γιατρός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να ζήσει την οικογένειά του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρέη αυτά επιβαρύνουν ακόμα και συναδέλφους του που πάνε για συνταξιοδότηση και καλούνται να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να πάρουν σύνταξη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί τα χρέη αυτά να τα κληρονομήσουν και τα παιδιά τους.

«Δεν είναι μία κινητοποίηση με την οποία ζητάμε περισσότερα χρήματα, εδώ συζητάμε να μην περικόπτουν τον μόχθο και τα δεδουλευμένα. Ο γιατρός έχει τη δαπάνη του ιατρικού εξοπλισμού, που είναι πολύ ακριβός, έχει τη συντήρηση των μηχανημάτων και την αγορά των αναλώσιμων υλικών ώστε να μπορεί να κάνει τις ιατρικές πράξεις και να κάνει διάγνωση.

Οι περισσότερες τιμές του ΕΟΠΥΥ έχουν κοστολογηθεί επί δραχμών το 1991, όλοι γνωρίζουμε ποιο ήταν το κόστος ζωής τότε και ποιο είναι σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΡ προσθέτοντας:

«Αυτό που συμβαίνει είναι απάνθρωπο, δεν έχουμε δει καμία πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί με το πρόβλημα και να δώσει λύση, αλλά πιστεύαμε ότι θα έφτιαχναν τα πράγματα.

Αντίθετα, υπάρχει επιδείνωση γιατί προσθέτουν και άλλες εξετάσεις στο σύστημα, μεγαλύτερου κόστους, χωρίς να αυξάνεται ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να το πληρώνει με μεγαλύτερη επιβάρυνση ο εργαστηριακός γιατρός».

Με την ευκαιρία, υπογράμμισε ότι έχει ευθύνη και ο ιατρικός κόσμος αλλά και ο μέσος πολίτης που επισκέπτεται τον γιατρό, ο οποίος ζητά πιεστικά να του γράψει εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να υποκύπτουν για να μην δυσαρεστήσουν τους ασθενείς τους.

Σημειώνεται ότι, προ ημερών η Διοίκηση του ΙΣΡ συναντήθηκε με τους εργαστηριακούς γιατρούς και αντάλλαξαν απόψεις, καταλήγοντας στα εξής αιτήματα:

- Κατάργηση των αθέμιτων και οικονομικά εξοντωτικών μέτρων της υποχρεωτικής υφαρπαγής των αμοιβών.

- Διαγραφή των διογκούμενων τεχνητών χρεών που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτών των μέτρων.

- Επανακοστολόγηση των τιμών αποζημίωσης των εξετάσεων.

- Εφαρμογή «κόφτη» -χωρίς εξαιρέσεις- στη συνταγογράφηση των εξετάσεων βάσει των διεθνών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προκλητή ζήτηση.

- Επαρκής χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενίσχυση του κωδικού που αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι απεργοί γιατροί ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προς αντικατάσταση των ατομικών συμβάσεων που υπάρχουν και καταγγέλλουν ως αντισυνταγματική και αιφνιδιαστική την κατάθεση και ψήφιση της διάταξης του άρθρου 69 του ν. 5102/2024 που ουσιαστικά απαγορεύει τις κινητοποιήσεις των πληττόμενων εργαστηριακών γιατρών υπό την απειλή της διακοπής σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Καταλήγοντας ο κ. Τσέρκης υπογράμμισε, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θέτει στόχους για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του ιατρικού λειτουργήματος, όσο και για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών που παρέχουν προς όφελος των πολιτών, λέγοντας:

«Αυτό που συνέβη με τα εργαστήρια δεν έχει συμβεί σε κανέναν άλλο κλάδο και γι΄αυτό θέλουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Δεν διεκδικούμε παραπάνω χρήματα αλλά τα δεδουλευμένα μας να έρθουν στο ακέραιο και να φορολογηθούν όπως πρέπει. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον κόπο μας να περικόπτεται με αυτόν τον δόλιο και πρόστυχο τρόπο».

Γρηγόρης Παπανικολάου: «το μέτρο είναι άδικο»
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΡ και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου, κ. Γρηγόρης Παπανικολάου, αναφέρθηκε στην απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι συνάδελφοί του και η οποία έχει ήδη οδηγήσει κάποιους να σκέφτονται τη μετανάστευση σε άλλες χώρες.

«Δέχτηκα τηλεφωνήματα από συναδέλφους, 4 εργαστηριακούς γιατρούς που θα φύγουν από τη Ρόδο αναζητώντας δουλειά στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα ακολουθήσουν όμως κι άλλοι... Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις.

Το μέτρο είναι άδικο και είναι ένα μέτρο που θα αφήσει τους ανθρώπους της κοινωνίας στη χώρα μας χωρίς τον δικό τους γιατρό. Λυπάμαι, γιατί κι εγώ έχω μεγάλο μερίδιο ευθύνης που δεν κάναμε όλα εκείνα που έπρεπε να κάνουμε, καθώς δεν το επέτρεπε το επάγγελμά μας.

Αλλά βλέπεις συναδέλφους να ζητούν από εμάς να τους πούμε ποια είναι τα κράτη που μπορούν να μεταναστεύσουν, και θα το δείτε αυτό να γίνεται μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ άλλοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.

Ας το σκεφτεί η πολιτεία... δεν πάει άλλο».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΙΣΡ, κ. Ηλίας Τσέρκης απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, αλλά και τους βουλευτές, ζήτησε τη στήριξή τους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Επειδή βλέπουμε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία είναι μία ύστατη προσπάθεια για να αφυπνιστεί η κοινωνία και να διεκδικήσει το αυτονόητο».

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Γιαννικουρής: «Η πρωτιά της ΔΚΜ στα Δωδεκάνησα, σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο μας γεμίζει ευθύνη»

Γ. Σάββενας, επικεφαλής ΔΚΜ: Από σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν για όλους μας

Γ.Νικητιάδης : «Η Κυβέρνηση αντί να προστατεύει τους καταναλωτές, προστατεύει αυτούς που τους παραπλανούν»

Έσπασε πυροσβεστικός κρουνός στην πόλη της Ρόδου - Σε ποτάμι μετετράπησαν οι δρόμοι

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στις 21 Μαΐου

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Ρόδο για κακομεταχείριση ζώου