Την αύξηση των εσόδων του επιδιώκει ο δήμος Ρόδου

Την αύξηση των εσόδων του επιδιώκει ο δήμος Ρόδου

Την αύξηση των εσόδων του επιδιώκει ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1189 ΦΟΡΕΣ

Τέλη Μαΐου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα του δανείου

Στις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αύξηση των εσόδων του δήμου Ρόδου, μέσα από την περικοπή δαπανών και τη λελογισμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αναπληρωτής Δημάρχου, κ. Κώστας Χαλκιάς, σύμφωνα με τον οποίο η κατάληξη των προσπαθειών για τη λήψη δανείου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Για το δάνειο
Καταρχάς, ερωτηθείς σχετικά με το που βρίσκεται η διαδικασία για τη λήψη δανείου, ο κ. Χαλκιάς ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχει δείξει ενδιαφέρον το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών (ΤΔκΠ).

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται η συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και θα καταρτιστεί και το λεγόμενο επιχειρηματικό σχέδιο για τη λειτουργική αντιμετώπιση του κόστους του δανείου από τον δήμο Ρόδου.

Σε αυτό το σχέδιο, θα περιλαμβάνονται σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξασφάλιση εκείνων των πόρων που χρειάζεται για να εξυπηρετούνται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του δανείου κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί αντίστοιχο κενό στις υπόλοιπες δραστηριότητες του δήμου.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με τη λήψη απόφασης από τη Δημοτική Επιτροπή και στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο.

Στις συνεδριάσεις αυτές, θα τεθούν υπόψιν των μελών τους συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τα ποσά που θέλουν να αντλήσουν, τις υποχρεώσεις που θέλουν να χρηματοδοτήσουν, το επιτόκιο, τον χρόνο του δανεισμού και τους υπόλοιπους συμβατικούς όρους.

«Όλα αυτά είναι σε ένα στάδιο διαμόρφωσης αυτή τη στιγμή. Η πρόοδος είναι σημαντική που έχει επιτευχθεί και θεωρούμε ότι περί του τρέχοντος μηνός ή στις αρχές του Ιουνίου θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία», είπε ο αντιδήμαρχος και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα ποσό το οποίο θα ανέλθει, με βάση και τις δυνατότητες που έχει το Ταμείο, σε περίπου 11 με 12 εκατ. ευρώ. Και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι δυναμικές και το τελικό ύψος του ποσού το οποίο θα λάβει κανείς δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις ανάγκες του αλλά και με τις διαθέσεις και τις δυνατότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Σημειώνεται ότι, κάποιες τράπεζες έχουν απορρίψει ρητά το αίτημα του δήμου γιατί οι ΟΤΑ είναι εκτός χαρτοφυλακίου τους, κάποιες το έχουν απορρίψει «σιωπηρά» ενώ άλλες το επεξεργάζονται.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψιν ότι παράλληλα «τρέχουν» και κάποιες άλλες διαδικασίες, οι οποίες σκοπό έχουνε να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις του δήμου Ρόδου-δεν θέλησε να αναφερθεί εκτενέστερα γιατί είναι σε εξέλιξη- σημείωσε ωστόσο ότι, αυτές, έχουν να κάνουν με χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση ποσών για υποχρεώσεις των δήμων.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα γίνουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να καλύψουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχουν φθάσει ακόμη και σε δικαστικό επίπεδο ή σχετίζονται και με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Στον βαθμό, λοιπόν, που αυτές οι διαδικασίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, εννοείται ότι θα μειωθεί αντίστοιχα και το ποσό που χρειάζεται ο δήμος να αντλήσει από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Για τους κοινόχρηστους χώρους
Ομοίως, στον βαθμό που θα καταφέρουν να αυξήσουν τα έσοδα του δήμου-και βλέπουν ότι υπάρχει μία αυξητική πορεία-εννοείται ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία να ζητήσουν δάνειο για ποσά που μπορούν να εξασφαλίσει ο δήμος μόνος του από μία λειτουργική κερδοφορία.

Ως προς την κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων του δήμου λοιπόν, όπως είπε, καταρχάς το όφελος που μπορεί να έχουν δεν έχει να κάνει μόνο με τα έσοδα αλλά και με τα έξοδα, αφού το πρώτο που έκαναν άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους ήταν να περιορίσουν τις δαπάνες που δεν είναι υποχρεωτικές και θεωρούσαν ότι δεν είναι αναγκαίες αυτή την περίοδο να διενεργηθούν για τη λειτουργία του δήμου.

Και θεωρούν, ότι αυτή η εξοικονόμηση πόρων θα αποτυπωθεί στο τέλος του οικονομικού έτους.

Επίσης, η διαδικασία αξιοποίησης των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης και των κοινόχρηστων χώρων δείχνει να έχει μία θετική ανταπόκριση αυτή τη στιγμή από τους δημότες, κάτι που επίσης θα τους βοηθήσει να αντλήσουν ποσά, που σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση θα τους αποφέρουν στο τέλος του οικονομικού έτους πλεόνασμα.

Όσον αφορά στους κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, είναι σημαντικό για τους ίδιους, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησής τους για το 2024, να εντάξουν περισσότερους χώρους σε αυτούς που μπορεί να παραχωρηθούν, εφόσον υπάρχει όμορη επιχείρηση.

Υπάρχουν βέβαια και περιοχές που δεν γίνεται παραχώρηση κοινοχρήστων για τυπικές ελλείψεις και θεωρούν ότι είναι ζητήματα που κακώς έχουν μείνει σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν αφού και σε αυτές τις περιοχές η παραχώρηση των κοινοχρήστων θα πρέπει να γίνεται με αντάλλαγμα-εύλογο και όχι εξοντωτικό, όπως σημείωσε-καθώς θεωρούν ότι οι επιχειρηματίες θα το υποδεχθούν αυτό θετικά και είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα ήθελαν, σε βαθμό που δεν παρακωλύεται η κοινή χρήση ενός χώρου, να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.

Με αυτό τον τρόπο, σύννομα μπορεί πλέον να λειτουργεί μία επιχείρηση και να ωφελείται και ο οικείος δήμος από τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου.

Πρόκειται για διαδικασίες που θα τις ξεκινήσουν άμεσα.

Για τη δημοτική ακίνητη περιουσία
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία και βλέπουν επιλεκτικά κάποια ακίνητα που έχουν αυτό τον βαθμό της ωριμότητας σε σχέση με την εμπορευσιμότητά τους γιατί, όπως εξήγησε, δεν μπορείς να μπεις στη διαδικασία, να αξιοποιήσεις κάποιο ακίνητο, όταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με την τακτοποίησή του είναι πάρα πολύ μεγάλα και χρονίζοντα, όπως με το ιδιοκτησιακό του.

Είναι απαραίτητο προκειμένου να είναι εμπορεύσιμο ένα ακίνητο, όλα αυτά να είναι τακτοποιημένα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μπαίνουν στη διαδικασία να επιλέξουν ακίνητα που έχουν την ωρίμανση εκείνη που απαιτείται για να θεωρούνται εμπορεύσιμα.

Οι όροι με τους οποίους θα γίνει η αξιοποίησή τους δεν είναι προκαθορισμένοι αφού πρέπει κάθε φορά να αξιολογούν εάν πρόκειται για ακίνητο που κάποια στιγμή μπορεί να χρησιμεύσει ώστε να το εκμισθώσουν ή αν πρόκειται για ακίνητα για τα οποία πρέπει να αποφασίσουν αν θα τους χρησιμεύσουν οποτεδήποτε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, οπότε θα αποφασίσουν αν θέλουν να τα εκποιήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, υπάρχουν κάποια ακίνητα, δύο-τρία στον αριθμό αυτή τη στιγμή, αφού δεν είναι και σωστό ο δήμος να «ρίχνει» στην αγορά μεγάλο αριθμό ακινήτων, γιατί με αυτό τον τρόπο θα υποτιμηθεί και η αξία τους.

Ήταν κατηγορηματικός, πάντως, λέγοντας ότι οποιαδήποτε εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να γίνεται λελογισμένα, με σύνεση και με γνώμονα και το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται.

«Ο δήμος δεν είναι μία επιχείρηση real estate να μπει στη διαδικασία να προσφέρει προς πώληση τα ακίνητά του», είπε χαρακτηριστικά αλλά από τη στιγμή που εκδηλώνεται ενδιαφέρον για συγκεκριμένα ακίνητα, ο δήμος μπαίνει στη διαδικασία να το εξετάσει και να λαμβάνει κάθε φορά τις κατάλληλες αποφάσεις.

Οι πολίτες
Ο δήμος αυτή τη στιγμή έχει στα βιβλία του υποχρεώσεις ιδιωτών οι οποίες είναι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι περισσότερες από αυτές παρατηρούν ότι δεν εξυπηρετούνται για περισσότερα από δέκα έτη.

Και είπε:

«Θεωρούμε ότι στο κομμάτι των εσόδων και της είσπραξης ποσών, τα οποία προέρχονται από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ή ακόμη και παλαιότερα, εκεί η δυνατότητα είσπραξης των ποσών αυτών είναι πάρα πολύ μικρή.

Πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους είτε δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία είτε και για περιπτώσεις φυσικών προσώπων, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρίσκονται καν εν ζωή.

Πρόκειται λοιπόν, για ποσά τα οποία δεν πιθανολογούμε εύλογα ότι θα τα εισπράξουμε.

Θεωρούμε, ότι πρόκειται για ποσά που έχουν περιέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε καθεστώς οριστικής επισφάλειας και γι’ αυτό το λόγο παρατηρούμε, ότι σε σχέση με τα ποσά που προέρχονται από ΠΟΕ, οι εισπράξεις δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται κυρίως για ποσά που έχουν να κάνουν είτε με ετεροχρονισμένη πληρωμή από ιδιώτη μιας υποχρέωσης του προηγούμενου έτους είτε και για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων, που ως επί το πλείστον έχουν γίνει την τελευταία πενταετία και τηρούνται ενήμερες από τους ιδιώτες, κυρίως επιτηδευματίες», είπε.

Σχετικά, τέλος, με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο δήμος για τα μισθώματα, ο κ. Χαλκιάς ξεκαθάρισε αρχικά ότι στον βαθμό που υπάρχουν ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακινήτων που θα εκμισθωθούν από το μηδέν δεν θα ακολουθήσουν την τιμολογιακή πολιτική των τελευταίων ετών.

Εξαρτάται για ποια ακίνητα πρόκειται, αφού ορισμένα είναι σε άθλια κατάσταση και ο δήμος δεν έχει μπει στη διαδικασία να τα ανακαινίσει.

Στον βαθμό όμως που πρόκειται να αποκατασταθούν κάποια εμβληματικά ακίνητα, κάτι που θα γίνει τους επόμενους είκοσι-είκοσι δύο μήνες, τότε η εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών θα ξεκινήσει να γίνεται πλέον υπό διαφορετικούς όρους και δικαίως.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι προς την κατεύθυνση αυτή, θα δούμε κάτι να ξεκινάει από τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη

Έσπασε πυροσβεστικός κρουνός στην πόλη της Ρόδου - Σε ποτάμι μετετράπησαν οι δρόμοι

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στις 21 Μαΐου

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Ρόδο για κακομεταχείριση ζώου

Απονομή Επαίνων & Βραβείων: Βιβλιοπεριπέτειες – Μικροί Λογοτέχνες

Γ. Νικητιάδης: Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην πλήρη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Ρόδου