Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνεδρίο της ΕΣΗΕΠΗΝ στη Ρόδο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνεδρίο της ΕΣΗΕΠΗΝ στη Ρόδο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνεδρίο της ΕΣΗΕΠΗΝ στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 646 ΦΟΡΕΣ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18 και 19 Μαΐου στη Ρόδο, το Συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια», που διοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου - Νήσων, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Τμήμα Δημοσιογραφίας-ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του δήμου Ρόδου και της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, που διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Acandia, παρακολούθησε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης- Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης, ο διευθυντής του γραφείου του Παντελής Ορφανίδης, ενώ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Αποστόλης Ασπράκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Κασάπης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλης Βαγιανάκης, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Χρύσα Καραγιάννη, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Λίτσα Φτακλάκη κ.ά.

Επίσης, στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θανάσης Μπαμπανέβας, ο γραμματέας του ΤΕΑΣ Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο έφορος της ΠΟΕΣΥ και αντιπρόεδρος του ΤΕΑΣ Κώστας Βασιλάκης και ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Μιχάλης Βασιλάκης.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν διακεκριμένοι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και δημοσιογράφοι οι οποίοι ανέπτυξαν καίρια θέματα που σχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη της περιφέρειας και ειδικά της νησιωτικής, όσο και με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τα δύο ζητήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Κατά τους χαιρετισμούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη συμβολή του ουσιαστικού διαλόγου στην ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας και στον ρόλο που παίζουν σε αυτόν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης μίλησε για την αναγκαιότητα στήριξης των μέσων ενημέρωσης στο έργο της πληροφόρησης της κοινής γνώμης κάνοντας λόγο για σκαπανείς της δημοσιογραφίας στην περιφέρειά μας.

Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου τονίζοντας ότι έκαναν πολύ καλά που έθεσαν στο πλαίσιο μίας ακαδημαϊκής διαδικασίας, μίας συνάντησης πολύ καλών ομιλητών, το θέμα του πώς η αυτοδιοίκηση μαζί με τη δημοσιογραφία θα προβληματιστούν και θα παρουσιάσουν προτάσεις για τη σύγχρονη πρόκληση της εποχής μας, την προστασία του περιβάλλοντος και για τον ρόλο που η δημοσιογραφία διαδραματίζει στην τοπική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην παραπληροφόρηση ο κ. Γαλαμάτης υπογράμμισε, ότι μία μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να θωρακίσουμε τον χώρο της δημοσιογραφίας διασφαλίζοντας τη διασπορά της σωστής, της αληθινής είδησης, προστατεύοντας το κοινό από αυτή την τεράστια απειλή.

Στην ανάγκη να υπάρχει μια θετική ατζέντα και μία δημιουργική σχέση μεταξύ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και των περιφερειών και δήμων της χώρας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης, επισημαίνοντας ότι είναι ένα μέσο συνυφασμένο με την περιφέρεια, έχει μια σχέση ιδιαίτερη με αυτήν διότι είναι ένα μέσο εθνικής εμβέλειας αλλά είναι και ένα μέσο που στηρίζει και ταυτόχρονα στηρίζεται από την περιφέρεια, και μάλιστα ως πρωτογενής πηγή ενημέρωσης, όχι απλώς ως ένα μέσο που μεταφέρει τις ειδήσεις.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε, ότι έχουμε καταλάβει όλοι ότι δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση και γι’ αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, μίλησε για την αλματώδη άνοδο του τουριστικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια, και την οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε το νησί, κάτι όμως που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει όπως είπε την ισορροπία του, φέρνοντας ως παράδειγμα τα σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, φυσικούς πόρους κ.λπ. Μάλιστα, τόνισε ότι ένας τόπος είναι καταδικασμένος αν στηρίζεται στην ανάπτυξη χωρίς ισορροπία και ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας.

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, Απόστολος Ασπράκης, στάθηκε στους στόχους της περιφερειακής αρχής με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και στη διάχυση αυτού του στόχου στην κοινωνία, κάτι στο οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η δημοσιογραφία στη Ρόδο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, υπογράμμισε, ότι οι Ενώσεις Συντακτών έχουν μέλη με ιδιαίτερες ευαισθησίες αλλά και αγωνίες πάνω σε όλα τα ζητήματα και ειδικά σ’αυτό της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ πρέπει, όπως είπε, οι δημοσιογράφοι να ζητούν τον διάλογο και την κατάθεση απόψεων, ώστε να υπάρχει η διάδραση στην κοινωνία.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σκαμνάκης, αφού ανέφερε ότι η περιβαλλοντική δημοσιογραφία υπάρχει ως θέμα στον βασικό πυλώνα του προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου, κατέθεσε την πρόταση το Συνέδριο να αποτελέσει θεσμό και να διεξάγεται τακτικά στη Ρόδο έχοντας ως αντικείμενό του και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Ο έφορος της ΠΟΕΣΥ, Κώστας Βασιλάκης, είπε μεταξύ άλλων, ότι ο νεοπλουτισμός οδήγησε σε περιβαλλοντικά εγκλήματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον και επισημαίνοντας σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητά τους, την αναγκαιότητα να στηριχθούν από την Πολιτεία.

Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόεδρος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Σωτήρης Ντάλης, μίλησε για τον κομβικό ρόλο που παίζουν στην πληροφόρηση τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ζητώντας και εκείνος από την πλευρά του τη στήριξή τους, αναδεικνύοντας παράλληλα και το θέμα της παραπληροφόρησης, με αφορμή τις Ευρωεκλογές και τους ευρωσκεπτικιστές.

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς έγινε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ, Γιώργο Ζαχαριάδη και Τσαμπίκο Καλογήρου, για την πολύχρονη προσφορά τους στη δημοσιογραφία και στην κοινωνία, από τους προέδρους της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ Κυριάκο Κορτέση και Θανάση Μπαμπανέβα, αντίστοιχα.

Κατά τις πρωινές εργασίες του Συνεδρίου, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» Μιχάλης Μαστής, αναφέρθηκε στην τοπική δημοσιογραφία και στη σχέση της με τους πολίτες, τονίζοντας, ότι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας αποτελούν διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης πολλών τομέων μέσα στην κοινωνία από την οποία προέρχονται και την οποία οφείλουν να υπηρετούν.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι όλοι όσοι υπηρετούν στα τοπικά μέσα δίνουν καθημερινά τη «μάχη» για την αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση του κόσμου και μίλησε για τη δημοσιογραφία του πεδίου και όχι της θεωρίας, προσθέτοντας, ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν για τους πολίτες ένα αποκούμπι, που δεν έλειψαν από κανένα κοινωνικό αγώνα και ήταν πάντα κοντά στις αγωνίες των πολιτών.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα, μίλησε για τον χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης που υπάρχει στα μέσα επικοινωνίας και την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας τάξης πραγμάτων στην επικοινωνία και στην πληροφορία.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας με τους πολίτες, ώστε να καταλάβουν οι δημοσιογράφοι τι θέλουν οι συνάνθρωποί μας και τι τους ενδιαφέρει.

Ακολούθως, η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, που ανέπτυξε το θέμα τουρισμός-ανθεκτικότητα και βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι η τουριστική ανάπτυξη στα νησιά βασίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων, ενώ η γρήγορη ανάπτυξη, ο υπερτουρισμός και ο μαζικός τουρισμός οδήγησε κάποιους προορισμούς σε σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα προκαλώντας υποβάθμιση του τοπίου, με ρύπανση, έλλειψη νερού και υπηρεσιών, μη ανθεκτικές υποδομές κ.λπ.

Η Φανή Γαλατσοπούλου, που ανήκει στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό του Αριστοτελείου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ στη Ρόδο μέσα από συνέργειες και συνεργασίες των τοπικών φορέων, ο οποίος παίζει και σημαντικό ρόλο στην προώθηση του θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού στο νησί.

Τέλος, η δημοσιογράφος Λία Παπαδράγκα, γραφείο Τύπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της ομιλίας της για τις προστατευόμενες περιοχές και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, ανέφερε, ότι η Ρόδος είναι ένα μεγάλο νησί με πάρα πολλά ενδιαιτήματα όπως δάση, αμμοθίνες, υγροτόπους ενώ κάποιες περιοχές είναι απάτητες. Διαθέτει φανταστικές διαδρομές μακριά από την ανάπτυξη και είναι με λίγα λόγια «Μία Ελλάδα που δεν υπάρχει πια».
Στις πρωινές εργασίες της ίδιας μέρας, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας, τονίζοντας ότι προσφέρει ευημερία σε μία χώρα και όχι μόνο δεν αποτελεί κόστος αλλά αποτελεί επένδυση.

Τα εκκλησιαστικά μέσα, ο θρησκευτικός τουρισμός και η τοπική ανάπτυξη ήταν το θέμα που ανέπτυξε στις απογευματινές εργασίες του Συνεδρίου κατά την ομιλία της η υποψήφια διδακτόρισσα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Σοφία Καρεκλά, η οποία αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησαν τα θρησκευτικά ταξίδια και ποια είναι σήμερα τα χαρακτηριστικά τους. Όπως τόνισε, προσφέρουν σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη και είναι μέσο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης ενώ έφερε ως παράδειγμα τη Μονή Παναγίας Τσαμπίκας στη Ρόδο και τη Μονή Πανορμίτη στη Σύμη, που αποτελούν μεγάλα θρησκευτικά προσκυνήματα για την περιοχή.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Νίκος Φραντζεσκάκης, μίλησε στο Συνέδριο για τον εναλλακτικό τουρισμό ως πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης και αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό ξεκίνημα στο οποίο συμμετείχε πριν από πολλά χρόνια στο χωριό του, Βάμος της Κρήτης.

Ακολούθως, οι υποψήφιες διδακτόρισσες του ΑΠΘ, Θώμη Μπαλτζή και Στέλλα Νικητάκη, μίλησαν για το αποτύπωμα του θέματος της κλιματικής αλλαγής στα μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντας το έργο Watchers 4 Climate, δίνοντας παράλληλα και στοιχεία από διάφορες έρευνες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τη διάσταση της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας.

Στις εργασίες της Κυριακής, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θωμάς Σιώμος, άνοιξε τις εργασίες της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου, μιλώντας για την πόλη του, τη Θεσσαλονίκη. Όπως υπογράμμισε, δεν είχε καταφέρει να αξιοποιήσει τα στοιχεία που διέθετε κάτι το οποίο κατάφερε να κάνει μόλις την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να αλλάξει το αφήγημά της.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Ανδρέας Βέγλης μίλησε για το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων και τον ρόλο που παίζει στον τομέα της ενημέρωσης, παρουσιάζοντας στοιχεία γύρω από τα μεγάλα ζητήματα της παραπληροφόρησης, της παραποιημένης είδησης και της ψευδούς εικόνας, καθώς και για τον βαθμό ανάμειξης σε αυτά της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως ανέφερε ο κ. Βέγλης, θα κατατεθεί πρόταση στην ΕΣΗΕΠΗΝ να συμπεριληφθεί στο παρατηρητήριο.

Ο Δρ. Βασίλης Βασιλόπουλος, από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στις ψευδείς ειδήσεις, την παραπληροφόρηση αλλά και την προπαγάνδα ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία είπε, ότι μπορεί να παράγει ένα αποτέλεσμα που νομίζουμε ότι είναι αλήθεια. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι τεκμηριωμένο, όμως κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν ισχύει.

Τέλος, το μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κώστας Καστανάκης, παρουσίασε τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού αναφέρθηκε στο τι είναι η κλιματική αλλαγή και ποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος με την υπογραφή πρωτοκόλλων και τη διεξαγωγή διασκέψεων για το κλίμα, αλλά και με την έκδοση ψηφισμάτων από τον ΟΗΕ. Όπως τόνισε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη ζωή και η δημοσιογραφία μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο ατύχημα στη Ρόδου-Λίνδου

Παράταση 13 μηνών για να απομακρυνθούν τα σκάφη

Καθημερινή επιτήρηση με πυροσβεστικά αεροσκάφη πάνω από τα δάση της Ρόδου

Επί τάπητος τέθηκαν στη Ρόδο τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου

Κώστας Σπανός: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον υπαρκτό κίνδυνο της λειψυδρίας»

Γ. Βαρέλης: Καθ’ όλα νόμιμη η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Σ. Βαγιανός: Σε Μεσαιωνική Πόλη, Αφάντου και Αρχάγγελο οι περισσότερες παράνομες συνδέσεις