Π. Εγγλέζος: Παρά τις ενισχύσεις υπάρχουν ακόμη ελλείψεις εργαζομένων

Π. Εγγλέζος: Παρά τις ενισχύσεις  υπάρχουν ακόμη ελλείψεις εργαζομένων

Π. Εγγλέζος: Παρά τις ενισχύσεις υπάρχουν ακόμη ελλείψεις εργαζομένων

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1083 ΦΟΡΕΣ

Με εξοντωτικά ωράρια και καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας φαίνεται ότι… καλύπτονται πολλές από τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό στη Ρόδο, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις καταγγελίες που γίνονται στις αρμόδιες Αρχές.

Τα κενά στο νησί παραμένουν και δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν ούτε το προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα, χιλιάδες εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται σε απασχόληση πέρα από το ωράριο για το οποίο πληρώνονται και φυσικά χωρίς να λαμβάνουν χρήματα για την επιπλέον εργασία που προσφέρουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα περίπου 2.500 εργαζομένων, κυρίως στον τουρισμό και στην εστίαση, όπως ακριβώς και πέρυσι, το οποίο παραμένει παρότι έχουν έρθει από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα εργαζόμενοι για να απασχοληθούν στη Ρόδο.

Εκτιμάται ότι, περίπου 2.000 άτομα έχουν ενισχύσει τους ντόπιους εργαζόμενους ενώ στα ξενοδοχεία του νησιού μας απασχολούνται επίσης περίπου 700 εργαζόμενοι από τις Φιλιππίνες και περίπου 200 Ρομά από διάφορες περιοχές, ενώ αρκετοί υπήκοοι Πακιστάν απασχολούνται στην εστίαση ως κατώτερο προσωπικό.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κος Παναγιώτης Εγγλέζος, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έχει προστεθεί και φέτος ένας ικανοποιητικός αριθμός εργαζομένων στο ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό αλλά και εκείνος από την πλευρά του τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί.

Μάλιστα, το απέδωσε στο ότι έχουν δημιουργηθεί κι άλλες ξενοδοχειακές μονάδες ενώ έχουν προστεθεί ακόμα περισσότερες κλίνες σε πολλά υπάρχοντα ξενοδοχεία και επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και η εστίαση στο νησί γνωρίζει άνθιση με πολλά νέα εστιατόρια κάθε είδους.

Όπως λοιπόν και εκείνος εκτιμά, η έλλειψη σε προσωπικό, φαινόμενο το οποίο θα συνεχίσει να παρατηρείται και στο μέλλον, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα εξοντωτικά ωράρια που υπάρχουν και τα οποία οδηγούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων να απασχολούνται ήδη από τον μήνα Μάιο χωρίς ρεπό!

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν ήδη καταγγελίες και μάλιστα κλιμάκια έχουν πραγματοποιήσει, αρκετά νωρίς, κάποιους ελέγχους, εστιάζοντας στους εργαζόμενους τρίτων χωρών για να διαπιστώσουν αν τηρείται η τοπική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία.

«Τα κλιμάκια κάνουν ελέγχους, ειδικά για τους εργαζόμενους τρίτων χωρών, και εμείς παρακολουθούμε στενά το θέμα για να μη δημιουργηθούν σύγχρονοι “δούλοι”. Τους ζητάμε να εντάσσονται όλοι στην τοπική συλλογική σύμβαση για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση εργαζομένων.

Αν το ποσό που παίρνουν είναι πολύ κατώτερο από αυτό που παίρνει ο Έλληνας, σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και αύξηση ανεργίας στους ντόπιους και θα προωθηθεί αυτό το μοντέλο απασχόλησης. Εμείς επιδιώκουμε να εφαρμόζεται ο νόμος του κράτους, δηλαδή η σύμβαση σε όλους και μάλιστα το τελευταίο διάστημα υπάρχει συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του ΣΕΠΠΕ και με το Τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας στον Πειραιά και τακτικά κλιμάκια έρχονται για να ελέγχουν τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους.

Εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση και όταν εντοπίσουμε ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα, τους καλούμε και για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια υπάρχει ανταπόκριση και έρχονται άμεσα», δήλωσε σχετικά ο κ. Εγγλέζος και έκανε γνωστό, ότι ήδη από την αρχή της σεζόν έχουν έρθει τρεις φορές τα κλιμάκια για έλεγχο στο νησί μας.

Σε ερώτηση για το τι αφορούν ακριβώς οι καταγγελίες, απάντησε λέγοντας τα εξής:
«Καταγγελίες έχουμε στον χώρο της εστίασης, όπου υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων και συγκεκριμένα δηλώνουν το προσωπικό για ημιαπασχόληση, κυρίως τους νέους, και τους χρησιμοποιούν πάνω από 8 ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Αν δουν κίνηση, τους τηλεφωνούν και έρχονται ακόμα και αν έχουν τελειώσει τη δουλειά τους, ή αν δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να πάνε στη δουλειά. Τους δεσμεύουν για όλη τη μέρα με λίγα χρήματα, τα οποία μετά κόπων και βασάνων τα παίρνουν και δεν ξεπερνούν τα 25 με 30 ευρώ.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, καθώς, λόγω της μεγάλης κίνησης, δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουν οι συνάδελφοί μας. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά λόγω της έλλειψης προσωπικού και προσπαθούμε να βρισκόμαστε όπου μας καλέσουν οι συνάδελφοι αλλά δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στον ελεγκτικό μηχανισμό, λόγω υπεστελέχωσης των υπηρεσιών».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δυστυχώς, οι καταγγελίες αφορούν και πολλά νευραλγικά σημεία, όπου προσφέρονται υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και εκεί υπάρχουν καταγγελίες για εξαντλητικά ωράρια εργασίας και για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να... «κλειδωθούν» για έλεγχο το αμέσως προσεχές διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

722 διαταγές πληρωμής σε επιχειρήσεις που οφείλουν πάνω από 16 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΔΕΥΑΡ

Επίσημη συνάντηση της ΕΣ.ΠΕ.Ε.Ρ. με τον διοικητή 95 ΑΔΤΕ

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου - Πρώτος σε σταυρούς ο Παναγιώτης Εγγλέζος

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο ατύχημα στη Ρόδου-Λίνδου

Παράταση 13 μηνών για να απομακρυνθούν τα σκάφη

Καθημερινή επιτήρηση με πυροσβεστικά αεροσκάφη πάνω από τα δάση της Ρόδου

Επί τάπητος τέθηκαν στη Ρόδο τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου