Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας πρόκειται να συσταθεί στον δήμο Ρόδου

Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας πρόκειται να συσταθεί στον δήμο Ρόδου

Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας πρόκειται να συσταθεί στον δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 656 ΦΟΡΕΣ

Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) πρόκειται να συσταθεί στον δήμο της Ρόδου.

Το θέμα θα συζητηθεί στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη (28 Μαΐου) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην εισήγησή τους προς το δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Θωμάς Σωτρίλλης και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κα Χριστίνα Καραγιάννη, αναφέρουν τα εξής:

«Έχοντας υπόψη:

• Τη σημείωση 4 της παραγράφου ε του άρθρου 75 του Ν.3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 114/τΑ/2006) με την οποία ορίζεται ότι ανάμεσα στις αρμοδιότητες των δήμων περιλαμβάνεται η σχεδίαση, η οργάνωση, ο συντονισμός και η εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη της παραβατικότητας.

• Τον Ν. 2713/1999 «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 89/τΑ ́1999) με τον οποίο θεσπίστηκε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας (ΤοΣΠΕ) και ανατέθηκαν για πρώτη φορά στους δήμους συγκεκριμένες αρμοδιότητες αντεγκληματικής πολιτικής.

• Το άρθρο 13 του Ν. 3387/2005 «Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 224/τΑ ́/2005) με το οποίο τα (Τοπικά) Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας μετονομάσθηκαν σε Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.)

Αναγνωρίζεται ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με την παραβατικότητα είναι προληπτικός, εφόσον μπορεί μέσα από συντονισμένες αρμοδιότητες να προλάβει την εμφάνισή της, όσο αυτό είναι δυνατό, γιατί η εξάλειψή της είναι σχεδόν αδύνατη.

Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας και με στόχο πάντα την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας ο δήμος Ρόδου αναλαμβάνει δράση, στο πλαίσιο της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, με τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) δήμου Ρόδου.
Βασική αποστολή του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο με την ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς και τη μείωση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών.

Απώτερος στόχος η προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσα από συμμετοχικές εγκληματοπροληπτικές δράσεις και ο σχεδιασμός μιας συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία συνδέεται οργανικά με την καθημερινότητα των πολιτών και συναρτάται άμεσα με την ποιότητα ζωής στην τοπική κοινωνία.

Το έργο του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. είναι:

1. Η καταγραφή και μελέτη της εγκληματικότητας στα όρια του δήμου.

2. Η διατύπωση γνώμης σε σχετικά ερωτήματα του δημάρχου ή/και των τοπικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

3. Η κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης της εγκληματικότητας.

4. Η σχεδίαση και προώθηση ειδικών δράσεων για την πρόληψη της εγκληματικότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας στην οικογένεια και της κακοποίησης ανηλίκων.

5. Η διοργάνωση ημερίδων συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων και άλλων συναφούς εκδηλώσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη συνεχή ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα πρόληψης της εγκληματικότητας με τη βοήθεια των τοπικών μέσων μαζικής επικοινωνίας.

6. Η μέριμνα για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε προγράμματα πρόληψης της εγκληματικότητας και,

7. Ο συντονισμός πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων που στοχεύουν στην πρόληψη της εγκληματικότητας, καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχα Συμβούλια Δήμων.

Τον συντονισμό των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. έχει το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ.) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει αναλάβει να παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα Συμβούλια, να συντονίζει τις δράσεις τους, να παρέχει επιστημονική τεκμηρίωση για τη διευκόλυνση του έργου τους, να υποβοηθά στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους, να επεξεργάζεται και να αξιολογεί τα προτεινόμενα μέτρα και προγράμματα αντεγκληματικής πολιτικής.

Το ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ., που συγκροτείται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αποτελείται από πρόσωπα που έχουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής, όπως δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων.

Επιπλέον, ο νόμος ορίζει τον κατώτερο και τον ανώτερο αριθμό των μελών του, τα οποία δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερα από πέντε ή περισσότερα από έντεκα. Η θητεία τους είναι τριετής και η θέση τους τιμητική και άμισθη.

Ζητείται από το Σώμα όπως:

1. Εγκρίνει τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) δήμου Ρόδου.

2. Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας δήμου Ρόδου θα είναι επταμελές και θα απαρτίζεται:

1. Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο ή Δημοτικό/ή Σύμβουλο ως Πρόεδρο, που ορίζεται από τον Δήμαρχο,

2. έναν (1) εκπρόσωπο των Δικαστικών Αρχών με αναπληρωτή,

3. έναν (1) εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης με αναπληρωτή,

4. έναν (1) εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου με αναπληρωτή,

5. έναν (1) εκπρόσωπο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αναπληρωτή,

6. έναν (1) εκπρόσωπο κοινωνικού φορέα με δράση στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αναπληρωτή,

7. έναν (1) υπάλληλο από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας με γνώσεις εγκληματολογίας με αναπληρωτή, που ορίζονται από τον Δήμαρχο.
Τη γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής θα έχει υπάλληλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας.

Η Αναπλ. Πρ. Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας,
Χριστίνα Καραγιάννη
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Ισότητας,
Θωμάς Σωτρίλλης».

Διαβάστε ακόμη

722 διαταγές πληρωμής σε επιχειρήσεις που οφείλουν πάνω από 16 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΔΕΥΑΡ

Επίσημη συνάντηση της ΕΣ.ΠΕ.Ε.Ρ. με τον διοικητή 95 ΑΔΤΕ

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου - Πρώτος σε σταυρούς ο Παναγιώτης Εγγλέζος

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο ατύχημα στη Ρόδου-Λίνδου

Παράταση 13 μηνών για να απομακρυνθούν τα σκάφη

Καθημερινή επιτήρηση με πυροσβεστικά αεροσκάφη πάνω από τα δάση της Ρόδου

Επί τάπητος τέθηκαν στη Ρόδο τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου