Εορτασμοί στη Γερμανία για τα 20 χρόνια της ενοποίησης

Εορτασμοί στη Γερμανία για τα 20 χρόνια της ενοποίησης

Εορτασμοί στη Γερμανία για τα 20 χρόνια της ενοποίησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 294 ΦΟΡΕΣ

Με επίσημες τελετές και γιορτές για τους πολίτες η Γερμανία τιμά την 20 επέτειο της επίσημης ενοποίησης της χώρας. Ο πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ εξήρε τη «διάθεση για αλλαγή» που έδειξαν οι Ανατολικογερμανοί και κάλεσε τους Γερμανούς να είναι ανοιχτοί σε ανθρ

Με επίσημες τελετές και γιορτές για τους πολίτες η Γερμανία τιμά την 20 επέτειο της επίσημης ενοποίησης της χώρας. Η κεντρική τελετή, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, πραγματοποιήθηκε στη Βρέμη, καθώς το κρατίδιο έχει το τρέχον έτος την εκ περιτροπής προεδρία στο Μπούντεσρατ, το Συμβούλιο των ομόσπονδων κρατιδίων.

Μετά την πανηγυρική δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Βρέμης ακολούθησε η κεντρική ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος εξήρε τη «διάθεση για αλλαγή» που έδειξαν οι Ανατολικογερμανοί, ως «υπόδειγμα και σήμερα για όλους τους πολίτες της χώρας». Με το βλέμμα στους ξένους που ζουν στη Γερμανία, ο κ. Βουλφ κάλεσε τους Γερμανούς να είναι ανοιχτοί σε ανθρώπους με άλλο πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνεχάρησαν τη Γερμανία για την επέτειο της ενοποίησης. Το ειρηνικό τέλος της διαίρεσης της Γερμανίας είναι «ιστορικό επίτευγμα», τόνισε σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο Ομπάμα, ενώ ο Μεντβέντεφ σημείωσε ότι η ενοποίηση της Γερμανίας έβαλε τη βάση για μία «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.
Στη Φραγκφούρτη βρέθηκε ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ - ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία. Σε σχετική τελετή υπογράμμισε το ιδιαίτερο ρόλο των λαών, και κυρίως» του γερμανικού και του ρωσικού λαού, που καθόρισαν με τη στάση τους τις εξελίξεις» πριν μία 20ετία.

Στη Βρέμη πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση αντιπάλων της ενοποίησης, περίπου 2.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία.

Η καγκελάριος ʼγκελα Μέρκελ ζήτησε κατανόηση για τους χαμένους της ενοποίησης, «τη γενιά των Ανατολικογερμανών που είδαν να αλλάζουν τα πάντα και να χάνονται ευκαιρίες ζωής».

Στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag» η ανατολικογερμανίδα κ. Μέρκελ αναπολεί την προσωπικές της στιγμές από την ιδιωτική και επαγγελματική ζωή της και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «βαρετά, δεν ήταν».

Ως απολογισμό για τα 20χρονα της γερμανικής ενοποίησης, σημειώνει ότι «ακόμα και σήμερα πολλοί στη δυτική Γερμανία δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν ότι άλλο ήταν το κρατικό μόρφωμα της DDR και άλλο η ζωή ενός εκάστου πολίτη».

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης