Αιχμές Χρυσοχοΐδη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αιχμές Χρυσοχοΐδη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αιχμές Χρυσοχοΐδη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 361 ΦΟΡΕΣ

Αιχμές κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξαπέλυσε από το βήμα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης.

Αιχμές κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξαπέλυσε από το βήμα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης.

Ο υπουργός μιλώντας στους επιχειρηματίες τόνισε: «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Θα επιβάλλουμε τους νόμους. Οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι χώρα για παιχνίδια κερδοσκοπίας χωρίς συνέπειες. Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες» και στη συνέχεια παραδέχθηκε τη δυσλειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφέροντας ότι «αποτελούσε ένα εργαλείο που δε λειτουργούσε καλά» σημειώνοντας - απευθυνόμενος και στους επιχειρηματίες - ότι «πρέπει επιτέλους να μάθουμε να σεβόμαστε τους νόμους».

Στη συνέχεια επανέλαβε, σχετικά με τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές ότι φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρούνται στην αγορά μας, με τιμές προϊόντων να διαμορφώνονται ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα σταματήσουν.

Ο υπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι «αναγκαστήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις και τολμηρά μέτρα για να βγούμε από την κρίση» και σημείωσε ότι ακόμα και αν δεν ήταν η χώρα σε επιτήρηση, «θα έπρεπε να αποφασιστούν μέτρα για το δημοσιονομικό μας πρόβλημα διότι πάνω από ενάμισι χρόνο βρισκόμασταν σε δημοσιονομική κατάρρευση καθώς μας είχαν πετάξει έξω από τις αγορές».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι αυτό που πρέπει ως κοινωνία να κάνουμε είναι όλοι από κοινού να προσπαθήσουμε να πάμε μπροστά χωρίς αντιπαραθέσεις. Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου σημείωσε και πάλι τη σημασία της επανεκκίνησης του ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι μέσα στο 2010 θα πέσουν στην αγορά 2 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2011 άλλα 5 δισ. ευρώ.

Υπενθύμισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος ετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί σε δυο εβδομάδες «θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή με στοχευμένες δράσεις. Όχι άλλα λεφτά για κουρεία, κομμωτήρια και φούρνους μόνο για καινοτομία και ανάπτυξη» είπε ο υπουργός αναφέροντας την εκτίμησή του ότι ''ελπίζουμε να δημιουργήσουμε 50.000 νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και να αξιοποιήσουμε 600.000 επιστήμονες».

Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος σημείωσε στην προσφώνησή του ότι το ζητούμενο σήμερα είναι μια πολιτική που πρέπει να αλλάξει την ατζέντα και να δώσει όραμα για το νέο επιχειρείν.

«Που πραγματικά θα μετατρέψει την ελληνική μικρή επιχείρηση- που ψευδεπίγραφα αναφέρεται ως μικρομεσαία στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα- σε μια πραγματικά μεσαία και γιατί όχι και μεγάλη επιχείρηση. Και η μετεξέλιξη αυτή μπορεί να επιτευχθεί χωρίς δημοσιονομικά κόστη. Αρκεί να υπάρξει όραμα, θέληση και σχεδιασμός». Σημείωσε ότι για την επιχειρηματική κοινότητα τα μεγάλα προβλήματα είναι πέντε. Η υψηλή φορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία, οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας και οι στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος που έχουν να κάνουν με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τα αιτήματα προς το υπουργείο, όπως τα έθεσε ο κ. Μίχαλος είναι τα εξής:

- Δώστε τέλος στο παραεμπόριο. Ενεργοποιήστε το ΤΕΜΠΜΕ του Αναπτυξιακού Νόμου των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, του ΕΣΠΑ.

- Συμψηφίστε τα χρέη του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα, με τα αντίστοιχα χρέη Ιδιωτικού προς Δημόσιο Τομέα.

- Προχωρήστε σε πραγματική και ταχύτερη απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, με μελέτη και σχεδιασμό και λαμβάνοντας πάντα υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας.

- Προχωρήστε στην άμεση έκδοση των δεκάδων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, που απαιτούνται για την εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

- Για κάθε νόμο που ψηφίζεται από τη Βουλή, εκτός από την Έκθεση Λογιστηρίου του Κράτους, θεσπίστε την υποχρέωση Αναλυτικής Έκθεσης για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

- Προχωρήστε στην άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος κρατικών προμηθειών στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στα Νοσοκομεία και στους ΟΤΑ.

- Εφαρμόστε μέτρα στήριξης υπέρ των κλάδων που φέρνουν έσοδα, θέσεις εργασίας και πλούτο στην χώρα.


Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10