Στη Βαρσοβία ο Παπανδρέου για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Στη Βαρσοβία ο Παπανδρέου για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Στη Βαρσοβία ο Παπανδρέου για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 290 ΦΟΡΕΣ

Απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση επιχειρούν να δώσουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία και στο οποίο τη χώρα μας εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση επιχειρούν να δώσουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία και στο οποίο τη χώρα μας εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η σύγκληση του ΕΣΚ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΣΚ Π. Ράσμουσεν επανέλαβε την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού για την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT).

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας πρέπει να παρέχει πραγματική προστασία των κρατών - μελών της ΕΕ από τη χρεοκοπία. Πρέπει να επιμείνουμε στην άντληση περισσότερων πόρων από μια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και από τα ευρωομόλογα, προς όφελος της απασχόλησης και της ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΚ. Είναι ένα νέο εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τόνισε.

Από τον φόρο FTT είναι δυνατόν να αντληθούν πόροι της τάξεως των 200 δισ. ετησίως που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Μάρτιν Σούλτς είπαν χαρακτηριστικά: «Φτάνει πιά με την κερδοσκοπία σε βάρος της Ευρώπης. Χρειάζονται περισσότεροι κανόνες. Λιγότερος χώρος στις αγορές, περισσότερη ευημερία για όλους».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης ο κ. Ράσμουσεν είπε: «Πήραμε το μάθημά μας: καμιά χώρα δεν μπορεί να ενεργήσει μόνη της. Ακόμη και αν έχει μια εξαιρετική ηγεσία, όπως η Ελλάδα με τον Γ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Η εντιμότητα και η γενναιότητά του στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι πηγή έμπνευσης. Δυστυχώς κάτω από συντηρητική ηγεσία, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι εργασίες του συνεδρίου που άνοιξαν το πρωί, συνεχίζονται με κάποιες διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα, που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στις αφίξεις των συμμετεχόντων, λόγω της βαριάς κακοκαιρίας που πλήττει την πολωνική πρωτεύουσα, στην οποία το θερμόμετρο χτες βράδυ έδειχνε -20ο C.

Εν αναμονή της άφιξης του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έφτασε από το Καζαχστάν - και τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ- στο βήμα ανέβηκαν ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος του πολωνικού κόμματος "Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς" Γ. Ναπιερίνσκι, ο Μ. Σουλτς, ο ηγέτης της ιταλικής αριστεράς Μάσιμο ντ' Αλέμα και ο Π.Ράσμουσεν.

Ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει για «το μέλλον και τις προοπτικές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας».

Το συνέδριο θα επεξεργαστεί τις εξής θεματικές ενότητες: 1.Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και τη δικαιότερη ανάπτυξη 2.Κάνοντας την πράσινη ανάπτυξη πραγματικότητα 3.Δίκαιο εμπόριο, αξιοπρεπής εργασία, μια προοδευτική προσέγγιση για το διεθνές εμπόριο και 4 προοδευτικές κοινωνίες και ανανέωση.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα επεξεργαστούν επίσης θέσεις που απασχολούν την ΕΕ και την Ελλάδα, όπως, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το Μεταναστευτικό, τα δημόσια οικονομικά της ΕΕ και το συνταξιοδοτικό, στο πλαίσιο της διατήρησης μιας κοινωνικής Ευρώπης. Θα εξεταστεί, επίσης, το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Στο τέλος των εργασιών αναμένεται να υιοθετηθούν τέσσερα κείμενα για την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης, της απασχόλησης και της πράσινης ανάπτυξης.

Παρόντες στο συνέδριο είναι εκ μέρους των ελλήνων ευρωβουλευτών, ο Σταύρος Λαμπρινίδης και η Αννυ Ποδηματά.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά