Η απήχηση της ομιλίας του Ερντογάν προς τον Μουμπάρακ

Η απήχηση της ομιλίας του Ερντογάν προς τον Μουμπάρακ

Η απήχηση της ομιλίας του Ερντογάν προς τον Μουμπάρακ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 314 ΦΟΡΕΣ

Την «απήχηση» που είχε στην Αίγυπτο η ομιλία-έκκληση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στην οποία απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος.

Την «απήχηση» που είχε στην Αίγυπτο η ομιλία-έκκληση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στην οποία απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος.

Η ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του μεταδόθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο Al- Jazeera απ' όπου το παρακολουθούσαν οι διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στις πλατείες του Καΐρου και οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του τούρκου πρωθυπουργού.

Η ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν μια συγκαλυμμένη παραίνεση προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να παραιτηθεί ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

Η ομιλία -την οποία επαινούν όλες οι πλευρές- συντάχθηκε με τη βοήθεια του υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και εμπειρογνωμόνων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μήνυμα Ερντογάν προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο ανέδειξε την πολιτική φήμη της Τουρκίας, εκτιμά ο αρθρογράφος της Ραντικάλ, Τζενγκίζ Τζαντάρ, βαθύς γνώστης της Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκία πρέπει και μπορεί να βοηθήσει την Αίγυπτο, την Τυνησία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής στην πορεία τους προς τη δημοκρατία, γράφουν οι περισσότερες εφημερίδες. Στην ʼγκυρα θεωρούν ότι στην Αίγυπτο η Τουρκία αντιμετωπίζεται ως υπόδειγμα χώρας, και πρότυπο για τους λαούς της περιοχής.

Σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου Dr. Jamal Nasser, για την Τουρκία προβάλλονται σήμερα από τη μεγαλύτερη τουρκική εφημερίδα, την Ζαμάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί άλλωστε ότι η εποχή Μουμπάρακ έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είναι εξουθενωμένος τόσο πολιτικά όσο και σωματικά. Η εξέγερση θα τελειώσει με την απομάκρυνση Μουμπάρακ από την πολιτική σκηνή, εκτιμούν, ενώ θεωρούν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μετά Μουμπάρακ εποχή.

Δε φοβούνται ωστόσο το ενδεχόμενο ισλαμικού κράτους τύπου Ιράν στην Αίγυπτο.

Στην ʼγκυρα θεωρούν ότι η εξέγερση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον Αραβικό κόσμο, ως μέρος της προσπάθειας τερματισμού των απολυταρχικών καθεστώτων.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης